Det ar klart att det blir lite smartsamt for alla som gillar att marka pa ord nar det bara ar fem mastare kvar av sexton lag. Samtliga lag kommer fran Europas fem storsta ligor.

Det var inte riktigt sa har Lennart tankte en gang i tiden.

Krafterna som just nu styr det internationella cupspelet (och inte bara) har lange velat fa till en superliga. I takt med att de storsta och rikaste blir annu storre och annu rikare okar gapet till ligakonkurrenter, och som vi har sett under 2000-talet aven avstandet mellan de storsta ligorna och de andra.

I min varld ar snacket om en superliga med de basta klubbarna lite som nar man pa 80-talet forutspadde flygande bilar. Fotbollen ma forandras standigt men att man skulle rucka pa det mest traditionella vi har, de inhemska ligorna, ar ju bara att glomma.

***

Vad det galler Champions League och Europa League finns dock saker att forandra.

Nu ar jag sannerligen ingen Lennart Johansson men tillrackligt klarsynt for att se att detta inte kommer halla. Champions League ar numera, med nagra fa undantag varje ar, till for de rikaste. Alla andra ar turister som forutom det haftiga med att ge supportrarna nagra dromska matcher mot lagen och superstjarnorna man normalt bara ser pa tv kan tjana en rejal hacka. Nu har Uefa gjort om Europa League och de kan kalla det for vad de vill men handlar rent krasst ar det en A-variant och en B-variant.

Kanske borde man gora nagot liknande med Champions League?

I grunden ar det kanske emot valdigt manga fotbollsprinciper men nar nastan halften av lagen ar utraknade innan gruppspelet ens har dragit i gang maste ju nagot ske.

Hostarna kan inte bara handla om de storsta lagens positionering och Ronaldos och Messis jakt pa nya rekord. Det maste finnas nerv, dramatik och spanning.

***

I Sanktan nivaindelar man ungdomslagen for att fa till jamnare matcher. Kanske ar det dags for en liknande nivaindelning av Champions League for sa har kan vi faktiskt inte fortsatta.

Som fotbollskronikor ombeds man ofta ranka och tippa utgangar av matcher och turneringar. Nar jag nu blickar pa lagen som tagit sig vidare till finalfasen kanner jag dock storre ovisshet an pa lange. Det ar sa klart enkelt for alla att plocka ut en vinnare bland giganterna; Real, City, Liverpool, Juventus, Bayern och PSG.

Klart man far feeling for PSG, mindre for City som gar trogt i ligan. Men ar det nagonting jag lart mig sa ar det att hostform spelar valdigt lite roll nar det borjar blomma nere pa kontinenten.

Om nagon fragar mig nu sa sager jag att Paris Sanit-Germain vinner hela skiten.

Men direkt nar jag skrivit den meningen ser fyra skador pa nyckelspelare i slutet av februari samtidigt som typ Atalanta gor sitt livs match, och sa var den franska sagan over igen. En sak ar dock klar; det ar nu det borjar.

Turisterna har akt hem.

Nu borjar de rikas strid om titeln.

LAS MER: Cristiano Ronaldos ilska mot supportern

LAS MER: Klart: Slutspelet i CL blir historiskt