Simon Petterssons skräll: Slog personligt rekord – två gånger om

Simon Petterssons skräll: Slog personligt rekord – två gånger om

Fjolårets OS-silvermedaljör Simon Pettersson har haft ett betydligt tyngre 2022 än 2021. I VM blev han femma, och han har inte nått en enda prispall hittills i årets Diamond League-säsong.

Men i dag, vid SM i Norrköping visade han helt plötsligt storform. I första omgången slog han nämligen till med ett jättekast som mätte hela 69,84 – 36 centimeter bättre än hans tidigare personbästa från en tävling i Växjö förra säsongen.

”Hittat formen”

Förutom personligt rekord innebar kastet även SM-rekord, tolv centimeter längre än vad ärkerivalen Daniel Ståhl noterades för i Eskilstuna 2018.

– Han har ju hittat formen nu i den senare delen av säsongen, konstaterar SVT Sports Alhaji Jeng.

Ståhl tog tillbaka rekordet

Men Ståhl, som snöpligt missade pallen vid VM i Eugene, svarade. I den femte omgången slog han till med 70,29 – och övertog därmed ledningen och SM-rekordet.

Men bara någon minut senare var det dags för Pettersson att åter bli den som kastat längst i SM-rekordet. Han slog till med ett kast som mätte hela 70,42 – Petterssons första 70-meterkast.

– Vilken formnivå han visar, Simon Pettersson, utbrast Alhaji Jeng.

Ståhl hade sex raka guld

Pettersson firade med att buga på innerplanen, innan han hoppade över staketet och kramade sin tränare Vésteinn Hafsteinsson, samtidigt som Ståhl applåderade sin konkurrent.

I den sista omgången nådde Ståhl 69,07, vilket innebar att Ståhl för första gången sedan 2015 fick se sig besegrad i SM.

Efter att Pettersson, som tidigare tagit tre SM-guld i kula, avslutat med ett ogiltigt kast blev han gratulerad av Ståhl, som när han kramade om honom sa:

– Fan vad grym du är!