Frändén: Det blir en stjärnsmäll i Bilbao

Frändén: Det blir en stjärnsmäll i Bilbao
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/8c8c3c26-b64e-4e38-905a-166df3eceae3?fit=crop&format=auto&h=1063&q=50&tight=true&w=1417&s=8a40f57549e460e15639f3e7689cb8a5b72b301c

PARIS. PSG gjorde vad de kunde för att stoppa ärkerivalen, men inte ens deras sjungande ultras kan ändra på faktum:

Olympique Lyonnais är alltjämt Europas kanske bästa fotbollskollektiv. Den 25 maj i Bilbao spelar fransyskorna sin elfte europafinal på femton år.

Barcelona har en revansch att utkräva efter förlusten i Champions League-finalen för två år sedan. Och den här gången är maktbalansen annorlunda.

Det var en solig men lite lynnig vårsöndag i Paris och inte mycket skvallrade om att det skulle spelas avgörande europafotboll i den franska huvudstaden.

– Hade jag vetat att det var match hade jag gått dit med min dotter, konstaterade taxichauffören som körde mig till arenan.

Det är helt sant att PSG-damernas framfart i Champions League kommit (mer än vanligt) i skymundan för herrlagets dito i år.

Trots det hade närmare 30 000 åskådare hittat till Parc des Princes för fransk damfotbolls egen klassiker.

PSG har i praktiken redan släppt titeln till Olympique Lyonnais i vår. Men efter 3–2 till Lyon i första semifinalmötet fanns hopp om en nyordning i den franska huvudstaden. CUP, Paris ultrakollektiv, buade ljudligt när Lyons elva lästes upp. Det tystnade inte ens när Semla Bacha gjorde 0–1 till gästerna efter mindre än tre minuter med ett välplacerat långskott som PSG:s reservmålvakt Constance Picaud inte kunde göra mycket åt.

Hemmalaget såg lätt chockskadat ut, men efter ett tag kom Tabitha Chawinga igång vänsterut i anfallet och fick Lyons försvar att svettas upprepade gånger.

Få lag i världen har samma stöd

Det går att argumentera för att Paris Saint–Germain har Europas mest intressanta anfallstrio i Marie-Antoinette Katoto centralt med Sandy Baltimore och Tabitha Chawinga på varsin sida.

Det är ännu lättare att argumentera för att Lyon är ett mer erfaret lag i de här sammanhangen. Trots en underhållande första halvlek lät OL inte PSG komma till särskilt farliga lägen. Och kanske var den bästa målchansen Delphine Cascarinos soloräd i mitten av första halvlek, där PSG  klarade sig undan med blotta förskräckelsen.

Det var från ett betydligt sämre läge som Tabitha Chawinga gjorde 1–1. Paris hade förvisso ett anfall, där Katoto serverade Chawinga en vacker boll med mindre än fem minuter kvar att spela, men det var sen det glimrade till. Chawinga drev fram till vänster i offensivt straffområde, väntade och väntade och plötsligt hittade hon en lucka och drog iväg bollen längs marken och strax innanför bortre stolpen.

Förra PSG-målvakten Christiane Endler kunde inte göra något annat än att titta på när Chawinga rusade ut mot kortlinjen och vinkade till ultraskurvan.

Mycket kan sägas och mycket har sagts om PSG:s numer upplösta och löst återförenade ultrakollektiv, men få damlag i världen om något har samma stöd på sina hemmamatcher som det le CUP bjuder på.

Hej hå, rideu, Paris

1–1 efter 45 minuter och Paris Saint-Germains dröm levde, de behövde ett mål till för förlängning. PSG har spelat två Champions League-finaler på damsidan och förlorat båda. Lyon har vunnit alla åtta de tagit sig till.

När andra halvlek tickade upp mot halvtid tog OL över initiativet mer och mer och bara en jätteräddning av Picaud stod mellan Lyon och finalavancemanget.

Paris Saint-Germain var trötta och när tio minuter återstod av matchen vred Olympique Lyonnais om kniven för sista gången. Det var ett mönsteranfall som visar på OL:s hela register. Inbytta Vicki Becho slog ett inlägg till inbytta Amel Majri, som vrickade bollen snett bakåt till sommarsupervärvningen Melchie Dumornay som klippte till.

1–2 till gästerna. 3–5 totalt. Hej hå, rideau, Paris.

OL-tränaren Sonia Bompastor gjorde lejonparten av sin spelarkarriär i Lyon men hann också klämma in en säsong i PSG. Efter säsongen lämnar uppdraget och tar med sin assisterande Camille Abily till i Chelsea, om man ska tro precis alla franska medier. Idag ledde hon Lyon till sin nionde Champions League-final.

Senast det begav sig, för två år sedan, fick Barcelona en så kallad verklighetscheck när Lyon komfortabelt slog de katalanska uppkomlingarna med 3–1, med mål av Ada Hegerberg, skadad idag.

I år är kraftförhållandena annorlunda på förhand. Barcelona har växt ut till ett riktigt världslag, Lyon har varit ett i femton år. Det blir en stjärnsmäll på San Mamès i Bilbao den 25 maj.