Avslöjar: IFK Göteborg försökte värva Magnus Eriksson

Avslöjar: IFK Göteborg försökte värva Magnus Eriksson
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/4a6ea6f7-4ebf-4b5b-92a0-2ee9e44aa071?fit=crop&format=auto&h=1425&q=50&tight=true&w=1900&s=bb0b06ae58220d4b8c86a4b52b1740188c3cc0d0

25 värvningar som sprack i sista stund

Publicerad 10.26

Nu har det allsvenska transferfönstret bommat igen och klubbarna i Sverige kan inte värva något mer.

Sportbladets silly-expert Daniel ”Disco” Kristoffersson tar er med bakom kulisserna och listar här 25 övergångar som inte blev av.

Det handlar om alltifrån två hemvändare som var aktuella för Djurgården, stjärnspelaren från Schalke 04 som nobbades av den allsvenska toppklubben till lönekraven som satte stopp för stjärnvärvningen och en övergång som hade blivit en klassisk transferbomb mellan två allsvenska storklubbar.

Plus mycket, mycket annat!

Lönekraven satte stopp för stjärnvärvningen

Kom inte överens om sign on-bonusen

Därför nobbade toppklubben värvningen från Schalke 04

AIK drog tillbaka miljonbudet två gånger

Blåvitts försök som hade blivit en klassisk bomb

MFF vägrade släppa sin stjärna till Japan

Han var förstavalet i AIK:s vänsterbacksjakt

IFK Göteborg var nära drömvärvningen – därför sprack det

Hemvändaren högaktuell för Blåvitt i sommar

Djurgården nobbade svensk hemvändare

Följ ämnen

Viktor Djukanovic.

Viktor Djukanovic

Position: Anfallare

Från: Hammarby till Los Angeles Galaxy

Sista dagen då de flesta internationella transferfönster stängde reste Hammarbys sportchef hem tidigare från sin scoutingresa i Kenya för att ansluta till träningslägret i Marbella. Anledningen? Italienska Lazio och även Los Angeles Galaxy hade budat på Djukanovic och det hade blivit lite skarpare läge.

Det blev dock aldrig någon affär, då Djukanovic aldrig såg MLS som ett alternativ och Lazio inte ville betala det Bajen krävde. Nytt försök i sommar från någon italiensk klubb?

David Moberg-Karlsson.

David Moberg-Karlsson

Postion: Ytter/anfallare

Från: Urawa Red Diamonds till IFK Göteborg

David Moberg-Karlsson beskrevs som klar för IFK Göteborg redan den 9 februari. Parterna var också i långt gångna förhandlingar då, men inget var vare sig påskrivet eller klart.

Sportbladet kunde senare avslöja att Blåvitts drömvärvning sprack. Anledningen var att DMK hade åkt på en skattesmäll modell värre om han skrivit på för IFK Göteborg. Detta på grund av skattetekniska skäl.

Dock lever övergången till sommaren och det finns en stor chans att de blåvita får hem sin drömvärvning i sommar.

Hugo Bolin.

Hugo Bolin

Position: Mittfältare/ytter

Från: Malmö FF till Sarpsborg 08

BP hade kollat upp möjligheterna att få hem Simon Tibbling från Norge och om den övergången hade blivit verklighet hade Sarpsborg Malmö FF:s Hugo Bolin som en tänkbar ersättare.

Men någon övergång för Tibbling kom aldrig speciellt nära då spelaren ville vara kvar utomlands ett tag till. Därför sprack också Bolins övergång till Sarpsborg 08.

Isaac Kiese-Thelin.

Isaac Kiese-Thelin

Position: Anfallare

Från: Malmö FF till Urawa Red Diamonds

När Per-Mathias Högmo blev ny tränare för japanska Urawa Red Diamonds ville klubben försöka värva MFF:s skytteligavinnare. Men budet på sju miljoner var alldeles för långt och något mer än ett nobbat bud blev det inte.

Collins Sichenje.

Collins Sichenje

Position: Mittback

Från: AIK till Mjällby

Expressen skrev om Mjällbys intresse för Sichenje först, något som sportchefen Hasse Larsson då dementerade. Men frågan om ett lån ställdes till AIK, som dock inte hade några planer att låna ut Sichenje till en annan klubb i alllsvenskan. Nu blev mittbacken i stället kvar i AIK. Finska HJK var också en av klubbarna det pratades om.

Matti Peltola.

Matti Peltola

Position: Mittfältare

Från: HJK Helsingfors till Djurgården

Var aktuell för Djurgården när Miro Tenho skrev på, men efter lite agentstrul och liknande blev det till slut MLS och DC United för den finske mittfältaren. Hade blivit en för dyr värvning för Djurgården.

