Tyska fans rasar mot nya EM-låten – innan den släppts

Tyska fans rasar mot nya EM-låten – innan den släppts
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/ebf722ba-28b4-44e9-afe1-2c8520acfdbe?fit=crop&format=auto&h=1425&q=50&tight=true&w=1900&s=b91fb5e2c18780a5426c76133940f41ec4504f1c

Publicerad 18.30

Det tyska landslaget har bytt målsång efter supportrarnas begäran.

Men under årets EM på hemmaplan kommer den inte spelas – i stället är det den officiella mästerskapslåten som gäller.

Nu rasar fansen.

Den officiella EM-låten är gjord av den tyska popartisten Leony tillsammans med producenten Meduza och bandet One Republic. Låten kommer släppas i maj, men redan nu kritiseras artisten. Det eftersom låten kommer vara på engelska.

På Tiktok skriver en användare: ”Kan någon förklara för mig varför hon gör den här låten? Och då inte ens på tyska? Det är ologiskt”.

”EM är EM”

I inlägg på sociala medier har nu Leony, eller Leonie Burger som hon egentligen heter, bemött hatet från supportrarna.

– EM är EM och inte tyska mästerskapet. Det kommer finnas en hel del andra länder i turneringen som Frankrike, Spanien, Italien och Tjeckien där man inte pratar tyska. Varför skulle den officiella låten för hela den här EM-turneringen vara på tyska och alla inte kunna förstå den? säger hon i sin video.

65 000 underskrifter

Artisten har inte bara fått kritik för språket, utan har också fått klä skott för fansens missnöje mot EM-arrangören.

De tyska fansen krävde nyligen att förbundet skulle byta bort Zombie Nations ”Kernkraft 400” som målsång till 80-talshitten ”Major Tom” av Peter Schilling – och fick sin vilja igenom. Beslutet var mycket välkomnat av de tyska fansen som samlat ihop nästan 65 000 underskrifter för att göra Major Tom till officiell mållåt, det enligt tyska Bild.

Till ingen nytta, skulle det visa sig.

EM-arrangören Uefa har bestämt att alla deltagande lag kommer ha samma målsång och att den kommer bestå av delar från den officiella EM-låten.

– Jag kan inte göra något åt det, det var inte mitt beslut vilken låt som skulle bli målsång, säger Leony.

Fortfarande möjligt

Det finns fortfarande chans att hemmanationens supportrar kommer få ta del av Major Tom trots allt. Det eftersom landslagen kan lämna förslag på låtar som kan spelas under uppvärmningen och efter slutsignalen.

EM drar i gång den 14 juni och pågår fram till den 14 juli då finalen spelas på Olympiastadion i Berlin. Tyskland spelar i grupp a tillsammans med Ungern, Skottland, Schweiz. Sverige deltar inte i detta mästerskap.

Fans under VM 2022 i Qatar.