Så blir det nya NHL-laget i Salt Lake City

Så blir det nya NHL-laget i Salt Lake City
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/cfc39248-99c9-45cc-a182-115146298953?fit=crop&format=auto&h=814&q=50&w=1900&s=888b2fe9eec9b2cc4790bb6adaba68617bd9e704

Uppdaterad 18.02 | Publicerad 17.59

Arizona Coyotes 28 år långa historia tog slut i natt.

Mångmiljardären Ryan Smith kommer köpa klubben och slå upp ett nytt hem i Salt Lake City.

Så här kommer NHL:s nya lag att bli.

Följ ämnen

Arizona Coyotes kommer att flytta sin verksamhet till Salt Lake City, Utah.

Bakgrunden är att Coyotes inte fått något godkännande för att bygga en ny hemmaarena i Tempe, då väljarna i staden röstade nej till deras planer på en ny arena. Arizona har tillbringat de senaste två säsongerna på dispens i Mullett Arena med plats för 4 600 platser på campus vid Arizona State University. Men ligan godkänner inte det i längden och utan en ny, modern, arena i sikte tappar Arizona Coyotes sin NHL-status.

Spekulationerna kring en möjlig Coyotes-flytt, som hållit till i öknen i 28 år, intensifierades för några månader sedan efter att Smith Entertainment Group, som bland annat äger NBA-laget Utah Jazz, skickade in en formell begäran till NHL och bad ligan att öppna en expansionsprocess för att ta ett lag till Utah.

I Salt Lake City är man redo att ta emot ett NHL-lag redan till kommande säsong och använda Delta Center som tillfällig bas medan en ny arena byggs. Inget avtal har ännu undertecknats och man kräver alltjämt ett godkännande av NHL:s styrelse, som enligt medieuppgifter planerar att träffas under torsdagen.

Ett tillkännagivande av flytten förväntas presenteras innan Stanley Cup-slutspelet startar på lördag.


Vad händer med Coyotes

Flera samstämmiga medier i USA har rapporterat om att NHL arbetar på en affär som skulle innebära att Arizona Coyotes ägare Alex Meruelo säljer klubben till ligan för 1 miljard dollar, cirka elva miljarder kronor. Ligan ska sedan i sin tur ge alla nycklar, inklusive spelare och hela organisationen, till Ryan Smith för mellan 1,2 och 1,3 miljarder dollar så att han kan flytta klubben dit han vill.

Men bara för att Meruelo säljer är det inte säkert att Coyotes försvinner för gott. Om han uppfyller vissa krav – som att lösa arenafraågan – kan Meruelo i framtiden återaktivera Coyotes under de kommande fem åren.


Vem är Ryan Smith

Ryan Smith är en 46-årig framstående amerikansk affärsman och miljardär som har haft en betydande inverkan på idrotten i Salt Lake City.

Han är medgrundade av ett mjukvaruföretag, Qualtrics, och 2018 förvärvade SAP bolaget för åtta miljarder dollar, vilket gjorde Smith till en miljardär.

I slutet av 2020 köpte Smith en majoritetsandel i NBA-laget Utah Jazz för 1,6 miljarder dollar (17,5 miljarder kronor). Han beskrivs som en aggressiv och progressiv ägare som är villig att göra djärva drag. Dessutom är Smith väldigt hands on. Utöver Utah Jazz har Smith utökat sin sportportfölj de senaste åren. 2022 köpte han, tillsammans med investeraren David Blitzer, MLS-laget Real Salt Lake och NWSL-laget Utah Royals.

Smiths förmögenhet uppmäts till cirka 24 miljarder kronor år 2024, vilket gör honom till en av de rikaste klubbägarna i USA. Han har i flera år pratat om ett NHL-lag i staden och är nu mannen som gör verklighet av visionerna.

Ryan Smith

Arenan

En existerande arena finns redan i centrala Salt Lake City då ägargruppen för Utah Jazz planerar att använda Delta Center, hemmaborg för NBA-laget, som tillfällig hemvist tills en ny arena står klar. Planer på en ny hockeyarena har funnits sedan 2022 och ser ut att bli verklighet inom de närmaste åren, med stöd från lokala myndigheter.

