”Många sliter hårt runt föreningen”

”Många sliter hårt runt föreningen”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/ee433aa8-b9db-4dbf-946d-a48d24df17ab?fit=crop&format=auto&h=814&q=50&w=1900&s=e6a2c4346cd638672ea6661330a6cefe08fec682

Publicerad 10.29

GÖTEBORG. Ekonomin har länge varit i kris.

Men trots värvningsstopp och hot om konkurs så vinner Piteå en historisk första titel i svenska cupen.

– Jag vet hur hårt många sliter runt föreningen, så att få gå ut tillsammans och ta ett cupguld, det är otroligt häftigt, säger veteranen Josefin Johansson.

Hon missade det historiska SM-guldet 2018 då hon var gravid för första gången. Och när Josefin Johansson för ett år sedan var gravid för andra gången drömde hon knappast om ett få vinna svenska cupen 2024.

Men det gjorde hon. I 98 minuter slet lagkaptenen enormt på det centrala mittfältet och var också den som nickade bollen på Filippa Curmarks arm på stopptid.

– Det kommer in en boll och jag försöker bara nicka den mot mål. Och sen stannar den. Jag upplever att det är hand eller arm som blockerar bollen. Emma (Viklund) är fantastiskt stark som bara kliver in sen och äger straffen.

36-åringen kom till Piteå inför 2011 från Sunnanå och har från första parkett sett hur klubben fått kämpa med ekonomin år efter år. Inför den här säsongen gick klubben ut och berättade att de behövde ett tillskott på 1,5 miljoner kronor under säsongen. Inte bara för att klara elitlicensen.

”Varenda krona betyder mycket”

– Lyckas vi inte med det är det inte bara elitlicensen som är i fara utan hela klubben, sa klubbens ordförande Jennie Kaarle till Piteå-Tidningen inför säsongen.

När spelartruppen drabbades av långtidsskador och tränaren Stellan Carlsson ville ersätta med nya spelare var det stopp. Tvärstopp till och med. 

Ändå står de nu här som färska cupmästare, för första gången i historien. 

– Efter alla dessa år. Jag har varit med så länge i den här föreningen, jag vet hur hårt många jobbar runt föreningen, hur hela föreningen sliter med så många saker. Men att tillsammans få gå ut och göra den här prestationen och ta ett cupguld, det är otroligt häftigt, säger Johansson.

Det ger dem, förutom den sportsliga äran, också ett tillskott på 150 000 kronor i prispengar. 

– Varenda krona in betyder otroligt mycket. Vi sliter ekonomiskt, det tror jag att alla vet. Det är väldigt tufft. Det kommer absolut att vara ett bra tillskott för oss. 

Matchvinnaren Emma Viklund, som iskallt sköt in straffen i den 95:e minuten, hade gärna sett att det varit större prispengar. 

”Kunde kanske varit lite mer”

– Det är klart att det ändå är pengar, och alla pengar in till föreningen är bra. Men visst, det kunde kanske varit lite mer än 150 000 kronor, säger hon.

Trots den tuffa ekonomiska situationen valde Piteå att göra allt för att ge spelarna de bästa förutsättningarna. I stället för att ta sig hem till Piteå igen efter seriematchen mot Häcken i lördags valde klubben att låta hela truppen stanna kvar i Göteborg och bo på hotell. 

Täcker prispengarna ens den kostnaden?

– Eh, kanske inte… Det är en dyr värld vi lever i, och alla resor vi gör varje säsong kostar ju mer än de gör för andra lag. Och att vi stannar kvar här i Göteborg, det gör ju att det kostar ännu mer. 

Förklara, hur når ni de här framgångarna trots bristen på ekonomiska förutsättningar?

– Vi är otroligt lojala mot varandra. På träning, match och utanför planen. Vi kämpar för varandra i varenda tackling, i varje duell. Det är den största anledningen.