Tre Kronors svarar Renberg efter hårda kritiken

Tre Kronors svarar Renberg efter hårda kritiken
https://images.aftonbladet-cdn.se/v2/images/3ef60141-56df-42ca-961a-f4c45dde3ca8?fit=crop&format=auto&h=814&q=50&w=1900&s=15c52feda403b6af611961f11578e1fd5ca93584

Publicerad: Mindre än 20 min sedan

RIGA/STOCKHOLM. Josef Boumedienne har misslyckats med att få över NHL-stjärnorna till VM.

Det anser SVT-experten Mikael Renberg.

– Jag upplever inte att det är spelare som har tackat nej för att de inte har velat spela VM, svarar Boumedienne.

Tre Kronor gick in i säsongen med en ny ledarstab och Josef Boumedienne, 45, är assisterande general manager i landslaget. Han är baserad i Nordamerika med uppdraget att hålla koll på NHL- och AHL-svenskarna som kan bli aktuella för VM.

Efter att Lettland slagit ut Tre Kronor i kvartsfinal riktade SVT-experten Mikael Renberg, 51, hård kritik mot det svenska lagbygget.

– De gånger Sverige har vunnit VM-guld har det alltid kommit några riktiga spetsspelare, sa Renberg.

”Boumedienne har misslyckats”

Den tidigare NHL-stjärnan anser att SHL-spelarnas färdigheter överskattas i internationell hockey.

– Helt ärligt har vi Lucas Raymond och Rasmus Sundin, som tyvärr blev skadad. Utöver de två finns inte de där riktiga spetsspelarna. Där har Josef Boumedienne misslyckats med att få över tillräckligt bra NHL-spelare.

När Sportbladet ber Boumedienne att bemöta kritiken svarar han:

– Det beror på vilka han vill ha hit. Det vet jag inte. Han får enkelt berätta vilka det är.

Hur känner du själv? Fick ni hit tillräckligt bra spelare?

– Vi är nöjda med laget. Vi spelade tillräckligt bra för att vinna. Elitidrott är brutalt. När man sajnar upp för det här jobbet så vet man att det är en match som avgör om man får godkänt eller inte. Vi vann inte i dag, det är så det är.

Mikael Renberg.
Mikael Renberg.

Superstjärnorna saknades

Elias Pettersson, William Nylander och Rasmus Dahlin är några av NHL-stjärnorna som har uppgetts vara intresserade av VM-spel, men som inte har dykt upp.

Hade ni kunnat göra något mer?

– Nej, det skulle jag inte säga att vi hade kunnat göra. Vi har haft diskussioner med väldigt många spelare. Man har inte kunnat komma av olika anledningar som vi har sagt flera gånger. Det har varit skador, det har varit familjeangelägenheter. Det har varit andra orsaker. Jag upplever inte som att det är spelare som har tackat nej för att de inte har velat spela VM.

Många i stugorna har svårt att förstå varför de stora stjärnorna inte kommer. Tycker du att det är ett problem?

– Problem och problem. Som jag sa, vi var nöjda med laget vi hade här. Vi tyckte att vi hade ett tillräckligt bra lag för att fajtas om medaljerna. Vi gör en tillräckligt bra match för att vinna idag, men vi gör inte det. Elitidrott är brutalt.

Hallam slår tillbaka: ”Svagt påstående”

Förbundskapten Sam Hallam håller inte heller med om att Tre Kronor skulle sakna den sista skickligheten och spetskompetensen som behövs för att gå vidare.

– Jag tycker det är ett ganska svagt påstående. Så här ser idrott ut ibland, tycker vi är det bättre laget och har har spetsiga spelare. Man kan göra mål på många olika sätt, man kan få den i ryggen och in, i dag en sån match när vi inte får det, säger Sam Hallam.

Anders Lundberg är sedan 2022 landslagschef på Svenska Ishockeyförbundet. Han berättar att han känner en ”total tomhet och stor besvikelse”.

– Jag tror att alla vi som älskar svensk ishockey hoppats på mer, säger Lundberg.

Vad måste göras nu? Tre Kronor har inte varit bättre än förlust i kvartsfinal sedan 2018.

– Just nu är inte tillfälle att dra snabba och förhastade slutsatser. Nu är vi så besvikna och behöver sova på saken.

Känns det som ett fiasko?

– Såklart att uttåget i kvartsfinalen är en stor besvikelse.

Sam Hallam.
Sam Hallam.

Boumedienne.
Boumedienne.