Experten: ”Tungan är blålila – gapar för att undkomma trycket”

Experten: ”Tungan är blålila – gapar för att undkomma trycket”
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/480535d3-48b2-41dc-bc52-f492a54a8192?fit=crop&format=auto&h=286&q=50&tight=true&w=381&s=d539bced90c27e6ae2381089e0b18e6fa3374c1c

Uppdaterad 16.52 | Publicerad 16.49

Världselitens hästar plågas av skarp betsling och hårt tryck. Det visar bilder från flera stora bildbyråer.

Sportbladet har låtit veterinärer granska bilder från de globala bildbyråerna Getty Images och Alamy. Så här säger en av dem om tyska dressyrdrottningen Isabell Werths häst:

– Tungan är blålila, hästen gapar för att undkomma trycket, säger Katarina Brunstedt, veterinär.

CLICK HERE FOR ENGLISH VERSION OF THIS ARTICLE

Den 21 mars avslöjade Sportbladet att flera av dressyrelitens hästar hade drabbats av syrebrist i tungan. Fyra olika veterinärer fick analysera bilder av Patrik Kittels, Isabell Werths och Charlotte Frys hästar när de tävlade i världscupen tidigare i år.

Efter granskningen gick flera internationella dressyrprofiler ut och krävde förändringar. Den danske dressyrdomaren och veterinären HC Mathissen menade att hela tävlingssystemet måste ändras för att säkra hästars välfärd.

Den tyske dressyrprofilen, Thomas Baur, tävlingschef för Global Dressage Festival in Wellington, krävde att FEI inför en regel så att en ryttare diskvalificeras om hästens tunga blir blå under programmet.

En vecka efter Sportbladets granskning samlades delar av världseliten igen för en stor tävling. Denna gång var det Aachen festival 4 dressage.

Tidningen Eurodressage reporter Astrid Appel, som var på plats, reagerade på att flera hästar skummade onaturligt mycket från munnen – som om ryttarna hade använt

marshmallowfluff2020 skrev tidningen Eurodressage att en del toppryttare inom dressyr använde marshmallowfluff för att visuellt dölja en öppen mun. Det kletades på hästens läppar innan dressyrprogrammet och skapade en illusion av att hästen hade sin mun stängd eller, i alla fall, gjorde det mindre tydligt. Efter tidningens avslöjande förbjöd FEI användningen av marshmallowfluff. Regeländringen kom 1 januari 2022. för att dölja att hästen gick med öppen mun. Hennes erfarna öga för dressyreliten fick henne att dra följande slutsats:

”Det såg nästan ut som om fler ryttare än någonsin tidigare, inklusive olympier, tog till detta trick, liksom ett traumatiserat svar på att det eventuellt skulle finnas aktivister på plats för att avslöja vad som dolde sig under fluffet.”

Tips om fler bilder

Sportbladet har också fått tips från läsare om att det finns fler bilder på när världselitens hästar tappar syret i tungan.

Tidningen har köpt in några av de här bilderna och sedan låtit veterinärer granska dem.

Trots att de här fotograferna inte har vinnlagt sig om att dokumentera hästvälfärd så kan veterinärerna se saker som gör dem bekymrade.

Den första bilden som veterinärerna har fått titta på är tagen av fotografen Gerrit van Colonge för ANP och bildbyrån Getty Images. Det är tyska dressyrryttaren Isabell Werth under prisutdelningen vid världscuptävlingen i Amsterdam i januari.

Isabell Werth med hästen DSP Quantaz vid prisutdelningen i Amsterdam.

Veterinär Katarina Brunstedt, odontolog vid Stockholms hästklinik, säger så här om bilden av DSP Quantaz på prisutdelningen:

– Tungan har en blålila ton på grund av syrebrist. Detta orsakas av att betten i kombination med ryttarens hand skapar för mycket tryck på tungan. Hästen gapar för att undkomma trycket, säger Katarina Brunstedt.

Katarina Brunstedt noterar också att hästen visar en del av ögonvitan vilket är ett tecken på stress eller smärta.

