Daria Kasatkina är homoxsexuell – får säkerhetsgaranti i Saudiarabien

Daria Kasatkina är homoxsexuell – får säkerhetsgaranti i Saudiarabien
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/5f30691b-52c2-4427-96e1-759b3cd0854d?fit=crop&format=auto&h=461&q=50&tight=true&w=615&s=f0299b26378dd8242a58a544f0a24adf7cbb57a5

Uppdaterad 14.28 | Publicerad 14.23

Daria Kasatkina, 26, är en av få öppet homosexuella i tennisvärlden.

WTA-finalen i år avgörs i Saudiarabien – där det är olagligt att vara homosexuell.

Ryskan har fått säkerhetsgaranti.

För snart två år sedan kom Kasatkina ut som homosexuell. Hon är sedan flera år tillsammans med tidigare konståkerskan Natalja Zabijako.

– Att kunna känna frid inombords är det enda som betyder något, sade hon då.

Kasatkina är högaktuell för att kvalificera till WTA-finalen 2–9 november i Riyadh, Saudiarabien. För att få spela krävs att världselvan tar sig upp topp åtta i världen.

Hon har tidigare utryckt att det finns många ”många problem med detta land” och enligt landets lagar får hon inte ens vara där.

– Jag har fått en garanti om att det kommer att vara okej, berättar hon för BBC.

Kryptiska svaret

– Vi ser att saudierna nu är mycket intresserade av sporten, de vill utveckla sporten. Och så länge det ger möjlighet till folket där, och de unga barnen och kvinnorna att faktiskt se sporten – så att de kan titta på den, de kan spela den, de kan delta i den, jag tycker att det är fantastiskt.

Arij Almutabagani är president för Saudiarabiens tennisförbund. Hon har tidigare sagt att spelarna inte behöver agera annorlunda mot hur de är i exempelvis Abu Dhabi och Dubai där tennisen redan spelar. I ett uttalande är hon kryptisk.

– Folk kan bete sig som de vill – det finns inget som säger hur man kan eller inte kan bete sig. Man måste bara förstå att varje land har sina regler och traditioner, säger hon.