”Vi har en annan mentalitet än dem”

”Vi har en annan  mentalitet än dem”

I kväll möts Sverige och Island i en gruppfinal på Gamla Ullevi i Göteborg, en direktplats till fotbolls-EM 2022 står plats. 

Senast lagen möttes för drygt en månad i sedan blev det 1–1 i Reykjavik. En match där lagen ägde var sin halvlek. 

Sverige hade ett övertag i den första medan Island dominerade den andra. 

Om Sverige vinner kvällens match är direktplatsen till EM klar. 

Men de isländska spelarna är revanschlystna efter poängtappet på hemmaplan.

Stortstjärnan Sara Björk Gunnarsdottir, som lämnade Wolfsburg för Lyon tidigare i år, om kvällens drabbning:

– Vi måste fokusera på vårt försvarsspel. Sverige är tekniska och har bra spelare framåt. Men jag tycker att vi visade att vi kan stå upp bra mot dem senast. 

– Och nu gäller det att vi fortsätter att spela bra försvarsspel men också att vi utnyttjar våra chanser framåt, säger mittfältsstjärnan. 

”Det var orättvist”

Björk Gunnarsdottir har dock inte släppt hur förra mötet med Sverige slutade, åtminstone inte slutresultatet. 

– Jag tycker att Sverige skapade mycket i den första halvleken. Men jag tycker också att vi gjorde en riktigt bra match, och vi är inte speciellt nöjda med resultatet. Speciellt med tanke på hur det såg ut i andra halvlek, då hade vi kontrollen och skapade mycket. 

– Och sedan blev det där målet bortdömt. Det skulle ha varit mål, det var ingen frispark. Vi har sett tv-klippet. Så visst var det orättvist. 

”Vi har blivit starkare”

Lyonstjärnan säger dock att det förra mötet med Sverige har stärkt det isländska laget. 

– Vi har mycket självförtroende och vår grupp har blivit starkare. Det har vi visat i gruppspelet och inte minst mot Sverige senast. Jag tror att vi kommer ha ett stort självförtroende. 

– Samtidigt är Sverige ett lag med stor erfarenhet och många världsspelare. Men vi har ett lag som har utvecklats mycket de senaste åren. Och vi vill inte bara gå till de stora turneringarna, vi vill också göra något bra när vi väl är där. 

Så blir Sverige klart för EM

Sverige blir klart för EM i England 2022 vid seger mot Island. Tre svenska poäng skulle innebära att Island inte längre kan gå förbi i tabellen oavsett hur resterande matcher slutar.

Även oavgjort 0–0 skulle ge svensk inbördes fördel mot isländskorna. Då skulle Sverige dock troligen behöva besegra Slovakien när kvalspelet avslutas den 1 december.

Samma förutsättningar gäller även om matchen skulle sluta 1–1, då blir det visserligen oavgjort totalt i det inbördes mötet men den överlägsna svenska målskillnaden, just nu +30 jämfört med Islands +19, skulle bädda för svensk gruppseger.

Vid förlust mot Island, eller vid oavgjorda resultat med högre antal mål, talar mycket för att Sverige i stället slutar tvåa i kvalgruppen, även om chansen till förstaplatsen fortfarande kommer att leva i teorin. De tre bästa tvåorna i kvalet går dock också direkt till EM, medan resterande sex tvåor får en sista chans i playoffspel.

/TT

LÄS MER: Seger: ”Har aldrig begärt att alla ska älska det” 

Zlatans succé! Se båda fullträffarna mot Roma