Därför har Lasse Berg Johnsen gjort succé i år

Därför har Lasse Berg Johnsen gjort succé i år
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/34680b14-b325-460c-ad09-e9043a7275c6?fit=crop&format=auto&h=405&q=50&w=945&s=0350aeb1fe941013f26504aadf50739359f01db4

”Det har vi jobbat massor med”

Publicerad 10.29

MALMÖ. Lasse Berg Johnsen 2.0 imponerar på alla – inte minst lagkamraterna i MFF.

Mindre instruktioner och styrning från Henrik Rydström ligger bakom lyftet för den gamle psykologstudenten.

– Jag upplever en frihet på planen nu, säger norrmannen.

Följ ämnen

Ricardo Friedrich, Sören Stryger Larsen och Erik Botheim är MFF:s tre nyförvärv i år.

Men frågan är om det inte finns ett fjärde också – Lasse Berg Johnsen.

Internt i MFF verkar det norska mittfältsankaret, som egentligen kom i somras, vara den mest hyllade spelaren så här långt in på säsongen.

– Han är otrolig i allting. Ni ser själva hur han är som spelare på planen men hans sätt att leda oss och vara hjärtat i vårt lag är otroligt kul att se, säger till exempel Pontus Jansson som har hyllat norrmannen återkommande under 2024.

Berg Johnsen värvades som Hugo Larssons ersättare.

Om han kände press? Nej, så klart inte – som alla fotbollsspelare svarar i motsvarande situation.

– Hugo är otroligt bra. Men vi är lite olika som spelare. Jag är mer en tydlig ”sexa” och han är lite mer en ”box till box”-spelare, säger Berg Johnsen.

Lasse Berg Johnsen har imponerat i MFF den här säsongen.

”Han ville så att det värkte”

Han slog sig snabbt in i MFF-elvan när han kom i somras men tappade sin plats i slutet av säsongen innan han fick chansen i ”guldfinalen” mot Elfsborg där han gjorde sin dittills bästa match i den himmelsblå tröjan.

24-åringen köper inte riktigt liknelsen med att vara ett nyförvärv i år utan menar mer att det är en naturlig utveckling när man kommer som ny till ett lag.

– Man ska hitta sin roll och relationerna med lagkamraterna. Och tränaren ska lära känna en.

Men förklaringen till att han trots allt tagit ett så stort kliv i år?

Mindre instruktioner och styrning, kan man sammanfatta det som om man lyssnar på såväl Henrik Rydström som Berg Johnsen.

– Lasse är smart och ambitiös. När han kom i fjol ville han, med sina stora ambitioner, ta in alla delar vi pratade om. Han ville så att det värkte och vi tryckte nog på honom lite väl mycket. Men i slutet av säsongen skalade vi av en del. När han kom tillbaka efter vinteruppehållet kändes det som att han själv bara hade bestämt sig och processat en massa grejer, säger Rydström, som beskrivit norrmannen som ”någon som är väldigt mån om att göra saker och ting rätt”.

Rydström kallar Berg Johnsen för ”The Road block” (”Vägspärren” på svenska, men Rydström kommunicerar alltid med laget på engelska).

– Han har adderat saker i sitt spel som vi inte alltid såg i hans gamla miljöer. Han har blivit bättre på att bli rättvänd, ta med bollen fram och göra offensiva saker. Det var sådant vi hoppades träna honom till. Men det har gått snabbare än vi hade tänkt, säger tränaren.

Är en ”late bloomer”

Att anpassa sig är en av Berg Johnsens spetsegenskaper, menar han själv. Kanske försökte han anpassa sig för mycket i början.

– De tog bort en del instruktioner och då upplevde jag en frihet på planen och tänkte inte så mycket när jag spelade. Det har vi jobbat massor med – Rydström, coachteamet och jag, säger Berg Johnsen.

Det handlar alltså en hel del om det mentala och där har norrmannen hjälp av sina psykologistudier. Han läste psykologi i två år på halvfart 2020–2021.

– Utvecklingen på planen hänger ihop med massor av saker. För mig handlar det mycket om att kunna spela med frihet.

Varför valde du att plugga psykologi?

– Jag tycker att det är intressant att lära mig mer om människor generellt men också mycket om mig själv. Det var också en ganska bra början att ha i en kandidatexamen. Man kan ju läsa psykologi med inriktning på sport men jag började med helt allmän psykologi och lärde mig massor av det. Jag får se vad jag kommer att arbeta med efter karriären. Det blir garanterat något med människor och säkert fotboll också.

Berg Johnsen har varit något av en late bloomer i karriären (också).

Han platsade inte i Vikings a-lag, dit han kom som 13-åring, utan lånades ut till ett par klubbar i andraligan där han fick ett genombrott i Raufoss och värvades till danska Randers i januari 2021 varifrån MFF sedan hämtade honom. Han spelade aldrig i något ungdomslandslag och han har inte varit med på någon samling med a-landslaget.

– Jag har tagit en omväg. Men jag tycker nog att det är den bästa vägen med tanke på alla erfarenheter den ger en. Nu har jag tagit mig hit till Malmö. Jag är jättenöjd med de steg jag tagit i karriären så här långt, säger Berg Johnsen som i dag ställs mot nykomlingen Västerås med sitt serieledande MFF.