Inom friidrotten är det redan verklighet, inför vissa tävlingar kan kvinnor tvingas genomgå könstester. Det mest kända och om omdebatterade fallet är Caster Semenya. Den sydafrikanska 800-metersstjärnan får inte delta i vissa tävlingar om hon inte medicinerar ner sina naturligt höga värden av det manliga könshormonet testosteron, ett beslut av det internationella friidrottsförbundet.

Och enligt Radiosporten öppnar nu Svenska fotbollförbundet för att könstesta kvinnliga fotbollsspelare på elitnivå. 

– I värsta fall kan man hamna i lägen där det här är förutsättningen för att få vara med och delta på högsta nivå; att man är beredd att genomgå undersökning eller liknande, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette till Radiosporten.

SVFF:s övervägande att införa könstester på kvinnliga fotbollsspelare får landslagsstjärnan Nilla Fischer att reagera starkt. 

– Jag tycker att det är helt fel om det skulle bli så. Helt fel. Och jag tycker att det är extremt kränkande, att vi som kvinnor, att våra kroppar skulle undersökas och kontrolleras på ett kränkande sätt, säger Fischer och utvecklar.

– När en kvinna är vältränad och snabb, då ska det ifrågasättas och undersökas. Då är det som att någonting inte stämmer, och då ska det kontrolleras. För mig är det helt oacceptabelt. 

Hur skulle du ställa dig till att själv bli könstestad?

– Jag är väldigt tveksam till om jag skulle gå med på det. Med all den framgång jag har haft och den rutin jag har nu, så skulle jag inte gå med på att testas.

– Men hade jag varit 20 år och om det skulle varit avgörande för om jag skulle få spela mitt första mästerskap, då kanske jag hade gått med på det bara för att få spela. Men det är också sorgligt att det skulle kunna bli så, att man skulle kunna känna sig tvingad att genomgå något som man i själva verket skulle uppleva som väldigt kränkande. Bara för att få spela fotboll. 

Nilla Fischer är också kritisk till att det är kvinnor som ska könstestas. 

– Varför är det alltid vi kvinnor som ska kontrolleras och ifrågasättas? Det kan väl finnas män som har avvikande värden också. Jag hoppas innerligt att det här inte blir verklighet. 

Svenska fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette säger till Radiosporten att det hela är problematiskt. 

– Handlar det om att man har en skyddad damklass, och att syftet bakom det beror på att det finns fysiska skillnader, då kan inte det juridiska könet eller det självupplevda könet vara avgörande för vem som får tävla i vilken klass. 

LÄS MER: Jesper Börjesson om Zlatan-rubrikerna: ”En skam rakt av”

LÄS MER: Svenska fotbollsstjärnan blev felaktigt dödförklarad

LÄS MER: Skidskytteprofilen: ”Han gick bakom ryggen på mig”