Guldmålvakten öppnar upp om sina mörka tankar

Guldmålvakten öppnar upp om sina mörka tankar
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/029b3530-6b5b-4901-a0cc-f350439cea88?fit=crop&format=auto&h=814&q=50&w=1900&s=16a971ca287ad5a12264f6329a8f77aab10518c5

Publicerad 20.44

Ensamheten i en amerikansk småstad höll på att knäcka Emil Larmi.

Nu öppnar han upp om de mörka tankarna som slog honom på ett hotellrum sju våningar upp.

– Efter matchen körde jag en halvtimme till närmaste butik, köpte en flaska och sänkte den väldigt snabbt, säger han till Yle.

Han är en toppmålvakt i Europa och var den klarast lysande stjärnan när Växjö vann SM-guld i fjol.

Men vägen dit har innehållit en del mörka stunder, berättar nu Emil Larmi för Yle.

Inte minst tiden i Nordamerika och Pittsburgh Penguins organisation där han spenderade säsongen 2019/2020 och delar av 2020/2021.

Bland annat skickades han till ECHL, ligan under farmarligan AHL, och laget Wheeling Nailers (från staden Wheeling med 26 000 invånare) i West Virginia, USA.

Han förklarar att det ”säkert gått 80 år sedan människor levde ett anständigt liv där” och att de mörka tankarna efter ett tag gjorde sig påminda.

– Efter matchen körde jag en halvtimme till närmaste butik, köpte en flaska och sänkte den väldigt snabbt. Jag hade aldrig tidigare druckit alkohol ensam, men i det ögonblicket måste den dåliga känslan bedövas med något, säger han.

”Handlade bara om att överleva”

När det var som värst ställde han sig själv frågan vad meningen med livet är. Det beskrivs som att han ”tittade ned på gatan från hotellfönstret på sjunde våningen” en natt.

Emil Larmi.

– Det var inte nära att jag skulle hoppa. Det har inte gått så långt att jag skulle ha planerat att skada mig själv men tanken var inte skrämmande.

Efter att själv ha öppnat upp sig för sina lagkamrater väljer han nu alltså att höja rösten ytterligare. Han vill lyfta det faktum att ”idrottare också är människor”, att ”det finns en tröskel” att ta sig över för att diskutera psykisk ohälsa – men också tacka sin familj för stödet.

– Ibland när man kom hem från hallen handlade livet bara om att överleva. För mig var det en ögonöppnare då jag insåg hur väl jag kunde dölja en annan sida av mig själv. Allt är definitivt inte som det verkar på utsidan, säger han.

Den 27-årige finländaren har kontrakt med Växjö Lakers även över kommande säsong. På meritlistan har han ett JVM-guld, en finsk mästerskapstitel och ett SM-guld.