Veterinär Kati Tuomola, som har doktorerat i bettrelaterade skador vid universitet i Helsingfors, menar också att DSP Quantaz fick syrebrist i tungan vid på prisutdelningen:

– Tungan är mörk och har en blågrå-färg. Blodflödet i tungan är inte normalt eftersom den är utsatt för tryck, säger hon och fortsätter:

– Detta orsakar obehag eller smärta hos hästen och hästen visar det genom att öppna munnen.

Veterinär Christine Levring, som är medlem av NCED, Nordic college of equine dentistry och leder en internationell grupp för forskning om betsling, noterar att hästen försöker gapa och att stångbettet inverkar kraftigt.

– Skänkeln på kandaret är nästan 90 grader från munlinjen, vilket innebär att det är mycket stort tryck på laner och tunga från detta. Rekommenderat är att kedjan är så spänd så det stoppar skänklarna att röra sig mer än ca 35-40 grader från munlinjen.

Isabell Werth med hästen DSP Quantaz under sitt program i Amsterdam.

Nästa bild som vi har låtit veterinärer analyser är även den tagen av ANP:s fotograf Gerrit van Colonge och finns hos bildbyrån Alamy. Det är Isabell Werth när hon rider sitt program i Amsterdam.

Professor Paul Mcgreevy konstaterar att hästens tunga har syrebrist. Han förklarar att man på humansidan har konstaterat att syrebrist i en kroppsdel ger smärta. Därför kan man anta att det även gör ont på djur. Han skriver i ett mejl att:

”Jag kan tänka mig att den här hästen känner en betydande smärta i sin mun. Det är troligen därför hästen försöker öppna sin mun och möts av en hårt spänd nosgrimma. Det kan i sin tur ge skador på näsben och underkäke”.

Så här säger veterinär Christine Levring om bilden.

– Hästens ansikte ser inte avspänt ut, hästen gapar, skänkeln på kandaret är väldigt aktiverad. Tungan är lite svår att bedöma på denna bilden, men den anas vara blågrå, säger Christine Levring.

Förekommer det något i den här bilden som kan vara smärtsamt på något sätt för hästen?

– Ja, för högt tryck i stångbettet. Skänkeln på kandaret är väldigt aktiverad.

Även veterinär Katarina Brunstedt konstaterar att det är ett för högt tryck från ryttarens hand.

– Tungan är blålila, hästen gapar för att undkomma trycket, säger Katarina Brunstedt.

Sportbladet har sökt Isabell Werth för en kommentar. Hennes presstalesperson svarar via mejl att våra påståenden är grundlösa och att man har kontaktat en advokat. Presstalespersonen skriver att:

”Om du inte avstår från ytterligare rapportering på grund av de omständigheter du nu har blivit informerad om, kommer vår advokat att vidta rättsliga åtgärder mot ytterligare rapportering.”

Charlotte Fry red hästen Everdale till vinst i Amsterdam. När professor Paul Mcgreevy får analysera den här bilden av ekipaget påpekar han att hästens tunga har syrebrist.

Nästa bild är från Charlotte Fry och hästen Everdales program i Amsterdam. De vann denna klass.

Veterinär Christine Levring påpekar att tungan är blågrå.

– Hästen är mitt i en rörelse, det är svårt att bedöma allmänna intrycket annat än att tungan ser blågrå ut.

Förekommer det något i den här bilden som kan vara smärtsamt för hästen?

– Ja. En stasad, svullen och blå tunga, säger Christine Levring.

Veterinär Katarina Brunstedt noterar att hästen försöker komma undan trycket i munnen genom att gapa.

– Hästens tunga ligger i ungefär samma linje som tränsets sidostycken. När betten kommer så långt bak, som på denna bild, är det lätt att förstå hur tungan kan komma i kläm, säger hon och fortsätter:

– Den här hästen visar också ögonvitorna som tecken på smärta eller spänning.

Veterinär Kati Tuomola beskriver att hästen Everdale av någon anledning har överdrivet mycket vitt skum runt munnen. Munnen är öppen och tungan har en blålila-färgton.

– Att hästen har överdrivet mycket vitt skum runt munnen kan tyda på att den har svårt att svälja sitt eget saliv, säger hon.

Sportbladet har sökt Charlotte Fry för en kommentar. Hon har inte återkopplat.

