David sysslade med IPTV – är skyldig 35 miljoner • Varnar svenskar

David sysslade med IPTV – är skyldig 35 miljoner • Varnar svenskar
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/e001aacf-2829-450d-bb27-d95c809aa7a1?fit=crop&format=auto&h=461&q=50&tight=true&w=615&s=1daaba282427b9f65a3b208b06c25e2af3805877

Livet efter tv-domen: Ingenting kan stoppa skuldklockan

Uppdaterad 14.41 | Publicerad 14.41

David har en skuld på 35 miljoner kronor.

Nästa år kommer den ha tickat upp till 38,5 miljoner.

Nu har han en varning till alla svenskar som lever med IPTV.

Och en undran om var han själv ska ta vägen.

Det är 7,5 år sedan domen i hovrätten föll. På grund av förmildrande omständigheter var straffvärdet inte påfallande hård.

Domstolen konstaterade att det saknades anledning att tro att David, som i dag är i 50-årsåldern, skulle återfalla i brottslighet. Redan i tingsrättens dom fastslogs också att han levde under ordnade förhållanden och inte hade något som tydde på kriminella värderingar.

Av det skälet justerade hovrätten den tio månader långa fängelsedomen från tingsrätten till villkorlig. 

Men David fick ändå en livstidsdom.

Ränta på 17 miljoner

David hade under åtminstone 2,5 år låtit ett stort antal personer mot betalning få tillgång till kodade tv-tjänster. Så kallad ”card-sharing”, som kan beskrivas som föregångaren till piratsändningarna på IPTV.

För 100 kronor fick Davids kunder tillgång till tv-sändningar från Canal Digital, Comhem och Viasat. Totalt handlar det enligt domen om 190 kunder det första året, 320 det andra och 450 under nio månader av det tredje. 

Som mest drar verksamheten alltså in omkring 400 000 kronor om året. 

Men när de tre tv-bolagens rätt till skadestånd ska räknas ut görs detta i domen efter en formell baserad på företagens förlorade intäkter, snarare än Davids inkomster. 

Totalt landar summan på 17,8 miljoner kronor. I dag har den med räntan hunnit växa till 35 miljoner.

Men hur lever man med ett sådant krav?

David går först med på att ses, men får sedan förhinder. Hans liv är slaget i spillror och snart tio år efter att Kronofogden genom kvarstad säkrade hans tillgångar kämpar han fortfarande dagligen med att få någon slags ordning på bitarna.

– Min soffa har gått sönder men jag kan inte köpa någon ny. Jag kan knappt äta mat. Jag lever verkligen på botten av samhället, säger han över telefon. 

Det här är ingen snyfthistoria om en person som trots allt drivit en organiserad och flerårig kriminell verksamhet. Men mot bakgrund av IPTV:s tillväxt i Sverige och den explosionsartade utvecklingen av antalet leverantörer vill David förklara vad som kan hända. 

– Konsekvensen för mig blev att jag blev av med mitt arbete och med det kom skilsmässan och förlorad umgängesrätt med mina barn. Där förlorade jag hela familjen.

Hoppat mellan arbeten

Sedan domen har David hoppat mellan arbeten. Han beskriver hur allt vanligtvis går bra till en början, men sedan får arbetsgivaren höra om hans bakgrund. 

När vi hörs första gången har han fått signaler om att han även är på väg att förlora sitt nuvarande jobb. När vi pratar igen fyra dagar senare har han fått det bekräftat. 

– Chefen ringde i går och sa att jag får jobba veckan ut. 

Bakgrunden är inte bara tv-domen i hovrätten.

Redan ett år senare är mannen domstolen bedömde inte skulle återfalla i brottslighet nämligen tillbaka i hovrätten. Den här gången har han beställt dopningsmedel via nätet och döms till tre års fängelse. 

I förhör förklarar David brottsligheten med att han efter skadeståndsdomen var i stort behov av pengar. I domen konstateras också att han nu saknar arbete, egen bostad och efter avtjänat straff förväntas möta stora svårigheter på såväl bostads- som arbetsmarknaden. 

2023 döms han ytterligare en gång, denna gång till fängelse i 8 månader för grovt dopningsbrott och ringa narkotikabrott. 

Det går att känna desperationen i Davids röst. Han berättar om stora hälsoproblem som kräver omfattande medicinering, men att pengarna som avsatt för det i det existensminimum han efter Kronofogdens fortlöpande utmätningar får leva på inte räcker. 

Dessutom blir alla omkostnader som telefonabonnemang dyrare av hans belastningsregister. Att kunna låna till en lägenhet är uteslutet.

”Efter tre veckor försvann han”

Men lika desperat som hans nuvarande situationer framstår, lika oskyldig får han sin ingång i det kriminella livet att låta. 

– Jag fick höra talas om det och började själv köpa kanaler från en kille. Jag betalade 1500 kronor för ett helt år, men efter tre veckor försvann han bara. Då blev jag så klart upprörd, men tänkte också att jag är väl smartare än vad han är. 

David pluggade på kring tekniken under två veckor. Sedan började han själv sälja kodade tv-kanaler. 

– Jag var egentligen mest nyfiken på hur man gör, men sedan fick folk reda på att jag hade en box och började fråga om jag kunde dela. Det blev lite snack och sedan spred det sig som grenarna på ett träd. Det tog bara ett år så hade det spårat ur. 

Första varningsklockan kom när banken hörde av sig och frågade varför det kom in massor av småsummor på hans konto. David bytte bank, men spåret var så att säga redan lagt.

Än i dag menar David att pengarna han själv tjänade på verksamheten ändå var försumbara. 

– Det är fantasisummor det jag är dömd för. Det kostade också en hel del att ha det. Ingenting är gratis. 

Hur känns det att ha en skuld på 35 miljoner kronor?

– Jag kan inte ens betala räntorna. Det är på 3,5 miljoner kronor bara i år. Det tickar bara upp och ingenting kan stoppa den här klockan. 

Han har ansökt om skuldsanering tre gånger, men fått avslag. Enligt honom själv för att det fortfarande är för nära inpå straffet. 

Hur ser din framtid ut?

– Det finns ingen framtid. Det finns inget ljus i tunneln. När jag väl kan få skuldsanering kommer jag nästan vara pensionär, men då kommer jag ändå ha så dålig pension att jag fortfarande måste leva på myndigheterna.

”Jag har ingenting att förlora”

Han beskriver hur skadeståndskulden stängt honom ute från samhället och i praktiken gjort det omöjligt att betala någonting överhuvudtaget. Istället tvingas samhället nu betala för honom.

– Om de tagit allt jag äger och gett mig en skuld på en halv miljon hade jag fått jobba mig blå för att kunna göra rätt för mig och betala. Det hade varit mer kännbart. Nu blir det att man skiter i allt. 

Han tar en paus.

– Det är till och med så att jag funderat på om jag ska börja hålla på med IPTV, för vad ska de göra? Ge mig mer i skuld? Frihetsberöva mig? Vem bryr sig? Jag har ingenting att förlora. 

Hans råd till andra som är inblandad i kriminell tv-verksamhet i dag är samtidigt det omvända. 

– Lägg av!

I dag har han också en teori om var den där killen som tog hans 1500 kronor och försvann egentligen tog vägen. 

– Han åkte förmodligen fast…