Lucas Bergvall.

Lucas Bergvall

Position: Mittfältare

Från: Djurgården till Barcelona

Djurgårdens guldkalv blev hela världens snackis under Deadline Day 21 januari. Tottenham eller Barcelona? Vilken av storklubbarna skulle Bergvall välja? Det blev till slut Tottenham och en övergång värd totalt 160 miljoner kronor.

Därmed snuvades Barcelona och ryktet säger att flera personer i klubben inte smällt den ”förlusten” ännu.

Kristoffer Peterson.

Kristoffer Peterson

Position: Anfallare

Från: kontraktslös till Djurgården

Hade samtal med Djurgården, men Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf var inte helt övertygade om att det var en rätt värvning.

Till slut valde ändå Peterson att stanna utomlands och han skrev på för Fortuna Sittard i Eredivise.

Sebastian Jarl.

Sebastian Jarl

Position: Mittback

Från: Från Kristiansunds BK till Hammarby

Ett av Hammarbys alternativ i mittbacksjakten och en spelare man förde diskussioner med. Var det andra alternativet bakom Frederik Winther, men där Hammarby valde att gå på det mer säkrare alternativet till slut.

Jarl blir därmed kvar i Kristiansund och Hammarbys värvning av Winther blev klar under skärtorsdagen.

Filip Rogic.

Filip Rogic

Position: Mittfältare

Från: kontraktslös till Gais

Det blev en rejält oväntad utveckling för Rogic. Ratade Gais för IMT Belgrad där han skrev på för någon vecka sedan. Där spelade han bara ett par matcher innan kontraktet bröts och han flyttade till Nordic United i division I. En inte alltför vågad gissning är att det handlar om privata skäl.

Peter Gwargis.

Peter Gwargis

Position: Anfallare

Från: Malmö FF till Västerås SK

Hade tidigt ett möte med managern Kalle Karlsson och Gwargis mål var att få en klubb i allsvenskan. Men efter lite betänketid samt att VSK valt att gå för andra alternativ, blev det Örebro SK. Återstår att se om Gwargis kan få fart på karriären i Örebro och superettan.

Ricardo Friedrich.

Ricardo Friedrich

Position: Målvakt

Från: Kalmar FF till IF Elfsborg

Elfsborg hade Friedrich som alternativ när de letade en ny förstemålvakt, men kunde inte mäta sig med det MFF kunde erbjuda. Elfsborg tog i stället Isak Pettersson, som numera fått konkurrens av danske Marcus Bundgaard.

Isak Jansson.

Isak Jansson

Position: Anfallare/ytter/mittfältare

Från: Cartagena till AIK/IFK Göteborg

AIK, Blåvitt samt en rad andra allsvenska klubbar hörde sig för gällande Jansson. Men det blev nobben direkt, då Jansson inte hade några planer på att flyttta hem.

Han blev i stället utlånad till Rapid Wien i Österrike.

Janne Andersson.

Janne Andersson

Position: Tränare

Från: Bosman till Estlands herrlandslag

Janne Andersson var aktuell för Estlands landslag via en agentkontakt. Han var ett av namnen, men till slut valdes Estland att gå för Paolo Nicolato, som numera är förbundskapten för nationen.

Magnus Eriksson.

Magnus Eriksson

Position: Mittfältaren

Från: Djurgården till IFK Göteborg

Det här hade onekligen varit en riktig bomb. Sportbladet avslöjade redan under onsdagseftermiddagen att Mjällby försökte värva Magnus Eriksson från Djurgården. Något som sportchefen Bosse Andersson senare bekräftade för Fotbollskanalen.

Men Sportbladet kan nu avslöja att det stannade inte där. Enligt väl initierade källor till Sportbladet försökte också IFK Göteborg sig på att värva Magnus Eriksson. En första kontakt togs med Eriksson representanter. Spelaren själv, några lagkamrater och ett par personer i Djurgården fick också reda på att Blåvitt hört sig för.

Märkligt värvningsförsök kanske många tycker? Knappast. IFK Göteborg var rätt desperata efter svenska spelare då de fått ett gäng skador i slutet, framför allt på spelare med svenska pass. Därmed hade de alltså 12 spelare med utländska pass i truppen, där minimum är nio av 20 i en matchtrupp.

Sett till det faktum känns värvningen av Mattias Johansson också mer logisk. Det blev aldrig något skarpt läge gällande Magnus Eriksson till Blåvitt heller, men klart att det hade kittlat att se Djurgårdens lagkapten skifta till IFK Göteborg.

Olof Mellberg.

