Svensk elitidrott hotas av piraterna: Är skrämmande”

Svensk elitidrott hotas av piraterna: Är skrämmande”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/7a57106e-1114-4740-aff2-7a8a0083faff?fit=crop&format=auto&h=461&q=50&tight=true&w=615&s=27d0892e69a5823ded774cef713acc26e65142bd

Priserna dumpas när kriminella stjäl sändningarna

Publicerad 09.28

Personer med insyn beskriver en tv-bransch som accelererat mot ett stup och nu i sista stund ställt sig på bromsen.

Men med en idrottsrörelse i passagerarsätet som inte ens förstått att den borde sätta på sig säkerhetsbältet.

Nu växer ytterligare ett hot mot en redan pressad idrott.

Om det fanns en topp på den svenska tv-branschen när det kommer till sport är 2018 inget dåligt år att föreslå. Amerikanska Discovery hade då köpt sändningsrättigheterna för OS och ville inför spelen i Sydkorea verkligen spänna musklerna.

Kanalen värvade därför bland annat Peter Forsberg som expert, flög ner chefer från hela Europa till alperna för att åka slalom med Bode Miller och försökte övertala tveksamma profiler med löften om nannyhjälp på plats i Sydkorea (något ”Foppa” också hade) för att möjliggöra uppdraget.

Sedan flög de ner samtliga ”talents” (personer framför kameran) i business.

(För att sätta det här i perspektiv satt skidåkaren Johannes Hösflot Kläbo i ekonomi hela vägen från Helsingfors till Sydkorea där han sedan tog tre guld.)

Discoverys studio under OS i Sydkorea 2018. Jonas Karlsson, Magdalena Forsberg och Therese Borssén.

På något sätt hade tv-folket blivit större stjärnor än idrottarna. En förklaring var den kapprustning som uppstått när traditionella svenska tv-hus utmanades av internationella jättar.

Och de som tjänade mest på spekulationskriget var förutom programledarna och experterna inte minst den svenska elitidrotten.

Champions League till Viaplay

SHL:s vd Jenny Silfverstrand berättar hur deras tv-avtal från säsongen 2018/19 till dagens datum ökat i värde med strax över 40 procent.

Det exakta prislapparna på idrottens tv-avtal är hemliga men enligt källor och mediauppgifter får SHL omkring 700 miljoner kronor om året från TV4 för sändningsrättigheterna.

Redan 2020 förlängdes dock avtalet med ytterligare sex år och kommer från nästa säsong öka till att omfatta omkring 830 miljoner kronor per säsong fram till 2030. 

Detta samtidigt som fotbollsallsvenskan och Superettan delar på 550 miljoner från Discovery, i ett avtal som skrevs i början av 2019 och då innebar en värdeökning mot det föregående på omkring 140 procent.

Men nu håller allt det här på att förändras.

För om 2018 var året den svenska tv-branschen mådde bäst var 2023 året då i alla fall Viaplay var vid allra sämst hälsa. Så illa att de var en nyemission från konkurs.

Nu ser också hela tv-marknaden ut att börja justera förväntningar och inte minst betalningar.

När TV4 2020 köpte sändningsrättigheterna för Champions League i fotboll betalade de till exempel en miljard kronor per säsong för att få visa turneringen 2021/22 till 23/24. Till nästa säsong ska alltså ett nytt avtal skrivas men trots att bara månader återstår tills säsongen ska dra igång är ingenting ännu officiellt.

Anledningen är enligt uppgifter att verkligheten i dag är en helt annan på tv-marknaden. TV4 ska till exempel själv inte vara intresserade av att behålla rättigheterna och kastade därför bara in ett skambud på 300 miljoner kronor.

Istället har kanalens gamla programdirektör Erik Westberg enligt samstämmiga uppgifter förhandlat hem rättigheten till sin nya arbetsgivare Viaplay, men nu för mellan 350 och 400 miljoner kronor per säsong.

Om uppgifterna stämmer har alltså storleken på CL-avtalet dumpats från 1 miljard till knappt 400 miljoner kronor. Det är en sensationell scenförändring på tv-marknaden och kommer leda till krissamtal även i svensk fotboll.

SEF:s tv-avtal för allsvenskan och Superettan har nämligen bara två år kvar.

Inget klart med allsvenskan

Organisationens ambition är att komma upp i samma nivåer som SHL-avtalet men uppenbart är att marknaden är en helt annan mot när hockeyn skrev sitt rekordkontrakt. Utöver Viaplays kris har TV4 har skurit ner och Discovery sedan en tid börjat bromsa.

När Disney i sin tur nyligen (efter åtminstone tre misslyckade budrundor) till sist köpte fotbollens Europa League och Conference League kostade det inte mer än att den amerikanska jätten anser sig kunna erbjuda det i sitt ordinarie kanalpaket.

Köparna ser ut att saknas på de nivåer idrotten drömmer om – men kanske även på de nivåer de vant sig vid. Allt tyder på det.

När det förra allsvenska avtalet skrevs gjordes det till exempel med tre års framförhållning. Nu återstår bara två säsonger men rättigheten är enligt uppgifter inte ens ute för förhandling.

Något som fått de svenska elitklubbarnas intresseförening Svensk elitfotboll (Sef) att börja diskutera att själva börja sända sina ligor.

