Billigare VAR-variant kan bli aktuell i allsvenskan: “Spännande alternativ”

Billigare VAR-variant kan bli aktuell i allsvenskan: “Spännande alternativ”
https://www.fotbollskanalen.se/ImageHandler.axd?imageFormat=secondColumn&guid=d09a0733-caf7-42ca-af8c-44c12d992e51

Frågan om videosystemet VAR har varit hett omdiskuterad i svensk fotboll de senaste åren. Medlemmar i flera allsvenska storklubbar, som IFK Göteborg, Malmö FF, AIK, Djurgården, Hammarby, har fattat beslut om att aktivt motverka införandet av VAR i svensk fotboll, medan den svenska domarkåren vill se VAR-domare för att underlätta sitt arbete.

I början av året presenterade Svensk Elitfotboll, intresseorganisationen för klubbarna i allsvenskan och superettan, en rapport. Där stod det bland annat att VAR skulle kosta 55 000-60 000 kronor per match i Sverige. Tanken var sedan att Svenska Fotbollförbundet skulle sammanställa ett förslag för att skicka ut på remiss till sina medlemmar under hösten, men nu har processen skjutits upp.

Anledningen är att den internationella fotbollskonfederationen Fifa, som bland annat arrangerar VM, har börjat pröva något som kallas för VAR Light. Det berättar SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson för Fotbollskanalen.

– Det är egentligen en tekniskt enklare lösning än det vanliga VAR-systemet. Det behandlar precis samma saker på fotbollsplanen, men teknikutvecklingen har gjort att man håller på att utreda om det går att använda VAR Light. Det håller Fifa på med att utreda till sista mars 2022, säger Nilsson.

Han fortsätter:

– Vi vill helt enkelt ta reda på mer fakta om VAR Light och se hur stor kostnadsskillnad det kan bli jämfört med det vanliga VAR-systemet. Vi har gett i uppdrag att analysera de förutsättningarna. När vi har all fakta på bordet kan vi gå ut med en remissförfrågan till våra medlemmar, vilket kan ske under vårvintern när vi har fått beskeden vi behöver.

Vilka besked inväntar ni innan ni kan det vidare?
– Vi vill gärna veta om Fifa godkänner systemet med VAR Light i tävlingsmatcher och om det är någon ekonomisk prisskillnad som är signifikant mellan den traditionella VAR-tekniken och VAR Light. Att ta fram ett VAR Light möjliggör för en bredare användning om det är betydligt billigare än det vanliga VAR-systemet.

Nilsson fortsätter:

– Om VAR Light kan fungera lika bra till en annan kostnad kan det vara värt att ha med det som ett alternativ i en senare fas, men vi behöver veta mer innan vi kan ta fram det som ett säkert alternativ. Där är vi inte ännu.

Kan det exempelvis innebära färre VAR-kameror?
– Exakt i detalj vad som krävs för VAR Light är det som Fifa håller på att utreda, men det kan vara en sak, att man kan använda andra signaler och kanske använda den tv-produktion som finns. På det sättet behöver man inte installera lika mycket kostsam teknisk utrustning, men först ska Fifa redogöra för hur kostnadsbilden ser ut.

Har ni haft någon kontakt med era medlemmar om VAR Light?
– Nej, eftersom vi inte vet ännu om Fifa kommer godkänna det så måste vi vänta på att få det beskedet. Det får vi sista mars nästa år.

Hur ser du på att flera allsvenska klubbar motsätter sig VAR i dagsläget?
– Det är ingen hemlighet att det är ganska många klubbar som har beslut om att inte verka för att införa VAR. Därför är det viktigt att spegla alla möjligheter som finns med VAR och eftersom det här VAR Light har dykt upp som ett spännande och intressant alternativ vill vi ta reda på mer kring det. När man tog de här ställningstagandena fanns inte det som alternativ, så därför vill vi ta fram det innan vi gör en formell remissrunda där de berörda medlemmarna får ta ställning.

Ett införande av VAR, eller VAR Light, kan tidigast bli aktuellt för svensk fotboll till 2023, berättar Karl-Erik Nilsson.

– Fattar man ett beslut att det ska genomföras så krävs cirka nio månader från beslut till det är möjligt att påbörja verksamheten. Det är investering och utbildning som ska göras och det ska prövas.

Är det bara allsvenskan som är aktuellt, eller även superettan och damallsvenskan?
– Det som huvudsakligen diskuterats är herrarnas allsvenska. Om vi tar det vidare får vi resonera om det kan vara aktuellt i andra serier, eller om det ska komma senare, men det är herrallsvenskan som är prio ett.