Olof Mellberg

Position: Tränare

Från: BP till förbundskapten för Sveriges herrlandslag

Jakten på en ny förbundskapten och processen kring det blev ett smärre haveri. Mellberg var i princip klar, men efter det sista mötet dröjde Svff nästan 14 dagar med att höra av sig till den tidigare landslagsstjärnan.

Då hade Mellberg redan fått en dålig magkänsla och bestämt sig för att köra på i BP.

Besard Sabovic.

Besard Sabovic

Position: Mittfältare

Från: Djurgården till BP

Det ryktades att Sabovic var aktuell för BP, något som dock sportchefen Bosse Andersson tokdementerade i den mixade zonen efter Djurgårdens cupkvart mot Degerfors.

Någon övergång blev heller aldrig av. Nu har Sabovic hittat rätt i Djurgården och är med och konkurrerar om en startplats.

Joseph Ceesay.

Joseph Ceesay

Position: Ytter

Från: MFF till Hellas Verona

Det ryktades om en sensationell flytt för Ceesay, när det hävdades att Hellas Verona hade hört av sig. Flera medier meddelade att en övergång var väldigt nära. Men någon övergång blev inte av och Ceesay hamnade i stället i IFK Norrköping, där han återförenades med sin bror, Jesper.

Mohanad Jeahze.

Mohanad Jeahze

Position: Vänsterback

Från: DC United till AIK/Hammarby

Det var Sportbladet som avslöjade bomben att AIK hade hört sig för gällande Jeahze. Något som sportchefen Thomas Berntsen senare bekräftade att klubben gjort.

Men efter att nyheten kom ut blev det starka reaktioner från AIK:s supportrar, bland annat på grund av Hammarby-kopplingen, och det blev aldrig skarpt läge. AIK drog sig ur väldigt tidigt.

Inte heller hos Hammarby blev det skarpt läge.

Jonas Rouhi.

Jonas Rouhi

Position: Vänsterback

Från: Juventus till AIK/Blåvitt

Klickade i alla boxar för framför allt AIK. Ung, talangfull och med svenskt pass. AIK hörde sig också för i höstas gällande Rouhi, men Juventus sa blankt nej. Det gjorde de även till IFK Göteborg. Så Rouhi blir kvar i ”Juve” , där han enlig Tuttosport är aktuell för klubbens A-lag.

Joao Mendes.

Joao Mendes

Position: Vänsterback

Från: Porto B till AIK

AIK:s förstaval som vänsterback och spelaren scoutades så tidigt som i höstas. Då hade AIK inte väntat sig att man skulle ha en utlänningskvot att ta hänsyn till, då flera spelare med utländska pass nu faktiskt stannar i AIK. AIK tog till slut också in norrmannen Eskil Edh från Lilleström.

Adam Andersson.

Adam Andersson

Position: Vänsterback

Från: Rosenborg till AIK

Det har varit många turer kring AIK:s vänsterbacksvärvning. Först gick man för en utländsk, när man senare fick problem med utlänningskvoten gick man för Andersson, men där han valde att stanna och spela ut kontraktet i stället. Anledningen till det var att han vill ha en chans att gå som bosman till en klubb utanför Skandinavien efter säsongen.

I ett tidigt stadie meddelade AIK också att man kunde betala 2,5 miljoner i övergångssumma. Kort därefter kunde man enbart betala 1 miljon kronor.

Stephan Ambrosius.

Stephan Ambrosius

Position: Mittback

Från: Hamburg till BK Häcken

Den rutinerade mittbacken från tyska Hamburg var ett hett alternativ för BK Häcken. Man förhandlade länge, men till slut valde Hamburg att behålla spelaren. Mycket på grund av att klubben slåss för uppflyttning till Bundesliga, med allt vad det innebär.

Cedric Brunner.

Cedric Brunner

Position: Högerback

Från: Schalke 04 till BK Häcken

De här hade blivit en riktig bomb om den blivit av. Schalke 04:s rutinerade högerback erbjöds till Häcken, som skulle haft råd att betala. Men Brunner föll på åldern, då 31 år ansågs vara lite för hög ålder för att Häcken skulle ta schweiaren på lån.

Samuel Adegbenro.

Samuel Adegbenro

Position: Anfallare

Från: Beijing Guoan till Djurgården

Djurgården förhandlade med Adegbenro och Bejing Guoan i samma veva som de gjorde klart med Tobias Gulliksen. Men Guoan kallade tillbaka spelaren till Kina och då såg de mörkare ut. När sedan möjligheten att värva Tokmac Nguen dök upp från ingenstans valde Djurgården själva att dra sig ur värvningen av Adegbenro, trots att spelaren ville till klubben. Främst för att komma närmare familjen i Stavanger. Dessutom hade Adegbenro en lön på 14 miljoner kronor netto, vilket gjorde att lån var enda möjligheten.