”Trubbigt framåt – och frikostigt i defensiven”

”Trubbigt framåt – och frikostigt i defensiven”

Äntligen måndag och återigen dags att hylla spelarna som stått ut under veckan samt lyfta fram andra händelser på- och vid sidan av isen som är värda en plats i strålkastarnas ljus.

Veckans lag #5

Målvakt:

Janne Juvonen Leksand

image
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Kritiken mot Janne Juvonen har varit mer eller mindre konstant under den tid som den finske burväktaren varit i Leksand. Den gångna veckan var Juvonen dock stabil och trygg i sina prestationer mot både Djurgården, Färjestad och i inhoppet mot Luleå i torsdags.
Klart att det är lättare för Juvonen och spela bakom det försvarsspel som Leksand har i år tillskillnad från det i fjol.

Bubblare: Johan Mattsson Frölunda

Backar:

Stefan Elliott Frölunda

image
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Sett till vad Stefan Elliott skapat under inledningen av säsongen är det nästan ett under att han, inför matchen mot Luleå i lördags, endast svarat för två poäng. När Elliott väl smaskat dit sitt första mål för säsongen stod han sedan för en assist och ytterligare ett mål. Elliott tillsammans med Jesper Sellgren har varit ett av seriens bästa backpar så här långt.

Joel Persson Växjö

image
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Under veckans två matcher stod Joel Persson för fyra poäng och har varit en högst bidragande orsak till att Växjös powerplay presterat bättre. Förväntningarna på Persson är skyhöga och hans ses lite som en frälsare som den spelskicklige back han är.
Persson är stundtals en fröjd att skåda när han tar sig fram på isen och levererar sina precisa passningar.

Bubblare: Eric Gelinas Rögle, Johannes Kinnvall HV71

Forwards:

Peter Cehlárik Leksand (2)

image
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Det är runt förstakedjan som i stort sätt allt kretsar kring i Leksand. Cehlárik loggar massvis med istid och jobbar, sliter och spelar uppoffrande i varje byte. Addera dessutom offensiv spets i form av tre mål och en assist under veckan och den fortsatta succén är ett faktum.
Cehlárik har överträffat alla förväntningar.

Dennis Everberg Rögle (2)

image
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN

Det går inte att blunda för Dennis Everbergs betydelse för Rögles framgångar. Oavsett vem eller vilka han spelar med så presterar han på topp. Everberg använder sin storlek på ett bra sätt och är snudd på omöjlig att flytta på eller stoppa när han får upp farten för den delen. Everberg sliter i sarghörnen, vinner dueller och skapar tid och utrymme för sin omgivning. Jag tycker att Everbergs insats mot Skellefteå i lördags mycket väl kan ha varit hans bästa sedan han återvände till Rögle i fjol.

Joel Lundqvist Frölunda

image
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Mr Frölunda fortsätter att leverera år efter år och jag kan knappt beskriva hur imponerad jag är. Att varje dag, vid 38 års ålder, ha drivet och passionen att vilja utvecklas och vara bäst är imponerande. Joel var, tillsammans med Max Friberg, dominant mot Malmö i tisdags och har i övrigt stått för en stark vecka.
Jag lyfter på hatten.

Bubblare: Max Friberg Frölunda, Victor Ejdsell Färjestad, Emil Pettersson Växjö.

Coach:

Cam Abbott Rögle (2)

image
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Rögle vann mot topplagen Frölunda och Skellefteå och i bägge matcherna avgjorde man sent. Det tyder på en enorm styrka och moral mer än bara tillfälligheter. Rögle har imponerat under säsongsinledningen med sitt offensiva- och intensiva spel.

* * * * * * * * * * * * *

Veckans… Junior
Djurgården reste till Dalarna för matchen mot Leksand i tisdags med ett sjukdom- och skadedrabbat lag. Det gav William Eklund än mer förtroende och jäklar i mig vilken match han svarade för.
Eklund skapade lägen, höll i pucken, serverade bra passningar och stod själv för ett mål.
En annan junior som går från klarhet till klarhet är Rögles Moritz Seider. Detroritlånet ska bli rolig att följa framöver.

Veckans… Nollor
Ingen av målvakterna lyckades hålla nollan under den gångna veckan. Närmast var Frölundas Johan Mattsson och Oskarshamns Tex Williamsson som släppte in varsitt mål i sina respektive matcher. Jag har såklart noterat att Leksands Janne Juvonen räddade samtliga sju skott han fick emot sig mot Luleå i torsdags efter att han ersatt Axel Brage.

Veckans… Målfest
På torsdagens fem matcher gjordes det hela 43 mål vilket, enligt domarna.se, var en av de mest produktiva kvällarna någonsin i SHL. Inte sedan sedan januari 2001 har det gjorts lika många mål på fem matcher som i torsdags.

Veckans… Se till att ta din chans när den väl kommer
Frölunda har en enorm konkurrens i sitt lag den här säsongen. När både Joel Mustonen och Karl Henriksson saknades tog en spelare som Linus Nässén chansen. Jag gillar verkligen det jag sett av honom den här veckan och utöver fyra poäng på tre matcher har Linus stått för ett intensivt och aggressivt spel.

Veckans… Återuppståndelse
Inför torsdagens match mot Örebro valde Färjestads tränare Johan Pennerborn att sätta ihop Jacob Nilsson tillsammans med Victor Ejdsell och Per Åslund. Gemensamt för alla tre under indelningen av säsongen är att dem har underpresterat sett till förväntningarna. Kedjan var sylvassa och svarade för en fullkomligt lysande match där både Ejdsell och Åslund stod för sina första mål för säsongen. Tillsammans svarade kedjan för tio poäng när Färjestad körde över Örebro.

Veckans… Frågetecken
Jag undrar då vad detta Malmölag ska göra för att vända säsongen. Fem raka förluster varav tre kom under den gångna veckan.
En trubbig offensiv kombinerat med en frikostig defensiv brukar sällan vara en bra kombination om man har för avsikt att vinna hockeymatcher.

Veckans… Islossning
Växjö har haft problem med sin skotteffektivitet och framförallt sitt spel i numerär överläge. Den gångna veckan svarade Växjö för fem mål i powerplay på nio försök vilket är en rejäl uppryckning mot hur det varit tidigare under säsongen. Till Växjös försvar bör nämnas att man tidigare också skapat farliga lägen men inte riktigt haft studsarna med sig. Det hade man definitivt under veckans två matcher.

Veckans… Jubilarer
Luleås Karl Fabricius gjorde match nummer 800 i Luleåtröjan i lördags. Åttahundra. Galet.
Växjös kapten Erik Josefsson uppmärksammades för hans 600e grundseriematch i Lakerströjan innan Växjö tog emot Malmö i torsdags. Respekt!

Veckans… Passning

Veckans… Klackspark 

Veckans… Korv med bröd

Veckans… Med lite senap på

Veckans… Genomskärare

Veckans… Podd

* * * * * * * * * * * * *

Vill ni vara med och påverka veckans lista.
Hör av er på antingen Twitter eller Facebook.

Tack för att ni tog er tid

@Sannylindström