Karriären är över efter orden i SVT: ”Det är orättvist”

Karriären är över efter orden i SVT: ”Det är orättvist”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/48a18cc3-efaa-41a8-ae7e-6189362a5f53?fit=crop&format=auto&h=709&q=50&tight=true&w=945&s=2b21732f6e996352babf6302cd5421e3c4257a0b

Sjufaldige svenske mästaren Josef Alami slutar

Uppdaterad 10.12 | Publicerad 09.58

Den sjufaldige svenske mästaren Josef Alami, 22, straffas hårt för en intervju i SVT.

När Sportbladet ställer frågor om saken kastar förbundet fram anklagelser om stöld och en liknelse med terrorsekten IS.

– Det är sorgligt att de ljuger helt öppet för att bli av med mig, säger Josef.

Till slut orkade inte Josef Alami hålla tyst.

23 mars försvarade han sitt SM-guld i taekwondons 58-kilosklass i Luleå och ställde flåsande upp på segerintervju.

– Det blev en liten magishow, sa han och bytte ämne:

– Jag är ganska besviken på svensk taekwondo på sistone. Vi har en väldigt dålig landslagsledning som inte alls tar hand om atleterna. När man åker på mästerskap blir man tvungen att betala för sina egna resor och landslagskläder och allt möjligt.

Reportern snoppade av resonemanget och önskade lycka till i kommande internationella tävlingar. 22-åringen hakade av sig hörlurarna, åkte hem till Stockholm och förberedde sig inför vårens höjdpunkt: EM i Serbien i maj.

Josef Alami blev avstängd av taekwondons grenförbund STU efter hans kritiska ord i SVT.

”Hade tränat som ett monster”

För att kunna prestera på topp skalade han bort distraktioner och nöjen. Han varvade studierna till gymnasielärare med två träningspass om dagen. Analyserade motståndare, svettades på gymmet, visualiserade sin satsnings hittills största framgång. Sov, vilade, kämpade, åt.

Men Alami ska inte till EM. På väg hem från onsdagens kvällspass öppnade han mobilen och såg ett mejl från Fresia Pérez, ordförande i grenförbundet STU.

Pérez skrev att den svenske mästaren är avstängd från landslaget i ett år för att han ”uttalade [sig] negativt om förbundet och landslagsledningen under SVT:s tv-intervju. [Han] bröt då mot tävlingsreglementet”. Beslutet kom utan att Josef Alami fått chans att yttra sig, utan att han ens kände till att en process mot honom påbörjats.

Det kom två dagar före anmälan till EM.

– Jag hade tränat som ett monster. Så satt jag i bilen, öppnade luren och såg ett mejl som… inte var livets bästa att få. Jag blev ledsen, säger Josef Alami när vi ses dagen efter beskedet.

”Ångrar att jag inte sa mer”

Tycker du påföljden är rimlig?

– Absolut inte. Det har hänt så mycket värre saker. Vår förbundskapten går runt och slår barn med pinnar, varför ska inte han bli avstängd? Jag blir avstängd för två–tre meningar som jag sa till SVT. Svider det så mycket? Jag sa inte ens en promille av sanningen.

Vad händer med din karriär?

– Jag kommer förmodligen lägga av. Det är inte värt det. Det finns så mycket annat i livet.

Du är bäst i Sverige. Hur känns det att sluta?

– Väldigt tråkigt. Jag har inga ord.

Ångrar du vad du sa?

– Absolut inte. Jag ångrar att jag inte sa mer.

Vad säger det om förbundets öppenhet att du kritiserar dem och får ett års avstängning?

– Det säger väldigt mycket. Ett helt års avstängning för två-tre meningar. Vad hade hänt om jag sagt mer? Fem års avstängning? Livstids avstängning?

Bidrar inte ens med frukt

Sportbladet har i närtid granskat svensk taekwondo i två omgångar.

I december 2023 publicerades ett reportage om sexuellt våld och vikthets på Soo Shim, en av Europas mest framgångsrika klubbar med bas i Skellefteå. Därpå följde avsked och avstängningar innan hela föreningen gick i konkurs.

I januari 2024 skrev vi att förbundskaptenen Chago Rodriguez Segura utreddes av Idrottsombudsmannen och av Svenska taekwondoförbundet efter att en film visat hur han slår en pojke på armen med en pinne. Efteråt har Rodriguez Segura tagit en paus från sitt uppdrag och uppgett privata skäl.

I arbetet valde många källor att vara anonyma eller att inte citeras alls. De menade att en så kvävande tystnadskultur rådde i främst grenförbundet STU att de riskerade repressalier om de trädde fram.

Vill taekwondons bästa

I SVT-intervjun önskade Josef Alami bättre stöd för de aktiva. På utlandsresor med svenska landslaget har han själv betalat flyg, boende, mat – ja, till och med kläderna han tävlat i. Inte ens en frukt har förbundet bidragit med, säger han.

Ändå utgör ekonomin bara en bråkdel av Alamis verkliga kritik. Värst är att utövare får olika sportsliga förutsättningar utifrån hur nära de står förbundsledningen, påstår han. Själv känner sig Josef rånad på en chans att kvala in till OS i Paris i sommar, en möjlighet han på resultatmässiga grunder borde ha varit given att få.

Något liknande drabbade hans storebror Noak som 2021 lämnades utanför EM-truppen och i besvikelse pensionerade sig, bröt sig loss och startade en egen förening, Alami Kampsport Akademi.

