Novak strax utanför pallen i Ski Classics

Novak strax utanför pallen i Ski Classics

Backloppet i La Venosta handlade om 10 kilometer och 400 meters klättring. Max Novak gick ut hårt och tog sig upp som ny tvåa vid första mellantiden, 3,9 sekunder efter ledaren. In mot andra mellantiden tappade dock Novak lite kraft och fart och var 22 sekunder efter Tord Asle Gjerdalen i ledning.

Svensken fortsatte att trycka på och var hela tiden med och utmanade. Det blev dock ingen pallplats för Novak som till slut gick i mål som fyra.

– Det var skönt att komma upp i dag. Jag visste att jag skulle åka bra i dag. Jag kände det på mig, jag är i bra form idag, säger Max Novak till SVT Sport.

– Det är grymt alltså. Det känns riktigt bra för kommande tävlingar, säger Novak.

Johannes Eklöf inledde också starkt och såg ett tag ut att kunna tampas om en pallplats. I slutändan blev han däremot sexa, 50,9 sekunder efter vinnaren Asle Gjerdalen. Tvåa blev norrmannen Martin Löwström Nyenget och på tredjeplats landade ryssen Ermil Vokuev.

– Nu har han fått en ingång, det här är ett genombrott för honom, tycker jag. Det även om han gjorde det bra även förra året, säger SVT Sports expert Anders Blomqvist.

Novak tog förra helgen hem lördagens 62 kilometer långa lopp i Ski Classics efter spurtdrama. Han leder fortsatt den totala långloppscupen på 483 poäng.