Dagen efter Malmö FF:s historiska första gruppseger i en europeisk turnering.

Tränaren Uwe Rösler på ett presspodium bredvid sportchefen Daniel Andersson under Stadions huvudläktare.

Rösler fick säga att beslutet att gå skilda vägar i grund och botten var hans.

Daniel Andersson fick säga att trots att tränare och klubb har olika syn på föreningens väg framåt så skiljs man som vänner.

Och så kunde alla gå vidare.

Rösler med 18 fenomenala månader på sitt cv.

Malmö FF med en 16-delsfinal i den ena handen och ett blankt tränarblad i den andra.

Uwe Rösler kom till Malmö, inledde med det närmast omöjliga uppdraget att ta MFF från tolva till trea i allsvenskan samtidigt som han inte bara tog klubben till Europa League utan även – för första gången – vidare från gruppspelet.

Bravaden upprepades så sent som i Parken i torsdags och Röslers enda miss under 18 månader i Malmö var andraplatsen i årets allsvenskan.

Sett till resultat kan få MFF-tränare mäta sig med Rösler.

Visst har det pratats om ett hårt ledarskap, Markus Rosenberg har öppet sagt att han ibland fått säga till Rösler att lugna sig i vissa delar men eftersom parterna är överens om att inte ge sig in i detaljer kommer vi aldrig att få veta på exakt vilket vis Rösler varit hård.

En sak kan vi i alla fall slå fast.

För att nå framgång i internationell fotboll krävs en rejäl skopa hårdhet.

Med det sagt ska Malmö FF nu blicka framåt. Klubbens ordförande Anders Pålsson har i sina samtal med Rösler inför 2020 pekat mot Ajax och AZ Alkmaar som förebilder som både når sportslig framgång och utvecklar unga spelare som man säljer för dyra pengar.

image
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den typ av tränare som Malmö FF då behöver är alltså en person med gedigen erfarenhet av internationell fotboll samt en dokumenterad förmåga att utveckla och förädla fotbollstalang.

Det är ingen lätt kravbild att transformera till en tränare i kött och blod på Stadion-området i Malmö. Speciellt inte med Malmö FF:s budget.

Tittar vi på Malmö FF:s nutidshistoria så har de största framgångarna kommit genom erfarna tränare med starka personligheter och decennier av erfarenhet från internationell framgång.

Och nej. Jag räknar inte Allan Kuhns och Magnus Pehrsson SM-guld som MFF:s största framgångar. Det är svårare att nå ett gruppspel i Europa än att vinna allsvenskan. Det är enormt mycket mer pengar att tjäna i Europa än i allsvenskan. Och för att få det viktigaste som finns för att bli ett bättre fotbollslag – pengar – är det Europa som är vägen, inte nödvändigtvis SM-guld.

Då landar vi i Åge Hareide och Uwe Rösler.

På många sätt olika personligheter, men också med många gemensamma nämnare.

Jag har sagt det många gånger för och jag säger det igen.

Oavsett om MFF vill korrigera sig mot fler yngre spelare att utveckla eller om man vill satsa mot trygg erfaren rutin så är det en rutinerad och stark tränare man behöver för att nå framgång.

Än så länge har Malmö FF inte riktigt landat i att klara av att ha en sådan tränare. 

Det MFF nu inte får göra är att göra det enkla val man gjorde med Allan Kuhn och Magnus Pehrsson och ta två tränare som mer var kuggar än motorer i maskineriet.

Jag tror att det på många sätt handlar om att Malmö FF också måste utveckla sitt mer långsiktiga ledarskap. Man måste jobba lite mer specifikt efter tydliga rollfördelningar och undvika för många kockslevar i soppan.

image
Magnus Pehrsson.Foto: BILDBYRÅN

Vem som tar över nu?

Det återstår att se.

Förre Rosenborg-tränaren Kåre Ingebrigtsen – som tog klubben till tre ligatitlar och två Europa League-gruppspel på tre år – var på MFF-tapeten redan när Rösler anställdes.

Han är nu i belgiska Oostende som dock ligger trea från botten i ligan.

Jens Gustafsson har funnits på Daniel Anderssons block men den europeiska erfarenheten är ännu inte på topp, Norrköping vill ogärna släppa sin manager och det spåret har – i alla fall tillfälligt – svalnat.

I övrigt finns ingen i svensk fotboll som egentligen passar MFF:s kravprofil. 

Om inte Malmö FF igen vill försöka sig på att göra något nytt, som med Allan Kuhn och Magnus Pehrsson.

Med tanke på hur det gick verkar det dumt.

Med stor sannolikhet finns Malmö FF:s nästa tränare utomlands.

Så snart som möjligt måste han dock vara på plats i Sverige.

Det är nio veckor till 16-delsfinalen i Europa League.

Och ett lag efter Markus Rosenberg måste börja byggas.

LÄS MER: Rosenbergs ord till fansen efter avskedet

LÄS MER: Emil Forsberg uttagen i drömelvan efter nya målet

LÄS MER: Så ska MFF bli bäst i Sverige igen: ”Målet är att omsätta 500 miljoner kronor om året”