Klubbarna kan straffas trots att ligan stoppats

Klubbarna kan straffas trots att ligan stoppats

Super League stannade vid en pappersprodukt. Projektet överlevde drygt två dagar efter att det sjösattes – sedan drog sig de samtliga tolv klubbarna ur den omstridda ligan. Men det kan ändå bli kännbart för de som valde att hoppa på från början. 

Det berättar Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, men även förste vice president i Uefas exekutivkommitté, för Fotbollskanalen. 

– Det är en otroligt snabb utveckling. Från att bryta sig ur till att bryta ihop tog det ungefär 48 timmar. Det måste vara ett av de största fiaskona inom världsfotbollen. Samtidigt är jag väldigt glad och stolt över den uppslutning som varit från fans, spelare, ledare, från politiska håll och från fotbollsledare. En massiv reaktion mot det här och den opinionen, blev alldeles för svår att hantera. Det känns naturligtvis bra utifrån de perspektivet, men konsekvensen blir att det finns väldigt, väldigt många sår att läka, säger Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen. 

”Klart det blir någon konsekvens” 

Nilsson menar i intervjun med sajten att relationer skadats rejält av att de tolv storklubbarna försökt bryta sig loss från Champions League. Och när han får frågan av Fotbollskanalen om de kommer ha lätt att gå vidare från det som hänt svarar han så här: 

– Folk är professionella och kan agera utifrån olika scenarion. Nu är det en ny verklighet som vi får förhålla oss till som vi får hantera det på ett klokt och vuxet sätt, men det är klart att det blir någon konsekvens. Oavsett om det blir en formell eller informell konsekvens så har det här ju skadat tilliten och förtroendet på ett markant sätt. Det råder det inget som helst tvivel om och det är många personliga relationer som totalt har havererats under de här två dygnen

Klubbarna som innan massiva protester från supportrar, särskilt i England, tänkte bilda nya Super League var Premier League-klubbarna Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham. Även tre klubbar från Serie A Milan, Inter och Juventus tänkte haka på tillsammans med de tre spanska storklubbarna Real Madrid, Barcelona och Atlético Madrid.