Avslöjar: Svenska klubben startar samarbete med Benfica

Avslöjar: Svenska klubben startar samarbete med Benfica
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/1d0c3ffa-16c9-43b5-8774-b497a1502509?fit=crop&format=auto&h=600&q=50&tight=true&w=800&s=9eb54732a076e8e9b15d285c6ca747a7370e8769

Publicerad 14.00

Aranäs är en av Sveriges främsta plantskolor i handboll.

Men det ”sista steget” har spelarna oftast tagit hos konkurrenterna.

Nu ska man fostra färdiga spelare med hjälp av portugisiska storklubben Benfica.

HK Aranäs är Sveriges, och förmodligen världens, näst största handbollsförening efter IK Sävehof med cirka 1000 spelare.

Kungsbackaklubben har också varit en stor plantskola genom åren, framför allt på herrsidan, och fostrat spelare som brödratrion Franzén, Magnus Lindén, Oscar Bergendahl, Fredrik Teern, Rickard Lönn, Niclas Fingren, Anton Hallbäck och Christoffer Hedberg.

Men alla de här spelarna har blivit landslagsspelare, utlandsproffs och/eller stora profiler i handbollsligan via konkurrenterna i Sverige. Det är i klubbar som Redbergslids IK, Alingsås HK och Ystads IF som spelarna tagit det sista steget.

Aranäs har värvats sönder var och varannan säsong och fått kriga på i botten av herrligan, utom förra säsongen då man sensationellt tog sig till slutspel. Till den här säsongen fick man faktiskt behålla stora delar av laget men då blev det i stället tungt respass i kvalet och till hösten spelar man i allsvenskan.

Då var klubbens damlag ljuset i tunneln i år när man under sin första säsong i handbollsligan någonsin lyckades hålla sig kvar.

Diego Perez Marne.

”Har kontakter över hela handbolls-Europa”

Nu tar Aranäs ett omtag med nya visioner och Sportbladet kan avslöja att man inleder ett samarbete med självaste Benfica, en av de tre storklubbarna i Portugal.

Kontakten initierades av Diego Perez Marne, spanjoren och förre Drottränaren som numera är assisterande tränare hos Aranäs damer och utvecklingstränare på ungdomssidan.

– Diego har kontakter över hela handbolls-Europa. Benfica är intressant för att de har både dam- och herrverksamhet, men också en ungdomsverksamhet som man aldrig ser. Vi var nere på studiebesök för att se och lära och de blev intresserade av hur vi kan bedriva en verksamhet med 1000 spelare och 200 ledare, för det har ju inte de, säger Aranäs ordförande Mattias Hallendorff.

Nu inleder de båda klubbarna alltså ett formellt samarbete.

– Det kommer att börja med ett utbyte på ledarnivå. Vi åker dit med ledare och de kommer till oss, säger Hallendorff och fortsätter:

– Vi hoppas också att det här ska skapa drömmar, motivation, möjligheter och exponering för våra spelare.

Sedan ett par år har Aranäs försökt bli bättre på att utveckla spelarna individuella egenskaper från unga år genom tränare som Perez Marne, Rustan Lundbäck och, tidigare, Jasmin Zuta.

– Om du växer upp i Aranäs ska du få färdigheterna du behöver för att kunna för ta steget direkt ut i Europa, säger Hallendorff.

Sedan ett par år har en annan svensk klubb, Önnereds HK, ett samarbete med en annan av Portugals tre stora – FC Porto.