Vilken bedömning gör ni kring storleken på framtida tv-avtal för allsvenskan?
– Det kan vi inte uttala oss om i dagsläget. Vi jobbar med frågan, så mycket kan vi säga, säger Sef:s generalsekreterare Johan Lindvall.

Men vad händer om tv-pengarna sjunker? Vilken blir konsekvensen om allsvenskans ersättning skulle dumpas på samma sätt som CL-avtalet?

Klubbarna helt beroende av tv-pengarna

Enligt en rapport från revisionsbyrån EY stod tv-pengarna för 14 procent av de allsvenska klubbarnas omsättning 2023. Framförallt de mindre klubbarna var helt beroende av inkomsten.

Enligt EY:s uträkning skulle bara 6 av 16 allsvenska klubbar uppvisa ett positivt resultat om tv-avtalets omfattning sjönk med 20 procent. Om uppgifterna kring nivåerna på det nya CL-avtalet stämmer sjönk det med 45 procent.

En sviktande tv-marknad till följd av inflation och ränteökningar är sannolikt en förklaring. Men tv-bolagen lyfter också själva att deras kassor vittjas av tv-pirater vilket påverkar kanalernas möjligheter att betala för sporträttigheterna.

Pirater som stjäl tv-kanalernas innehåll och distribuerar det olagligt mot vrakpriser rakt till svenska hushåll genom internetsändningar (IPTV).

Pirater där 22 procent av deras konsumenter i en studie från Mediavision också angav just möjligheten att se på livesport som det främsta skälet till att de har tjänsten.

Pirater vars sändningar enligt Skatteverkets uppgifter nu når 600 000 svenskar.

– Det är en skrämmande siffra och häpnadsväckande hur omfattande det är i Sverige, säger Viaplays vd Christian Albeck.

– Det är klart att det påverkar oss om flera hundra miljoner försvinner varje år. Sedan är sporten viktig för oss, men det påverkar oss, säger TV4:s chefsjurist Ulrika Jensen.

Viaplays vd Christian Albeck beskriver också hur den illegala verksamheten har direkt påverkan på rättighetspriserna.

– Sport är enormt attraktiv för tittare och sporträttigheter kommer därmed att fortsätta att vara en av de mest eftertraktade och konkurrenskraftiga tillgångarna för tv och streamingplattformar. Men det är inte bara våra uppenbara konkurrenter på marknaden som påverkar utbudet och efterfrågan, utan minst lika mycket olika piratverksamheter som drar in enorma summor pengar skattefritt, vilket påverkar marknaden negativt.

Även idrotten ser nu också hur den kriminella verksamheten riskerar att slå direkt mot deras tv-ersättning.

– Det är utmanande att bedriva mediahus idag och det är klart att de illegala sändningarna påverkar detta stort. Så det är ett problem för oss rättighetsinnehavare och något vi behöver adressera för att kunna fortsätta utveckla SHL-klubbarna på sikt, säger hockeyligan SHL:s vd Jenny Silfverstrand.

”Måste prioritera upp”

Personer med insyn i tv-branschen beskriver ändå hur svensk idrott fortfarande inte förstått allvaret i situationen. Här viskas det dessutom om att TV4 kommer gör vad de kan för att försöka förhandla ner det tv-avtal som nästa säsong ska börja löpa med SHL.

– Vårt nuvarande avtal sträcker sig fram till 2030. Vi ser dock bland andra rättigheter, framför allt internationellt, att tv-branschens utmaningar leder till minskningar i avtal, säger Jenny Silfverstrand om tv-avtalet.

– Utifrån de siffror som vi tar del av som rör illegal IPTV tittar vi nu även på hur det slår mer konkret mot SHL som rättighet.

Hur ser ni på den eventuella risken att kostnadsökningen för att se sport på tv hjälpt till att skapa marknaden för piratsändningar? 

– Jag skulle vilja vända på frågan: Hur mycket kostnadsökningar krävs när piratsändningarna ökar för att vi och våra samarbetspartners ska kunna fortsätta sända högkvalitativa sportsändningar, frågar sig Silfverstrand och fortsätter:

– Jag tror inte att det är många i hockeyvärlden som skulle vara okej med att någon kommer och snor en säsongskortsinnehavares sittplats och att detta skulle medföra extra kostnader för säsongskortsinnehavaren. Ändå är Sverige ett av de länder där illegal IPTV är som störst. Tycker vi att det är ok?

Nu hoppas såväl tv-branschen som idrotten att piratbrotten nu ska börja prioriteras av rättsväsendet.

– Vi tycker att polis och åklagare hittills inte prioriterat den här delen särskilt mycket. Men jag tror att det kommer att ändras framåt med tanke på den negativ utveckling vi ser och de förlorade skatteintäkterna, arbetstillfällen och intäkterna för rättighetsinnehavare, men också att det kopplas till organiserad brottslighet. Som jag ser det måste rättsväsendet prioritera upp, säger TV 4:s chefsjurist Ulrika Jensen.

Hockeyligan SHL hoppas också på en större förståelse från konsumenterna om hur illegal IPTV skadar.

– Vi vet att illegal IPTV har starka kopplingar till kriminella nätverk. Jag tror att de flesta av oss som sitter i tv-soffan och ser på nyheterna om den ökade påverkan från kriminella nätverk på det svenska samhället blir förbannande och kanske även lite uppgivna. Inser de som senare flippar över till illegala sändningar att de stöttar de kriminella nätverk de just tagit avstånd från? Är det ok?