Kristoffersson: Djurgården fick en perfekt uppladdning

Publicerad 18.50

Tre bekväma poäng och en bruten måltorka.

1–0 efter en ganska svag insats hemma mot Gais är något helt annat än en 5–0-kross av AIK.

Men Djurgården fick ändå den perfekta uppladdningen inför cupfinalen på onsdag.

Följ ämnen

En dryg halvtimme efter att Malmö FF krossat AIK och bjudit på en maktdemonstration modell värre, var det dags för Djurgården att ta emot Gais på Tele2.

Och med en stundande cupfinal kommande vecka unnade sig Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand lyxen att lufta bänken och vila spelare som Marcus Danielson och Lucas Bergvall.

Dessutom missade även Tobias Gulliksen matchen på grund av skada. In kom en spelsugen Magnus Eriksson, Jacob Une-Larsson tog plats som mittback och Haris Radetinac i anfallet.

Visst kan det tyckas vågat att vila Danielson och Bergvall. Givet sett till att cupfinalen är den viktigaste matchen på länge för Djurgården. Inte lika givet med tanke på att Djurgården inför matchen mot Gais hade två förluster i rad och en lika lång måltorka.

Det hade så att säga öppnats upp för ännu mer kritik mot Bergstrand och Lagerlöf vid en ny missräkning.

Magnus Eriksson.

Mållöst i paus var logiskt

Det märktes också att självförtroendet i sista tredjedelen inte var på topp hos hemmalaget. Trion Hümmet, Fallenius och Radetinac var uddlösa och direkt svaga i offensiven, och fick inte speciellt mycket hjälp av lagkamraterna, som misslyckades med att sätta in bollarna i straffområdet.

0–0 efter de första 45 minuterna var också logiskt sett till matchbilden. Rätt händelsefattigt hos två lag som säkrade bakåt snarare än satte full fart framåt.

Men så knappt tio minuter in på den andra halvleken slog Albin Ekdal en öppnande passning till Magnus Eriksson. Eriksson i sin tur slog en magnifik passning bakom Gais backlinje där Haris Radetinac hade sprungit sig loss. Han gav Hümmet fritt läge, i straffområdet den här gången, och Djurgårdens fyndvärvning satte 1–0.

Deniz Hümmet gjorde matchens enda mål.

En idealisk uppladdning

En dryg fem halvlekars blårandig måltorka bröts därmed och det kändes också som att Djurgårdsspelarna var mer lättade än glada för det. För så mycket mer behövdes inte. När slutsignalen ljöd vrålade Jacob Widell-Zetterström ut sin glädje. Knappast över Djurgårdens spelmässiga insats. Utan mer över en hållen nolla och de tre poängen. Poäng som man tog genom att vila två nyckelspelare och ge några av bänkspelarna förtjänad speltid. Lucas Bergvall fullföljde också matchen, vilket han knappast hade gjort om de varit någon allvarligare känning.

1–0 hemma mot Gais är visserligen något helt annat en Malmös 5–0-kross av AIK. Men likväl fick Djurgården en idealisk uppladdning inför onsdagens cupfinal. Och tanke på hur förra mötet (ur?)artade sig känns det som att det kommer bli en av de hetaste matcherna på länge.