Publicerad 17.01

Han placerades som extraforward inför matchen.

När den tog slut hade Valter Lindberg blivit Sveriges 3–2-hjälte.

Nu kan ett rivalmöte vänta i U18-VM:s kvartsfinal.

Förutsättningarna inför matchen var simpla: tre poäng mot Schweiz och Norge eller Slovakien skulle bli kvartsfinalmotståndare.

Annars skulle det bli USA eller Finland på andra sidan i utslagsrundorna.

Väl i Vaanta var det dock Schweiz som fick en drömstart efter endast 1.16 och satte 1–0. Men Småkronorna kom tillbaka Felix Öhrqvist. Dock drabbades laget av ett misstänkt avbräck när stjärnan Alexander Zetterberg lämnade isen groggy efter en smäll i första perioden (innan han testade igen och sedan lämnade matchen).

På den inslagna, något negativa, vägen fortsatte matchen för svensk del. Detta då Schweiz efter halva densamma satte en kvittering. Men i sista stund, innan andra periodens slut, kom en kvittering.

Valter Lindberg jublar efter 3–2.

Hyllningen: ”Fantastisk prestation”

Lucas Pettersson lyckades då sätta 2–2-pucken, en ställning som stod sig även genom den tredje perioden och Sverige gick miste om chansen att ta tre poäng.

Men i förlängningen gick det desto snabbare. Väl där var det Valter Lindberg, som inför matchen sattes upp som extraforward utanför de ordinarie kedjorna, som klev fram.

Det tog bara en dryg minut innan han drog ned på tempot, lurade två motståndare och satte 3–2-målet.

– Vilken fantastisk prestation!, utbrast Dusan Umicevic i SVT.

I och med extrapoängen slutar Sverige trea i gruppen, då väntar förloraren i mötet mellan Finland och USA senare i kväll.