Karlskrona utesluter inte överklagan efter kvalkaoset

Karlskrona utesluter inte överklagan efter kvalkaoset
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/f60bb9e0-fdf0-40fd-9b37-8d11b0798cd2?fit=crop&format=auto&h=1425&q=50&tight=true&w=1900&s=3f97d06a165de270d85bb276819e1e36558980cb

Publicerad 10.30

En sista straff ska läggas av VästeråsIrsta, fyra dagar efter att matchen spelats.

Men mitt i kvalet till Handbollsligan utesluter inte Karlskrona en överklagan till Riksidrottsnämnden.

– Vad ett sådant beslut innebär blir spekulationer, säger klubbchefen Olof Ljungberg.

Det var under måndagen som det oväntade beskedet kom: VästeråsIrstas protest från det första kvalmötet fick bifall.

Det innebar att de kommer att resa ned till Karlskrona redan i dag för att skjuta straffkastet som de tilldömts i efterhand, då det konstaterats att de skulle fått det redan i den andra kvalmatchen. Därmed kan de ta mötet till förlängning, dagen innan match tre.

Karlskronas klubbchef Olof Ljungberg är inte övertygad.

– Vi hade 1500 pers här i fredags och hade ett jäkla liv. Då hade vi haft den fördelen om matchen spelats klart, säger han.

Även biljettfrågan blev ett problem, inte ens fritt inträde var möjligt att ha (”som inte går för det hade givit en större fördel”). Då blev till att att få tisdagens ”event” att vara en del av onsdagens biljetter.

– Vi hade kunnat få en jäkla i energi i fredags, då hoppas vi självklart att man sluter upp och skapar den hemmaplansfördelen igen.

Då kom beslutet om kvalet till Handbollsligan

Adam Engström på Svenska handbollsförbundets protestutskott förklarar hur dialogen såg ut runt genomförandet av straffen (och en eventuell förlängning).

– Protesten kom vid niotiden på fredagskvällen. Då lämnar klubben (VästeråsIrsta) in en avsikt till protest. Eftersom det är kval har de 24 timmar på sig att fullfölja. De kompletterade den och betalade protestavgiften, säger han och fortsätter:

– Under lördagen tog protestutskottet in yttranden och på söndag morgon hade utskottet ett möte. Då kom man fram till att det behövs kompletteringar och på söndag kväll har man uppföljande möte och fattar beslut.

Karlskronas klubbchef Olof Ljungberg.

Då låg utförandet hos Tävlingskommittén för ett beslut om vad som ska hända härnäst.

– Vid 20.30 fick vi klartecken kalendermässigt. Tävlingskommittén fattade ett beslut de ansåg vara i situationen den bästa lösningen för att verkställa protestutskottets beslut. Jag fick i uppdrag att kontakta föreningarna och presentera det här vid 22.30. Sedan kom klubbarna överens om detaljerna.

Men helt smärtfritt var det inte, menar Olof Ljungberg. Inte minst med tanke på biljettfrågan.

– Nja, det vet jag inte… 22.09 i söndags kom beskedet från protestutskottet. Det satte igång samtal som fördes fram till midnatt och som fortsatte under morgonen. När vi hade fått svar på våra frågor inser vi att vi har inget att välja på. Match två ska spelas klart innan match tre kan börja, säger han.

Det hade inte heller fallit väl ut att varken spela två matcher under torsdagen eller spela den uppskjutna delen på onsdagen och skjuta upp den ordinarie matchen på torsdag.

Karlskrona öppnar för att överklaga

Och förstavalet hos Tävlingskommittén var alltså att spela på tisdag, vilket klubbarna till sist kom överens om.

Men för Karlskronas del verkar det inte som att man är helt nöjda.

– Om vi ska överklaga det här beslutet behöver vi någon dag till på oss att bereda eller komma fram till. Jag skulle säga att vi utesluter absolut inte ett överklagande.

Det kan öppna upp för en rad nya scenarion nästintill oaktat matchseriens utgång.

– Riksidrottsnämnden är idrottens högsta organ. Så det blir en annan process. Matchserien kommer ändå spelas, men skulle RIN ta upp det här är det en process som inleds när vi överklagat. Vad ett sådant eventuellt beslut innebär blir spekulationer.

Han tar upp Varbergs uteblivna elitlicens som exempel.

– Får de igenom den överklagan mot Liganämndens beslut så spelar de i Handbollsligan nästa år trots att de inte kvalificerat sig. Får vi igenom vår överklaga så kan de, trots att vi förlorar sportsligt, spela i Handbollsligan.