Europa Calling: Jamie Carraghers festkväll med Dortmundfansen

Europa Calling: Jamie Carraghers festkväll med Dortmundfansen
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/b4bc4040-b34f-44da-8f93-7baca84bd7c9?fit=crop&format=auto&h=268&q=50&w=625&s=3c6c9ca3808361d42167cd5df0788dc99fe33e54

Publicerad 11.46

Liverpoolikonen Jamie Carragher fick uppleva en Champions League-kväll som Dortmundsupporter – vilket ledde till att han, med åtta öl i kroppen, intervjuade Jadon Sancho.

Här är dagens Europa Calling.

Snackisen: Jamie Carragher intervjuar Jadon Sancho – åtta öl in

Det finns olika typer av matchstudios när det kommer till Champions League-sändningar. Och sannolikt är den som amerikanska CBS Sports har till sändningarna den som får allra mest uppmärksamhet på sociala medier. Inte bara på grund av spelarprofilerna som sitter i panelen, utan kanske främst på grund av hur lättsam, skämtsam och avslappnad den brukar vara, med programledare Kate Abdo samt fotbollsprofilerna Thierry Henry, Micah Richards och Jamie Carragher.

I samband med Borussia Dortmunds 1–0-seger mot PSG under onsdagen så var dock den sistnämnde utsänd i stället för i studiomiljö.

Utsänd för att uppleva livet som Dortmundsupporter på ”den gula väggen” under en matchdag.

Det råder ingen tvekan om att den gamle Liverpool-backen trivdes i alla fall:

Carragher dricker öl med Dormtmundsupportrarna.

Med det sagt så blev givetvis den spontana efter matchen-intervjun med Jadon Sancho vad den blev när en överförfriskad Carragher tagit sig ned från läktaren till den mixade zonen. Detta med en cheeseburgare i magen. Desto fler enheter öl.

– Jag har druckit åtta öl. Och jag har hittat en ny familj och vänner i den gula väggen, säger Carragher i sändningen, innan han spontant drar in Sancho framför kameran för en intervju.

– Vecka in och vecka ut är det så. När vi hör dem så kan vi inte vänta på att få dra igång och spela, säger Sancho, när han får frågan om supporterstödet.

Den engelske mittfältaren, som återvände till Dortmund från Manchester United i vintras, var en av planens bästa spelare i 1–0-segern mot PSG. Och hyllades unisont av experterna.

– Det är inte över. Vi måste fortfarande till Paris och lösa jobbet där. Men jag blir glad av hyllningarna, säger Sancho.

Avgörandet: Tyskland får en femte CL-plats

Borussia Dortmunds seger mot Paris Saint-Germain under onsdagen gav inte bara de svartgula ett bra resultat inför returen i Frankrike. Det cementerade också Tysklands andraplats i Uefas ligaranking denna säsong. Något som innebär att det nu är helt klappat och klart att både italienska Serie A (som toppar listan) och Bundesliga får en extra, femte plats till Champions League nästa säsong.

I och med Dortmunds seger så kan inte Premier League hinna ikapp oavsett vad som sker i återstående Europamatcher under säsongen.

Vilka ligger då femma i Bundesliga med tre återstående omgångar? Jo, lustigt nog just Borussia Dortmund.

Uppflyttningen: Parma tillbaka i Serie A

En klassisk klubb är tillbaka i Serie A nästa säsong.

Onsdagens 1–1-resultat mot Bari innebär att Parma är klart för uppflyttning från Serie B med två matcher kvar av säsongen.

Detta efter att ha fallit i playoff-spelet förra säsongen.

En av de första som var ute och gratulerade Parma till uppflyttningen var målvaktsikonen Gianluigi Buffon, som både inledde (1995) och avslutade (2023) sin karriär i klubben.

”Äntligen Serie A! Så underbart att se glädjen i ansiktena hos de som jag delade de sista åren av min karriär med”, skriver Buffon på sociala medier.

”Kära vänner, kära Parmafans, njut av denna bedrift, som vi jagat och hoppats på länge. Vi förtjänade det denna säsong mer än någonsin”.

Parma spelade senast i Serie A säsongen 2020/2021.

Stormötet: Atalanta på tröskeln till europeisk cuphistoria

Bergamoklubben Atalanta har överträffat alla förväntningar i cupspel denna säsong, där de tagit sig till Coppa Italia-final och semifinal i Europa League. Om de skulle ta sig förbi semifinalen når de klubbens första europeiska cupfinal någonsin.

Då krävs dock ett bra resultat på torsdagskvällen borta mot Olympique Marseille på Stade Velodrome.

En arena som är känd för sin atmosfär och publiktryck.

Atalanta oroar sig dock inte över att den stämningen kommer påverka dem i matchen.

– Jag har spelat här med Monaco, jag minns att velodromen har en fantastisk atmosfär, men det som spelar roll för oss är det vi behöver göra på planen. Vi måste hålla tankarna ifrån det som pågår runt omkring oss, säger Atalantakroaten Mario Pasalic på presskonferensen inför semifinalen (enligt Tuttomercatoweb).

Han är i alla fall medveten om att det är en väldigt viktig semifinal som stundar.

– Jag har spelat många stora matcher för landslaget, men detta är en av de viktigaste matcher jag spelat med Atalanta. Vi vet vad vi måste göra.