I STU:s tävlingsreglemente, som ordföranden Fresia Pérez hänvisar till, finns ett stycke om utövarens ansvar att ”i officiella sammanhang, vid bland annat i förväg planerade intervjuer, tv-inslag, tidningsartiklar och så vidare representera svensk taekwondo och förbundets sponsorer”. Det står också att man för att behålla sin landslagsplats ”inte uppvisar beteende som motverkar STU”.

Josef Alami har läst skrivelsen flera gånger utan att finna något konkret förbud mot att framföra kritik. För nej, han ”motverkar” inte förbundet, utan vill förbättra de aktivas villkor. Och ja, han ”representerar” sin sport genom att föreslå förändringar i den ekonomiska fördelningen.

Det hade varit smidigare att knipa igen. Men för svensk taekwondos bästa behövde problemen adresseras, tyckte Alami. Och för detta kommer han rasa på världsrankningen, stängas av från EM 2024 och i praktiken missa VM 2025.

”Vi måste sätta ner foten”

– Alla vet sanningen men ingen vill snacka om den öppet. Jag ser det som att jag gjorde de unga en tjänst, säger han.

Hur ser du på Fresia Pérez ordförandeskap?

– Problemet är inte bara hon, utan att många som sitter på maktpositioner skyddar varandra. Ingen vågar säga någonting för om man öppnar käften leder det till bakslag direkt.

Vad tycker du att andra landslagsaktiva borde göra nu?

– Det är upp till dem och vad de känner för. De fokuserar på sina karriärer. Men helt ärligt tycker jag att man borde bojkotta hela det här systemet och landslaget, för det måste ske en förändring. Vi gör inte bara det här för oss. Man är lite av en egoist om man bara tänker på sin karriär. Vi är förebilder för nästkommande generation. Vi måste sätta ner foten och säga stopp.

”Jämförde flaggan med IS”

Fresia Pérez ställer inte upp på en intervju med Sportbladet. Hon svarar heller inte på våra frågor på mejl eller sms.

I stället väljer STU-ordföranden en okonventionell metod: på fredagskvällen skickas ett pressmeddelande ut om Sportbladets kommande artikel, där helt nya argument för Josef Alamis avstängning framförs.

STU skriver att utövaren varnades redan i somras, för att bland annat ha lämnat en samling i förtid, ha stulit kläder från SOK och ha vägrat fotograferas med svenska flaggan med motiveringen att korset är en religiös symbol.

”De jämförde också Sveriges flagga med IS-flaggan i muntlig kommunikation” skriver Pérez.

Josef Alami skakar på huvudet åt de nya beskeden.

– Först stängs jag av för intervjun, men när det ifrågasätts dyker det upp helt andra skäl. Det enda som verkar viktigt för förbundet är att få stänga av mig, säger han.

Fick du en varning för oacceptabelt beteende sommaren 2023?

– Nej. Det är helt nytt för mig.

Lämnade du European Games-laget utan att först prata med ledarna?

– Nej. Jag hade tävlat klart och skrev till en ledare att jag skulle vidare till släkten i Marocko för att fira eid. Han svarade att jag kunde ha berättat det tidigare, men tyckte det var okej. Hade han inte tyckt det skulle jag inte ha åkt.

”Helt sjukt att påstå”

Har du stulit kläder från SOK?

– Nej. Hur skulle jag ens kunna göra det? En gång bjöds jag till Idrottshögskolan i Stockholm, gick ner för en trappa till en jättestor idrottshall full med kartonger. En kontrollant tittade noga när jag stoppade ner t-shirt, linne, kalsonger och så vidare. Efteråt kontrollerade han allt noga och gav okej. Jag förstår ingenting. Är jag en tjuv också? Vad kommer det här från?

Har du vägrat posera framför svenska flaggan?

– Aldrig. Jag är med på alla lagfoton. På förbundets hemsida publiceras bilder av mig bakom svenska fanan. Flaggan är med på skärmen när jag presenteras och på VM har jag en flaggbärare bakom mig. Det står till och med SWE på rumpan. Jag betalar resor själv för att få tävla och representera Sverige. För att jag vill det.

Kan det röra sig om ett missförstånd där du och landslaget bråkat om en fotografering?

– Nej. Jag har alltid visat respekt, aldrig hamnat i en konflikt om det här.

Har du jämfört svenska flaggan med IS flagga?

– Aldrig. Det är helt sjukt att påstå.

Tycker du att det är rimligt att jämföra korset på svenska flaggan med IS flagga?

– Absolut inte. Vem gör ens den jämförelsen? Hur hittar Fresia ens på en sådan grej? Det här är lögner för att sprida misstankar om mig. Jag kan inte göra mer än att förneka, men förbundet vet att några som läser kommer tro att det är något skumt med mig, något med IS.

Sedan ett par dagar tillbaka är Josef Alami är enbart en 22-årig lärarstudent, inte längre en aktiv svensk mästare i taekwondo.

För ett ögonblick låter han tröstlös.

– Jag har redan förlorat. Men jag hoppas att min avstängning visar vad förbundet är beredda att göra för att skydda sig själva. Vad tycker ni andra i svensk taekwondo om landslagsledningen? Är den öppen och rättvis?

Under lördagen sökte Sportbladet förbundet på nytt med ytterligare följdfrågor:

1. Hur framfördes varningen till Josef Alami? Har ni någon dokumentation som visar att han verkligen fick den?

2. Både Josef och SOK förnekar att han olovligen skulle ha tagit kläder. Vad menar ni med det? Hur gick det till?

3. Josef förnekar att han skulle ha vägrat låta sig fotograferas med svenska flaggan. När ska detta ha skett? Till vem har han liknat den vid IS flagga?