Vem är NFL-draftettan Caleb Williams? Chicago Bears nya superstjärna

Vem är NFL-draftettan Caleb Williams? Chicago Bears nya superstjärna
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/54fad3c0-6b2d-4c58-852b-7e087997e414?fit=crop&format=auto&h=1425&q=50&tight=true&w=1900&s=3339ee479fdfc2bdef68b384abadb02ecf07bce5

Publicerad 21.48

Chicago Bears hoppas att draftettan och supertalangen Caleb Williams ska bli lösningen på lagets mångåriga quarterbackförbannelse och titeltorka.

Men vem är 22-åringen som fått en hel stads drömmar på sina axlar?

Chicago Bears gjorde precis vad alla hade väntat sig när de, natten till fredag, var först ut i årets NFL-draft.

De valde Caleb Williams, 22, från USC (University of Southern California).

– Jag visste inte hur jag skulle reagera i ögonblicket. Men inget känns bättre än när väl ögonblicket kom, att faktiskt få kallelsen, säger draftettan till NFL Network efter att hans pojkdröm besannats.

En dröm han redan i flera månader varit förberedd på ska besannas.

Trots allt är Caleb Williams en quarterback som unisont klassats som en av de mest talangfulla som funnits att drafta på flera år.

Och då fanns det bevisligen en hel del quarterbacks att välja på just i år, med tanke på att hela fem stycken QB:s valdes bland de första tio valen i årets draft. Fler än någonsin. Det var dessutom första gången någonsin som de 14 första spelarna som valdes i draften var offensiva spelare. Tidigare rekordet, från 2021, låg på sju.

Men vad är det då som får just Caleb Williams att sticka ut från denna offensiva draftmångfald?

Jo, han är trots allt så komplett man kan bli som QB-talang och redan nu en superstjärna.

Satte livsmålet som tioåring

Han har trots allt drillats till att bli det sedan barnsben. En målmedveten satsning mot just denna draftdag som påbörjades redan när han var tio år gammal och bestämde sig för att bli just en quarterback, när han i ett tårögt samtal med sin far efter en förlust konstaterat att han ville kunna styra över sitt eget öde på en fotbollsplan.

Och han ville inte bli vilken QB som helst.

– Det är en sak för ett barn att säga att du vill ha kontrollen, bestämma och kasta runt en boll. Det är en annan sak att säga att du vill bli den störste, säger hans far, Carl Williams, i en intervju med GQ.

– Han sa att: ”Om jag ska spela quarterback, så vill jag bli den bästa quarterbacken som någonsin utövat sporten”.

Och där började satsningen, med hans pappa (också tidigare collegespelare) som regissör.

Förutom att träna konstant så har han varit noggrann med allt. Precis allt. Redan i högstadiet hade han börjat med hot yoga för återhämtning och mediaträning för att förbereda sig för framtida stjärnstatus. Han åkte tillsammans med sin far, tillika business manager och rådgivare, landet runt för att träna med diverse tränare för att finslipa varje liten detalj av hans spel.

Varje dag tidig uppgång för träning innan gryning. Varje dag tidig läggdags med en temperatur i sovrummet optimerad för återhämtning.

Caleb Williams själv har kallat perioden för ”den tuffaste i hans liv”.

– Många tror att allt har skett naturligt för honom. Och det är så långt ifrån sanningen man kan komma. Hans begär att följa hans dröm hela vägen har varit fantastisk att skåda, säger pappa Williams.

Och visst gav den målmedvetna satsningen resultat redan tidigt.

”Ni kallar det unikt, jag kallar det jag”

Hans collegesiffror från Oklahoma (2021) och USC (2022/2023), med totalt 120 touchdowns på CV:t, talar sitt tydliga språk. Över tre säsonger har han passat bollen totalt 10 082 yards och 93 touchdowns, så bevisligen kan han kasta. Han har också stått för totalt 289 carries över sammanlagt 960 yards samt 27 besök i end zone. Så bevisligen kan han hålla i bollen och springa också när det krävs. Han är kort och gott en offensiv playmaker som kan göra det mesta för att hans lag ska avancera. En kreativ problemlösare som liknats vid en viss Kansas City-stjärna av en anledning. Nämligen årets superbowl-vinnare Patrick Mahomes, världens i dag bästa quarterback.

Det råder heller ingen tvekan om att Caleb Williams vågar att sticka ut från mängden och redan har starpower så det räcker och blir över även utanför planen.

Nyligen, i samband med att han var och tittade på en NCAA-match i basket, så dök han upp på läktaren med rosa naglar och ett matchande iPhone-skal – vilket uppmärksammades.

Det uppmärksammades även om det egentligen inte är något utöver det vanliga för den unge supertalangen.

– Jag gjorde det (målade naglarna) redan innan college, men folk var överraskade, bara för att man inte alltid ser manliga fotbollsspelare måla naglarna. Men jag tycker det bara är ett annat sätt att uttrycka sig, sade Williams till people.com förra året.

Hans klädstil är också allt som oftast extravagant och utstickande från ”normen”.

– Det är jag. Ni kallar det unikt, jag kallar det jag. Och det är så jag tänker. Jag målar mina naglar, jag har på mig unika kläder. På och utanför planen vill jag visa mig själv, säger Williams till Foxnews, i samband med att han anlände till årets draft i Detroit.

Ett lag vana vid motgång

Väl på plats så visste han vad som väntade.

Efter att Chicago Bears läst upp hans namn som alla väntat sig så gick han upp på scenen med ett jubel för att ta emot sin nya tröja.

Det ska dock sägas att det är en tröja som inte varit den lättaste att bära för quarterbacks tidigare.

Även om Bears är ett av NFL:s äldsta och mest klassiska lag så har framgångarna varit få. Sedan superbowl-eran inleddes 1966 så har Bears blott vunnit en gång, 1985. Och de har mer eller mindre konstant haft ett quarterback-bekymmer.

Ett bekymmer som de på senare år försökt lösa utan framgång.

2009 trejdade de till sig Jay Cutler. Och även om han än i dag har rekordet för flest passningsyard i lagets historia så blev han inte DEN quarterbacken som Bears suktade efter. 2017 blev det drafttvåan Mitchell Trubiskys tur att försöka, innan han 2021 byttes ut mot en annan indraftad supertalang, Justin Fields.

Samtliga tre hade potential att bli den stora stjärnan för ett stad och ett lag vana vid idrottslig motgång. Men ingen har lyckats.

Det var med andra ord ingen som överraskades av att Bears, tidigare i vinter, valde att trejda bort Justin Fields för att göra plats för 2024 års draftetta.

Frågan är om han kan bli den som sätter stopp för en över 40-årig titelväntan i ”The Windy City”?