Dopningsbråket växer – kaos med tre månader till OS

Dopningsbråket växer – kaos med tre månader till OS
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/4854824b-85ff-4085-9f9e-d954fff95b39?fit=crop&format=auto&h=1425&q=50&tight=true&w=1900&s=6d4571f68f345bfc4abbd7d4bf4f94c1184f7c9d

Kaos – tre månader innan OS

Uppdaterad 19.26 | Publicerad 19.19

USA:s antidopningsbyrå Usada kräver en oberoende utredning.

Ett jättebråk har blossat upp inför OS.

”Det är ännu en kniv i ryggen på rena idrottare”, skriver Usada.

I lördags publicerade tidningarna Daily Telegraph, New York Times och ARD ett avslöjande om kinesisk dopning.

23 simmare ska ha testat positivt för den dopningsklassade hjärtmedicinen trimetazidin inför OS i Tokyo 2021, men trots detta tävlade flera av dem i OS. Bland annat Zhang Yufei och Wang Shun som tog guld.

I Kina hävdar man att de positiva dopningstesterna beror på kontaminering på simmarnas hotell.

 Zhang Yufei.

– Rapporterna är ”fake news” och inte faktabaserade, har utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin sagt.

Jättebråk om dopning

Enligt rapporterna om den potentiella dopningsskandalen ska den internationella antidopningsbyrån Wada ha haft kännedom om de positiva testerna.

Detta har lett till en infekterad konflikt med USA:s antidopningsbyrå Usada, som kritiserar Wada för hanteringen av ärendet.

Usadas chef Travis Tygart har rasat mot Wada, som han anklagar för att sopa dopning under mattan. Dessa uttalanden kallas i sin tur för ”skandalösa och falska” av Wada, som hotar med rättsliga åtgärder mot Tygart och Usada.

Kräver utredning

Därefter har Usada uttalat sig igen i en ny attack mot Wada under tisdagen. Usada menar att allmänhetens förtroende för Wada är raserat och kräver en oberoende utredning av de 23 positiva testerna.

”Vi står inför sommar-OS och Paralympics i Paris. Idrottarna och publiken behöver och förtjänar förtroende för det globala antidopningssystemet”, skriver Usada och radar upp en rad misstag som man menar att Wada begått.

Usadas chef Travis Tygart.

I ett uttalande har Wada skrivit att man fick kännedom om att simmarna testade positivt i tester utförda av Kinas antidopningsbyrå, men att man inte kunde motbevisa att de positiva testerna berodde på kontaminering.

Nedstängningen på grund av coronaviruset försvårade utredningen enligt Wada.

”Onödigt att spekulera”

Den legendariske (och numera pensionerade) svenske dopningsjägaren Arne Ljungqvist var med och grundade Wada en gång i tiden. Han vill inte uttala sig allt för ingående om konflikten eftersom han inte sitter på all info.

– Men om det är oklarheter går det alltid till

CasIdrottens skiljedomstol. i sådana fall. Det brukar klarläggas på ett bra sätt i slutändan. Då är det onödigt att spekulera innan om man inte har full information, säger Ljungqvist.