Guldhjälten Andreas Johnson: ”Otroligt tacksam”

Guldhjälten Andreas Johnson: ”Otroligt tacksam”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/8936e6b1-fb8a-4455-9328-965555575df1?fit=crop&format=auto&h=814&q=50&w=1900&s=0416b5e055acfb57bdb9d0df18400508aa4b1440

Uppdaterad 22.54 | Publicerad 22.48

SKELLEFTEÅ. Han lämnade Nordamerika, vände hem till Sverige, ratade Frölunda och fick spela med brorsan.

Nu är Andreas Johnson, 29, svensk mästare.

– Det är helt fantastiskt att få dela det här med Jonathan, säger han till Sportbladet.

Följ ämnen

Efter några tuffa år i Nordamerika där Andreas Johnson skickades upp och ner mellan NHL och AHL, vände han hem till Sverige.

I stället för att gå tillbaka till Frölunda, där han var med och vann SM-guld 2016, valde han Skellefteå där storebror Jonathan redan fanns i laget.

Det blev en fullträff.

”Varit stökigt”

Andreas blev en tongivande spelare och under slutspelet växte han fram till en kung.

– Det har varit en skum säsong. Lite stökigt. Jag är otroligt tacksam över att Skellefteå tog in mig så pass sent. Vi skapade en trygghet och en familjär känsla tillsammans.

Hur mådde du i Nordamerika?

– Det var inte jättekul, de sista åren. Jag kände att det finns roligare hockey att spela, och mer betydelsefulla matcher än att harva i AHL utan publik och där ingen bryr sig om laget.

Övervägde du att sluta spela hockey?

– Nej, det fanns fortfarande glöd, men det gällde att göra något medan man fortfarande vill, innan lågan slocknar, säger han.



”Känns sjukt”

Till råga på allt var det just Andreas Johnson som gjorde det förlösande 1–0-målet i den femte och avgörande matchen mot Rögle.

Nu står han med en guldmedalj runt halsen och med tårar i ögonen.

– Det känns sjukt. Om man tänker på där jag var i början av säsongen och där jag är nu … det är otroligt. Att få dela det här med Jonathan, det är helt fantastiskt. Han betyder allt.

Jonathan:

– Jag visste direkt när Andreas kom hit hur viktig han skulle bli för oss. Sedan har han blivit bättre och bättre ju längre säsongen lidit. Det betyder allt att få stå här tillsammans som mästare.

Hur ska ni fira?

– Vi kommer ta rygg på Jonathan Pudas, så får vi se vart det tar oss, säger Andreas.