Delta Center uppfördes 1991 och har plats för 14 000 åskådare vid hockeymatcher. Det var i den här arenan som Tommy Salo tappade in pucken från mittzon i kvartsfinalen mot Belarus i OS 2002.

Los Angeles Kings och Vegas Golden Knights har haft som tradition de senaste åren att spela en försäsongsmatch i arenan.

Ägaren Ryan Smith har gått i god för att det kommer finnas en bra plattform för supportrar i Salt Lake City. NBA-laget Utah Jazz har sålt ut de 300 senaste hemmamatcherna de spelat.

– Jag har en otrolig tilltro till folket i Utah – vi dyker upp, har Smith tidigare sagt.


Vad ska laget heta?

1979 flyttade NBA New Orleans till Salt Lake City. Det var det första professionella idrottslaget i staden. För att komma upp med ett namn skapade den dåvarande ägaren en namninsamling.

Flera bidrag kom in, men inget dög.

Till slut fastnade man för Utah Jazz – ett namn som mer reflekterar New Orleans livliga musikscen än något med Salt Lake City.

Frågan är nu vad NHL-laget ska heta. Ägaren Ryan Smith har skapat sin egna namninsamling genom att fråga sina 85 000 följare på X, tidigare Twitter, vad de tycker.

– Det måste vara något som driver människor att vilja vara en del av det, oavsett ålder. Det måste vara en drivkraft. Möjligheterna är oändliga här. Vi kommer att behöva godkänna det och ligan måste godkänna det också, har Smith sagt i en intervju med The Athletic.

Över 1 000 bidrag kom in från hans tweet.

Bland de mest frekventa och populära förslagen finns Olympians, som en flört till att staden för andra gången i historien håller på att få ett vinter-OS.

Saints och Pioneers har också nämnts. Båda namnen skulle vara en hyllning till de mormonpionjärer som hjälpte till att etablera Salt Lake City på 1800-talet. Namnet Blizzard skulle möjliggöra ytterligare ett dubbel ”zz”-smeknamn i staden.

Dessutom måste ägarna bestämma sig för om laget ska vara uppkallat efter staden, Salt Lake City, eller delstaten, Utah.


Vad händer med spelarna

När Arizona Coyotes förra veckan befann sig 2 800 kilometer hemifrån, i Edmonton, för bortamatch mot Oilers fick spelarna reda på att klubben förväntas flytta till Salt Lake City.

Det var general manager Bill Armstrong som flög in till Alberta för att berätta och uppdatera laget om vad det innebär.

Efter att säsongen är över kommer spelare och ledare få möjlighet att besöka Salt Lake City för att bekanta sig med sin nya hemstad.

Senast det hände att ett lag bytte namn och stad var 2011 när Atlanta Thrashers blev Winnipeg Jets. Då fick spelarna helt sonika byta lag och stad.

Samma lär ske nu.

I onsdags spelade Arizona sin sista hemmamatch i Mullett Arena och efteråt tackade fansen av dem. Matchen mot Edmonton vanns med 5–2.

Det här är Salt Lake City

Salt Lake City är huvudstaden och största staden i delstaten Utah, USA, med ett invånarantal på cirka 1,1 miljoner människor.

Utah är en konservativ delstat som ses som epicentrum för mormoner, alltså följare av Jesu Kristi Kyrka av Sista dagars heliga. Hela 70 procent av delstatens befolkning beräknas vara mormoner och stadskärnan i Salt Lake city utgör deras högkvarter. Här finns mormonernas tempelbyggnad, en gigantisk konferenslokal, släktforskningscenter, bibliotek, caféer och flera andra mäktiga byggnader som tillhör rörelsen.

Staden har tre idrottsklubbar som spelar på högsta nivå: Utah Jazz (NBA), Real Salt Lake (MLS) och Utah Royals (NWSL).