Marcus Danielson har fått de flesta rubrikerna i Djurgården det senaste året. Lagkaptenen har gjort A-landslagsdebut, spelade EM-kvalmatch mot Malta i höstas och var lagkapten för landslaget under Januariturnén när Sverige mötte Moldavien och Kosovo i Qatar. 

Jacob Une-Larsson var Danielsons mittbackskollega förra året, men fick knappast samma stora rubriker. 

25-åringen trivs i Danielsons skugga. 

– Jag trivs väldigt bra med att Mackan tar det mesta av uppmärksamheten. Så länge man är omtyckt av ledarna, sina medspelare och supportrarna så räcker det gott för mig, säger han. 

Vad säger du om Marcus Danielson, som du spelade mittback med stora delar av förra säsongen?

– Jag kan bara stämma in i hyllningskören. Det är imponerande att han kan vara så långt framme som han visade att han var mot Moldavien under Januariturnén. Att han är så bra så tidigt på året, han skötte sig helt galant. 

– En ynnest att få spela med honom och han gör många runtomkring sig bättre. 

Ni har inte så många stora profiler i klubben som ni haft tidigare, utan det är mer lagbygget som kännetecknar Djurgården nu. 

– Ja, ta Mackan som är mer av en tyst ledare. Han är inte de stora ordens man, men han går först i ledet med sitt spel och kroppsspråk. 

Om du tittar tillbaka på förra året, vad säger du då? 

– Det har varit en lång och härlig dröm, sedan har det varit skönt att få lite tid ”off” med familjen där man tagit det lugnt och fått tid att smälta allting. Så det har varit en väldigt bra semester. 

När du reflekterar tillbaka, hur går tankarna då?

– Man hade nog aldrig kunnat tänka mig att det skulle bli ett sådant avslut som det blev. Det var helt otroligt att få uppleva det. Och jäkligt skönt att få sitta ner och tänka tillbaka och se allt i efterhand. Djurgården gjorde en dokumentär om säsongen och det var intressant att få se allt utifrån eftersom när man är mitt uppe i det så är det inte så lätt att njuta. 

– Man kan njuta mer när man sitter ner i lugn och ro. 

Nu är ni jagade den här säsongen som kommer, hur går tankarna om det?

– Ja, det blir intressant, framför allt nu när ni har något att försvara.  Man kan lugnt säga att förra året gav mersmak och att det är gärna är något som man vill göra igen. Sedan kommer nog motståndarna agera annorlunda mot oss med tanke på att vi vann förra året. 

Hur ser du på ert truppbygge inför kommande säsong?

– Det är väl en mittfältare som ska in nu om inte Karlström stannar kvar. Vi får se. Sedan kommer det bli ett annat matchande den här säsongen och då behöver man nog bredda truppen lite. Men sedan har vi rätt många i truppen som kan ses som nyförvärv den här säsongen. Erik Berg är en sådan och även Edward Chilufya. Han tror jag mycket på. 

Mittbacken hyllar också lagsammanhållningen i Djurgården, som han lyfter fram som den främsta faktorn till att SM-guldet bärgades förra året. Une-Larsson menar att sportchefen Bosse Andersson har stor del i att Djurgården är en mer familjär storklubb. 

– Bosse är navet i det hela. Han kan vara rätt spretig och synas och höras rätt mycket. Men han är otroligt varm och har ett stort hjärta. Han är den som sätter tonen i sammanhållningen och ser till så att alla är med på tåget.  

– Jag är väldigt glad att vi har det så här i Djurgården. Det känns som man spelar fotboll med sina bästa kompisar och det trivs jag bäst med. Jag är glad att vi har fått den stämningen och sammanhållningen i Djurgården. 

Vad skulle du säga är Bosse Anderssons spetsegenskaper när det gäller att bygga ett lag?

– Det är mer än att bygga en sammanhållning. Han har visat i flera år att han hittat några guldkorn som drygat ut kassan i Djurgården. Han kan spetsa truppen med individuell skicklighet och sedan även få in så att spelarna passar in i gruppen och skapa en bra sammanhållning. 

Vad ser du framför dig gällande Champions League-kvalet?

– Jag har inte så stor erfarenhet av det. Jag spelade kval till Europa League med BP efter att vi fått en Fair Play-plats för många år sedan. Det var en rolig upplevelse, men just nu har jag inte börjat tänka på Champions League-kvalet ännu mer än att det ska bli kul att mäta sig internationellt. 

Hur går tankarna på att komma utomlands?

– Jag tar det med ganska stor ro. Jag tycker jag presterade bra i U21-EM, har gjort det bra i allsvenskan så kommer det en chans så gör det. Annars trivs jag väldigt bra i Djurgården. 

LÄS MER: På väg tillbaka efter långa skadefrånvaron

LÄS MER: Klart: Mästarna värvar den förre skyttekungen

LÄS MER: ”Vill ha speltid – bäst om jag kan få det här”

Trots sin försvarsposition blir det ett och annat mål för Une-Larsson. Här mot Häcken i allsvenskan säsongen 2019.