Patrik Kittel ligger för tillfället på sjätteplats i världsrankingen. Bilden ovan är från prisutdelningen i Amsterdam och är tagen av ANP:s fotograf Gerrit van Colonge.

Veterinär Christine Levring reagerar på att hästen försöker gapa. Vilket kan vara ett tecken på obehag eller smärta.

– Jag ser en ryttare som håller hårt i tyglarna och en skänkel på kandaret som är välåtdragen.

Förekommer det något i den här bilden som kan vara smärtsamt på något sätt för hästen?

– En svullen, stasad blå tunga och högt tryck av stångbettet på lanerna, säger Christine Levring.

Veterinär Kati Tuomula säger också att hästens tungan har syrebrist. Hon poängterar att munnen är öppen – som om hästen vill komma undan från något.

Patrik Kittel när han tävlade på Friends Arena.

Under 2022 tävlade Patrik Kittel hästen Touchdown på Sweden International Horse show i Friends Arena. Ekipaget kom trea. Bilden ovan är tagen av TT:s fotograf Fredrik Sandberg.

Efter Sportbladets granskning om hur delar av världselitens hästar tappade syret i tungan vid världscuptävling uppmärksammade Sveriges radio detta. Radions expertkommentator, Maria Gretzer, sa bland annat att hon ”blir lite småchockad faktiskt”. Till artikeln publicerades bilden – nu med hästens nos och mun.

Professor Paul McGreevy påpekar för Sportbladet att hästens tunga har syrebrist även på den här bilden. Så här skriver han:

”Tungan har en onormal form. Det beror på tryck från bridongbettet och hävstångsverkan från stångbettet i kombination med tryck från nosgrimman”

Han skriver också att:

”Hästen går i hyperflexion (kraftigt böjd, reds. anmärkning) och det kan förväntas ge nedsatt andningsförmåga.”

Försöker undvika bettet

Katarina Brunstedt säger så här om bilden på Touchdown från Friends Arena 2022.

– Tungan har en lätt blålila ton, hästen gapar för att undkomma trycket och visar ögonvitan.

Hon tycker det också ser ut som om nosgrimman sitter för hårt.

– Det ser ut som att nosgrimman ligger väldigt hårt an mot mjukdelarna i hästens ansikte. Många spänner väldigt hårt för att ha mer kontroll över hästen och undvika att den gapar då det kan ge poängavdrag. Det är väldigt obekvämt för hästarna och kan påverka blodcirkulationen samt göra det svårare för dem att svälja och gapa.

Veterinär Christine Levring tycker att tungans status är svårare att bedöma på denna bild.

– Tungan är på väg att bli blå men är inte helt stasad, även om hästen ser lite obekväm ut.

Veterinär Kati Tuomola påpekar, precis som Paul McGreevy, att hästens hals är böjd nedåt. Hon konstaterar att hästen går bakom hand (ridterm för när hästen försöker undvika bettet och drar in nosen. reds anmärkning). Hon ser också andra tecken på obehag hos hästen.

– Det är överdrivet mycket skum runt munnen och hästen gapar.

Sportbladet har sökt Patrik Kittel för en kommentar.

Han hälsar, via landslagets presskontakt Matilda Hjertstrand, att han avböjer att kommentera den här gången.

Bristfällig kontroll

Flera av ryttarna i världseliten använder extra skydd under nosgrimman. I Sportbladets förra artikel förklarade veterinärer att det är vanligt att nosgrimman spänns hårt för att dölja vad som händer i hästens mun.

På tävlingar ska stewarts kontrollera att ryttaren inte har spänt nosgrimman för hårt. Enligt FEI:s regler görs kontrollen genom att stewardens sticker ned sitt pekfinger mellan hästens kind och nosgrimman.

Veterinär Kati Tuomola vänder sig mot detta och menar att det är bristfälligt. Hon förklarar att det är fel plats att sticka ned ett finger på. På sidan om hästens huvud är det relativt enkelt att få ned något – även om nosgrimman sitter tight.

– På det stället får du alltid ned fyra fingrar. Så det här är en slags ”welfare washing”, kan man säga. Det borde egentligen mätas uppe på nosryggen och med minst två fingrar.

