Grips förvåning: ”Jag trodde inte att det var nu”

Grips förvåning: ”Jag trodde inte att det var nu”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/d71db226-2f1d-4d24-86a5-061340b245b4?fit=crop&format=auto&h=709&q=50&tight=true&w=945&s=9f1d318dbcdf3bee57e288a14b44bfe0f240f5bc

Uppdaterad 15.50 | Publicerad 15.42

Rikard Grip visste om Stina Nilssons tankar på att avsluta skidskyttekarriären.

Men tidpunkten överraskade.

– Jag trodde inte det var nu hon skulle göra det, säger Grip.

Stina Nilsson berättade förra veckan att 30-åringens skidskyttekarriär är över. Det betyder att Rikard Grip och Stina Nilsson som har följt varandra genom karriären nu skiljs åt. Grip var förbundskapten för längdlandslaget under Nilssons aktiva år och i samma veva som Nilsson bytte till skidskytt blev Grip generalsekreterare för skidskytteförbundet.

Att Nilsson var sugen på att testa att köra långlopp visste Grip om men att det skulle ske så snabbt kom lite som en överraskning.

– Jag har vetat om länge att hon har haft de där tankarna att hon har velat prova på det, det är väl lite samma som när hon bytte till skidskytte. Men jag trodde inte det var nu hon skulle göra det. När Stina har bestämt sig vad hon vill sikta in blicken på då är hon väldigt tydlig med det och det är imponerande att hon har den drivkraften. Det är verkligen att utmana sig själv som är hennes fokus, det är hennes drivkraft, säger Grip.

Någon övertalningskampanj för att få Nilsson att ge skidskytte en säsong till försökte Grip sig inte på.

– Så pass väl känner jag henne så det tror jag inte är något som man ska försöka göra. Det där är något som hon väldigt väl kände att hon ville göra. Det är ett enormt arbete som krävs för att lyckas så det gäller att, säger Grip.

Rikard Grip tillsammans med Stina Nilsson.

”Bara min gissning”

När Stina Nilsson bytte till skidskytte blev uppståndelsen enorm. Nilsson kallade det orimligt och Grip tyckte att fokus blev för mycket på hennes prestation. Nu när Nilsson byter till långlopp tror Grip att uppståndelsen inte kommer att bli samma.

– Jag tror inte riktigt att det blir fullt ut i samma nivå men det är bara min gissning. Hon gör det här för att se hur pass bra hon kan bli och det ska man sätta i proportion till förväntansbilden. Hon har inte uttryckt några förväntningarna om att hon ska gå in och vinna, hon vill utmana sig själv och se var hennes gränser finns. Det perspektivet är viktigt att ha med sig för så pass bra konkurrens är det både i långlopp och i skidskytte, säger Grip.

Elvira Öberg tror inte att Nilsson skifte kommer påverka uppmärksamheten kring skidskyttelandslaget.

– Jag tror inte att det kommer påverka oss. Skidskytte vi kan stå på våra egna ben utan Stina också. Jag blev inte så överraskad när Stina skickade ut meddelandet till oss att hon skulle sluta. Det ska bli väldigt spännande att följa henne, säger Öberg.