Nordiska kravet: Fortsätt att porta ryska idrottare

Nordiska kravet: Fortsätt att porta ryska idrottare

”Vi ger vårt fulla stöd till att fortsätta med rekommendationen att exkludera ryska och belarusiska idrottare och ledare från internationell idrott”, säger Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo i ett pressmeddelande.

Ryska och belarusiska idrottare har varit avstängda från de flesta internationella tävlingar och mästerskap sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari.

I torsdags öppnade dock Internationella skidförbundets generalsekreterare Michel Vion för en eventuell återkomst i vinter för ryska och belarusiska idrottare under neutral flagg. Något som som fick hård kritik från bland andra Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson.

– Vi är inte alls av den uppfattningen, vi tycker precis tvärtom. Vi förstår inte varför han går ut och säger det nu, ingenting i dessa dagar pekar på att det är på väg att trappas ner. Det är riktigt illa. Vi delar inte alls hans uppfattning utan vi motsätter oss det, sade Karin Mattsson till TT.

Nordiskt möte

Redan förra veckan sade Susanne Lyons, ordförande i USA:s olympiska och paralympiska kommitté, att IOK (Internationella olympiska kommittén) diskuterar en potentiell väg tillbaka för ryska och belarusiska idrottare.

I ett möte i Oslo på fredagen beslutade de nordiska olympiska organisationerna att skicka ett öppet brev till den ”olympiska och paralympiska rörelsen”, bland annat Internationella olympiska kommittén (IOK), med uppmaningen att visa solidaritet med folket i Ukraina.

Kravet är tydligt: Sanktionerna mot ryska och belarusiska idrottare ska vara kvar.

”Brott mot internationella lagar”

”Rysslands invasionskrig i Ukraina är ett uppenbart brott mot internationella lagar. Just nu eskalerar Rysslands aktivitet i Ukraina. Med tanke på detta anser vi att det är oacceptabelt att öppna upp för ett återinträde i internationell idrott för aktiva och ledare från Ryssland och Belarus. Vår position står fast. Nu är inte rätt tid att diskutera om återinträde”, säger Reinebo.

Från svenskt håll är brevet undertecknat av Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, Sveriges paralympiska kommittés ordförande Åsa Llinares Norlin och SOK:s ordförande Mats Årjes.

Frida Karlsson om nya livet i Östersund: ”Lever inte lyxliv”

Frida Karlsson om nya livet i Östersund: ”Lever inte lyxliv”