När Sportbladet frågar FEI varför kontrollen görs med ett finger på sidan av hästens huvud svarar en talesperson från FEI att man håller på att ta fram ett annat sätt att mäta på. Denne skriver att:

”FEI undersöker, i enlighet med rekommendationerna från

Equine Ethics and Wellbeing CommissionEn kommission som bildats för att utveckla och säkra hästars välfärd på FEI:s tävlingar. , ett sätt att harmonisera tillvägagångssättet för att mäta tätheten hos nosgrimman över alla FEI-discipliner med hjälp av ett objektivt mätverktyg.”

Enligt talespersonen ska mätverktyget testas under 2024 och tanken är att införa det 1 januari 2025.

Bilden på den danska dressyrstjärnan Nanna Skodborg Merrald togs bort.

FEI tog bort bild

Sportbladet har även fått tips från läsare om att FEI har publicerat en bild på den danska dressyrryttaren Nanna Skodborg Merrald när hon rider hästen Blue hors Zepter.

Den fanns på FEI:s hemsida för drygt ett år sedan men har plockats bort.

Bilden diskuterades flitigt på sociala media av danska ridsportutövare.

19-åriga Ronja är en av de danska hästägare som reagerade på bilden.

– Jag såg att någon hade delat bilden och då gick jag in och tittade på den. Jag blev inte förvånad. Jag har sett andra bilder på dressyrhästar med blå tungor.

Hon tycker det var fel av FEI att ta bort den.

– Jag tänker att det är absurt. De tog bort den efter att det kom kommentarer. Det visar varför ridsporten är var den är just nu. De tar bort allt dåligt. Så man inte får se det. Det blir som ett glatt skådespel.

Så här säger veterinär Christine Levring om bilden :

– Tungan ser blå och stasad ut av stångbettet. Den har ”bekymmersrynkan” över ögat. Hon (ryttaren, reds anmärkning) har ett rätt högt tryck i bridongen på bilden, eftersom mungipan är långt tillbakadragen.

Veterinär Katarina Brunstedt håller med om att tungan ser ut att ha tappat syret.

– Den här hästen har blålila tunga, gapar för att undkomma tryck i munnen samt visar ögonvitorna vilket är ett tecken på stress eller smärta, säger hon och fortsätter:

– Jag tror inte att någon vill göra detta med flit mot sin häst men det är alltför lätt hänt med utrustningen som tillåts, och till och med krävs på vissa tävlingar, i kombination med hur ritterna bedöms.

Sportbladet har sökt Nanna Skodborg Merrald för en kommentar om vad som syns på bilden och det faktum att den plockats bort. Hon har inte återkommit.

Vi har även frågat FEI varför bilden de lyfte bort bilden samt om de har vidtagit någon åtgärd med anledning av det som syns på bilden.

FEI skriver i ett mejl att:

”Inlägget visades på FEI.tv sociala mediakonto som förvaltas av en oberoende partner. FEI Digital-teamet undersöker omständigheterna kring publiceringen och den efterföljande borttagningen förstå resonemanget bakom dessa åtgärder, och kommer att arbeta för att ta itu med situationen på lämpligt sätt.”

Efter Sportbladets publicering om hur tre toppryttares hästar fick syrebrist i sina tungor vid tävling har internationella ridsportförbundet, FEI skickat mejl och begärt att få bilder skickade till sig.

Sportbladet har erbjudit FEI att träffas vid ett möte där vi visar bilderna som vi publicerade den 21 mars samt en mängd andra bilder – som visar att fler hästar än de som förekom i granskningen – hade syrefattiga och blå-färgade tungor under sitt program.

Vi har erbjudit oss att åka till FEI:s huvudkontor för att visa bilder. Eller att ta emot representanter från FEI här i Sverige, om de hellre vill resa hit.

Detta har FEI inte tackat ja till.

I mejlkonversationen med FEI har vi också ställt en fråga om det har kommit in en officiell anmälan till dem med anledning av vår publicering eller om de har inlett en egen granskning av saken.

Den frågan har FEI lämnat obesvarad.

Isabell Werth har sju os-guld på sin meritlista. Här rider hon på en tävling i Basel 2023.

CLICK HERE FOR ENGLISH VERSION OF THIS ARTICLE