Svenska showen i världscupfinalen: ”Otroligt”

Svenska showen i världscupfinalen: ”Otroligt”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/46614195-7e1d-432e-a2a6-6a7c705acde9?fit=crop&format=auto&h=1063&q=50&tight=true&w=1417&s=ec91dacb796597882d0039d45729f2220cebd95c

Henrik Skiöld/TT

Uppdaterad 20.41 | Publicerad 20.36

Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt.

På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad.

Båda bäddade för en rysare på lördag. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa.

– Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.

Fredricson, kanske den främste i världen att hitta den snabbaste linjen i en omhoppning, klockades för 45,45 sekunder i omhoppningen.

Så långt den snabbaste ritten.

Bara en ryttare kunde slå honom – världsettan von Eckermann. Denne satte allt på ett kort, tog risker men fick King Edward med sig och slog Fredricson med nästan två sekunder.

– Peder sätter verkligen press på mig, men jag ville behålla toppositionen, säger von Eckermann.

Bara sju ekipage nådde omhoppningen och kampen om segern, prispengarna samt en så gynnsam placering som möjligt inför de kommande och avgörande omgångarna i helgen.

Henrik von Eckermann och King Edward vann även världscupfinalens andra omgång – på nytt före Peder Fredricson. Arkivbild.

Avgörs på lördag

Peder Fredricson lotsade till synes utan ansträngning valacken Catch Me Not runt banan.

Direkt efter kom landslagskompisen Henrik von Eckermann, sist ut i det 31 ekipage stora startfältet på King Edward i och med segern i onsdagskvällens tidshoppning – och klarade hinderuppsättningen utan problem.

Kvartetten Marcus Ehning, Pieter Devos, Gregory Wathelet, Jill Humphrey och Julien Èpaillard klarade också grundomgången utan nedslag eller tidsfel.

Meriterade ryttare och förhandsfavoriter som schweizaren Steve Guerdat och tysken Christian Ahlmann fick båda två nedslag och får svårt att utmana om slutsegern.

Världscupfinalen avgörs på lördag, över två omgångar med en eventuell omhoppning om segern.

Efter de två första omgångarna har poäng räknats om till fel. Henrik von Eckermann står på noll fel, Fredricson på 2 fel. Trea är Épaillard på 4 fel.