Friedrich: ”Jag kunde inte fortsätta som i Kalmar”

Friedrich: ”Jag kunde inte fortsätta som i Kalmar”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/0fb1a486-7e17-4c52-b02c-df13eec5fe09?fit=crop&format=auto&h=814&q=50&w=1900&s=f3b05fe9191b64eb951299803c663ae52e7fcd39

Publicerad 07.36

MALMÖ. Ricardo Friedrich inleder intervjun med att tacka för att han får bli intervjuad och avslutar med att tacka för att han fick bli intervjuad.

Där emellan berättar allsvenskan artigaste spelare bland annat om tyskhånen från läktaren i fjol, varför flytten till Malmö fortfarande känns helt rätt och varför han inte ser sig som nummer två i MFF-målet.

– Min vision är att spela Champions League med Malmö, säger han.

Ricardo Friedrich korades till allsvenskans bästa målvakt 2022 och var en av seriens främsta också i fjol ihop med Elfsborgs Hákon Valdimarsson, som fick priset då, och Johan Dahlin i MFF, som obegripligt nog aldrig utsetts till allsvenskans bäste målvakt.

Då valde brassen att lämna Kalmar för MFF där Dahlin just hade förlängt sitt kontrakt med ett år och utan några planer på att tacka för sig efter 2024 heller.

Friedrich har sedan dess spelat två tävlingsmatcher, mot IFK Luleå i Svenska cupens gruppspel och IFK Värnamo i allsvenskans tredje omgång. Resten av matcherna har Friedrich suttit på bänken.

När du kom hit till Malmö i januari sa du att det är ”definitivt det bästa steget jag kan ta i min karriär”. Nu har det gått tre månader – står du fast vid det?

– Jag älskar att få den frågan. Tack för att du ger mig chansen att prata om det.

Du har inte ändrat dig? 

– Jag har inte ändrat mig. Jag behövde komma hit till den här miljön med så mycket kvalitet för att ta nästa steg. Här tränar jag med de bästa spelarna i ligan varje dag. Här får jag chansen att verkligen jobba med mitt målvaktsspel. Det fick jag inte på samma sätt i Kalmar under förra året för den rollen jag hade då handlade så mycket mer om det runt om, med ledarskap och klubben i sig, än själva målvaktsjobbet. Det var verkligen utmanande.

Ser sig inte som andravalet i MFF

Kan du utveckla om fjolåret i Kalmar?

– Självklart. Jag var viktig året före också (2022) men så lämnade Henke (Rydström) och Oliver (Berg), som var en viktig ledare, och så kom det en ny tränare (Henrik Jensen) och jag försökte ta en ledarroll. Jag var verkligen angelägen om att hjälpa honom och klubben under den processen för jag kunde Kalmar FF:s potential att fortsätta ta steg. Det blev mycket fokus på det och målvaktsbiten lämnades lite åt sidan, säger han och fortsätter:

– Jag drömmer om att spela i Europa. Vi klarade det med Kalmar men Kalmar hade inte ambitionen att ta det vidare. Mina mål och mina drömmar är större. Jag är tacksam mot Kalmar, men det var dags för mig att gå vidare. Jag kunde inte fortsätta på det sättet och samtidigt utvecklas som målvakt. Nu har jag den chansen och jag kan säga dig att jag har jobbat mer de här tre månaderna än jag gjorde under hela förra året. Jag märker hur den här processen tar mig till en ny nivå. Jag lär mig så mycket av att träna med Johan, Jonnie (Fedel) och de andra varje dag och laget vinner hela tiden. Jag kan inte sätta mitt ego före laget.

Men behöver du inte spela matcher för att fortsätta utvecklas?

– Jo, absolut. Och förhoppningsvis når jag dit. Det motiverar mig att lägga ner det här jobbet varje dag. Jag är lugn och tålmodig och märker framstegen varje dag. Jag kommer att vara skarp när jag får chansen.

Ser du dig som nummer två nu?

– Nej.

Nej?

– Nej, för jag har aldrig sett mig som nummer ett eller två någonstans. Jag ser det inte på det sättet. Jag ser det alltid som att vi är en grupp målvakter och det primära vi jobbar för är att MFF ska ha den bästa målvakten på planen i varenda match. Sedan är det inte upp till mig att bestämma vem det är.

Sonen heter Johan

Friedrich kommer in på visioner.

Vad är din vision?

– Att spela Champions League med Malmö. Det är min vision. Den är rimlig och jag ser den framför mig.

Hur ser konkurrensen och relationen med Johan Dahlin ut?

– Jag tror inte Johan känner att han konkurrerar med mig för jag konkurrerar inte med honom. Han vill vara den bästa målvakten han kan vara och jag den bästa jag kan vara. Vi hjälper varandra och sporrar varandra för att hela tiden hålla en hög standard.

Vad har Fedel försökt lägga till i ditt målvaktsspel de här första månaderna?

– Positioneringen. Jag är en väldigt proaktiv och offensiv målvakt men kan jag vara bra positionerad hela tiden blir jag mer effektiv i mitt rörelsemönster, mer solid.

I Kalmar bjöd Friedrich laget på fika när han hade hållit nollan. I Malmö har han planer på att införa en ny tradition framöver.

– Vi är i flyttagen i familjen. Vi bor i Limhamn för tillfället men när vi får vårt hus tänker jag kanske att vi kör en brasiliansk grillkväll varje gång vi håller nollan, alltså också när Johan gör det för det här är ett lagarbete. Det kan bli rätt många grillkvällar (skratt).

Vart går flyttlasset?

– Till Västra Klagstorp där Gabriel Busanello bor. 

Det blir en brasiliansk koloni där ute?

– Jaja. Det är skönt för våra fruar och min son är i nästan samma ålder som hans dotter.

Friedrichs 3,5-årige son heter för övrigt Johan.

Nej, inte efter Dahlin.

– Det är efter vår första släkting som flyttade från Tyskland till Brasilien på 1870-talet.

Pratar inte tyska

Många har fördomar i dag om brasilianare med tyska rötter sedan ett stort antal nazister flydde från Europa i slutet av, och strax efter, andra världskriget till Sydamerika där de höll sig undan för att undgå åtal för krigsförbrytelser. 

Men precis som svenskar i armod utvandrade till framför allt USA under 1800-talet emigrerade också fattiga tyskar över Atlanten under samma period. Totalt en kvarts miljon tyskar utvandrade till södra Brasilien där de ofta bildade tyska kolonier i jakten på ett bättre liv. 

Men Friedrich pratar inte tyska.

– Tyskarna förbjöds att tala sitt modersmål när de kom till Brasilien. De talade bara det inom hemmets väggar. Min mamma och mormor kan tyska men de har inte fört det vidare till mig. Det är synd för jag älskar språk. 

Har folk trott att dina tyska rötter har med andra världskriget att göra?

– Ja, ja. Folk kan vara riktigt elaka. Egentligen vill jag inte ge det någon uppmärksamhet men det var en bortamatch förra säsongen där en man som verkade vara det andra lagets supporterledare skrek saker till mig efter matchen. Det var pinsamt. Men de som stod runt honom verkade skämmas över det han skrek, berättar Friedrich.

I dag ställs hans MFF mot AIK på hemmaplan. Det återstår att se om Rydström väljer att rotera också på målvaktsposten under det tajta matchschemat man är mitt inne i nu.