Zibanejad med konstverk och mål i natt

Zibanejad med konstverk och mål i natt
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/75a6411a-eb82-4668-ab79-51ef2dbb5d24?fit=crop&format=auto&h=276&q=50&w=644&s=e9f9c58ede351893eee0f2bb5f00f39d6173c7aa

Uppdaterad 06.22 | Publicerad 06.15

NEW YORK. I natt började Mika Zibanejads slutspel – på riktigt.

Han gjorde sitt första mål, och svarade för ett konstverk till framspelning, när New York Rangers sopade hem även andra ronden mot Washington.

– Men vi har bara vunnit våra två hemmamatcher och vet att det kommer bli väldigt tufft när vi kommer Washington, säger den svenske stjärncentern till Sportbladet efter 4-3-segern i extatiska Madison Square Garden.

Det var inga fel på Mika Zibanejads insats öppningsmatchen i serien mot Washington i söndags heller, men i nattens betydligt tuffare retur gjorde han ett mer iögonfallande avtryck.

Först stänkte han in sitt första mål i årets slutspel i ett powerplay i slutet av första perioden och såg till att Rangers gick in i första pausen med 2-1-ledning.

Sedan, i slutet av andra perioden, orkestrerade han vad som torde vara årets snyggaste ”shorthanded”-mål.

Det började med att han helt sonika tog pucken av Alex Ovetjkin – förbryllande blek i båda de inledande matcherna. Sedan initierade han en fantastisk, kvick klapp-klapp-sekvens med Chris Kreider och K’Andre Miller – som skickade in pucken i bortre krysset.

– Det var lite turligt på målet, jag tror pucken tog på handen på en Washington-back och ställde målvakten. Men jag tar vad som helst, bara pucken går in, säger den 31-årige stockholmaren när vi träffar honom efter slutsignalen.

– Vid målet i numerärt underläge trodde jag först att vi hade ett två-mot-en-läge, men Kreider lade tillbaka pucken och så såg jag K’Andre komma släpande och han svarade ju för en avslutning i världsklass. Tur att jag inte missade den passningen, då hade det kunnat gå illa.

Även Erik Gustafsson stod för två förträffliga framspelningar och bidrog sålunda i högsta grad till en 4-3-seger Rangers fick jobba betydligt hårdare för att bärga än 4-1-diton i söndags.

– Ja, det här var en tuff match. Mycket fram och tillbaka blev det. Capitals var verkligen på tårna direkt från start, precis som vi hade förväntat oss. Men vi red ut stormen och det var verkligen skönt, fortsätter Mika.

Därmed har Blåskjortorna från Manhattan 2-0-övertag inför helgens matcher i Washington, men var så säker: Ingen tar ut något i förskott.

– Vi har vunnit våra hemmamatcher, det är allt. Nu blir det tuffare. De är starka på hemmaplan, vi förlorade båda matcherna där i grundserien. Det säger kanske inte så mycket nu, men vi vet att det kommer bli svårt, konstaterar Mika.

Skadade Washington-backen Rasmus Sandin spelade inte heller nattens match, men coachen Spencer Carbery indikerar att det finns en liten chans att han kan göra comeback i rond 3 – natten till lördag.