Stina Nilsson genomförde bara en etapp av Tour de ski. Den svenska stjärnan var långt efter i premiären över tio kilometer fristil och var i tårar efter loppet. Nilsson berättade efteråt att hon kämpat mot smärtor under tävlingen, och senare kom beskedet att hon bryter touren. 

Nu meddelar det svenska skidförbundet att Nilsson drabbats av en stressfraktur i revbenet, något som upptäcktes efter en röntgen hemma i Sverige. 

– Jag har känt av en smärta i revbenstrakten till och från en längre tid, men inte helt förstått digniteten av känningarna. Det hör ju lite till en skidåkares vardag att ha lite ont ibland. Efter tävlingarna i Planica eskalerade dock förloppet och smärtorna ökade. Jag hade ändå förhoppningar om att jag skulle kunna hantera att genomföra hela Tour de Ski, men väl i Lenzerheide förstod jag att det var helt omöjligt att fortsätta, säger Stina Nilsson i ett pressmeddelande. 

Nilsson har en tydlig analys kring skadans bakgrund. 

– Den här skadan är en konsekvens av att jag har kunnat träna väldigt hårt i sommar och höst, samtidigt som jag inte har lyssnat på kroppens smärtsignaler. Det känns skönt att ha fått veta orsaken till mina besvär och därmed kunna börja ta itu med problemet, genom att avlasta, läka och bli smärtfri, säger hon.

– Det måste avlastas så det får chans att läka. Läktiden är sex veckor. När hon väljer att tävla är svårt att säga, hon kommer inte ställa sig på startlinjen i förhoppning om att bli bland de tio bästa utan hon vill vara på pallen. Hon kommer anpassa sin träning. Hon kommer inte kunna träna överkropp som hon vill under den här tiden, säger landslagsläkaren Magnus Oscarsson till SportExpressen. 

– Hela säsongen kan vara i fara. Det handlar om hur hon vill satsa mot kommande mästerskap eller försöka göra resultat redan i år.

Var det överraskande besked utifrån de första rapporterna?

– Ja, det var det. Det var ingenting vi hade räknat med.

Stina Nilsson har tagit två pallplatser under säsongen. 

LÄS MER: Bilderna på Johaug som väcker reaktioner i SVT

LÄS MER: Ett lag i spillror – och nu väntar nytt ödesbesked

LÄS MER: Drömbeskedet: Frida Karlsson närmare comeback