HV71 kan bräcka de “omöjliga” rekorden

HV71 kan bräcka de “omöjliga” rekorden

3, 3, 3, 3, 3, 3. 

Nej, jag har inte somnat på tangenterna och landat med nosen på trean. Den där raden ska stå kvar, för den bevisar HV71-dominansen under Hockeyallsvenskans sex första omgångar. 

Jönköpingarna har gjort rent hus och svabbat hem 18 av 18 möjliga poäng hittills. 

Swoosh!

Det är lätt att imponeras, ännu lättare att dra för stora växlar av en säsong som fortfarande är i sin linda, men nog banne mig har HV71 överträffat förväntningarna, även fast onsdagsfajten mot Modo var säsongens sämsta insats.

Likväl tog man tre poäng. Det kännetecknar ett vinnarlag.

Så här lättsamt och smidigt trodde jag aldrig att den forne SHL-jätten skulle dansa på allsvenska isar.

En tid av acklimatisering kändes på förhand självklar, några poängtapp eller avsaknad av mental närvaro eller spelmässig prestation under hösten hade nog mer eller mindre alla räknat med för Hockeyallsvenskan är ju inte vad SHL är.

Hockeyallsvenskan är en svår liga för maktklubbar. 

Titta bara på Djurgården, Leksand, AIK, Södertälje, MoDo och Björklöven.

Anrika guldföreningar som under merparten av sina allsvenska liv haft Joakim von Anka-djupa fickor jämfört med sina seriekonkurrenter. Pengar betyder mycket i sport, ofta är det en fingervisning för vilken klubb som kommer vara framgångsrik, men i Hockeyallsvenskan har spelreglerna tenderat att se annorlunda ut. 

De största har fallit och mindre klubbar med en tunnare sedelbunt har avancerat upp till SHL. Varken Timrå (gånger 2), Mora, Karlskrona eller Oskarshamn har kunnat stoltsera med den pampigaste organisationen, flashigaste arenan eller största spelarbudgeten när de tackat ja till inbjudan från den pengastinna högstaligan.

Hockeyallsvenskan är annorlunda och det gör HV71:s inledning än mer respektingivande. 

Klubben har med en stor portion ödmjukhet tagit sig an ligan och malt ned potenta toppmotståndare som AIK, Västerås, BIK Karlskoga och MoDo med en skräckinjagande maskinell inställning. 

HV verkar inte ha gått på samma minor som sina föregångare. 

Det har inte varit på tal om någon underskattning och prioriteringarna har varit rätta från start. 

Först och främst säkrades en beprövad och uppburen tränarduo i form av Tommy Samuelsson och Fredrik Stillman, den bästa rekryteringen i hockey-Sverige under den här säsongen. Det kan vi slå fast.

Därtill lyckades den bespottade sportchefen Johan Hult paketera en SHL-värdig upplaga av HV71 redan till midsommar och för det förtjänar han en slev av hyllningarna. Visst är det lätt att slänga ur sig ”ja, men det är väl inte speciellt svårt när man har seriens största plånbok”, men ett lagbygge där 25 individer ska smälta samman är mer komplext än så. Johan Hult värvade toppspelare från allsvenska klubbar, fick trotjänare och talanger att stanna kvar och förstod samtidigt värdet i att hämta in individer som inte kommer riva ned applåder för sin teknik eller flärd, men som spelar för klubbmärket och inte namnet på ryggen. 

Hult har mest stålar, ja, men han har spenderat dem väl. 

Två ”omöjliga” rekord 

HV71 bevisar för varje omgång att de är laget att slå i vinter. Likt Timrå ifjol och Björklöven året dessförinnan. 

Två allsvenska giganter som pulveriserade varsitt rekord när de var som bäst.

Björklöven kammade hem 121 pinnar på 52 grundseriematcher säsongen 19/20 vilket ger det ofattbara poängsnittet på 2,33 per omgång. Nästan lika bländande är Timrås segersvit på 16 raka matcher, en historisk bedrift i Hockeyallsvenskan.

HV71:s status, slagkraft och stjärnlyster får en att fundera på om Jönköpingarna faktiskt kan slå bägge rekorden. 

Det är föga troligt, för det krävs en hel del tur och medstuds över 52 matcher, men HV71 har liknande byggstenar och element som bjässarna längs Norrlandskusten hade 2020 och 2021. En SHL-värdig målvakt och stabil back up – check, en spelskicklig och trygg backsida – check igen, ett brett forwardsstall med ett par diamanter – check på den också. 

Men framför allt ser HV71 ut att ha samma lugn och tilltro till sitt eget spel som Björklöven och Timrå hade. 

Det spelar ingen roll att Modo tog ledningen tidigt, det borstade HV av sig. Och de bryr sig säkert inte ett dugg om att Ö-vikslaget var bättre över 60 minuter i kväll. Tvärtom, det är ett styrkebesked att spela hem tre poäng även när det inte kuggar i ordentligt. 

Allt som allt önskar sig nog Tommy Samuelsson & co mer av sitt lag till fredag kväll. Då fortsätter Norrlandsturnén i Umeå med en högst troligen infernalisk match mot Björklöven. 

Hockeyallsvenskan när den är som bäst.