Uncategorized

”Det har varit en lång och intressant resa”

Året var 2012 när svenska Dota 2-legendaren Jonathan ”Loda” Berg precis hade spelat The International i Seattle och han träffade Alex Garfield – som ville finansiera ett nytt Dota-projekt.

Där föddes idén till det som den 12 april 2013 skulle presenteras som Alliance. 

– Jag fick bygga ett lag på sättet jag ville och hade rätt fria tyglar, berättar Loda på åttaårsdagen.

Målet var att bygga upp ett nytt svenskt storlag. 

I augusti samma år vann de e-sportens största turnering The International och året därpå köptes stjärnlagets organisation upp av Amazon-ägda Twitch.

Två år senare blev det ett svenskt bolag som de drev och ägde själva

– Man kan säga att det var då det nya Alliance påbörjades, säger Loda.

– Det har varit en lång och intressant resa, framför allt att gå från spelare till att i dag vara mer management. Det är väl sånt man tänker på nu när det är födelsedagen.

”Fastnade för det”

När resan började hade Loda inga tankar på att det skulle bli en sån stor del av hans liv som det är i dag, då han är vd för organisationen. Han hade tidigare inte haft någon intention binda sig till en plats för länge. 

– Men någonstans under tiden fastnade jag för det. Jag kunde nog aldrig förvänta mig detta, men det var nog 2017 som jag bestämde att ”nu stannar jag med Alliance” och ger det mitt allt.

Det var något speciellt med Alliance alltså?

– Ja exakt, jag har också blivit charmad av vårt brand på nåt sätt. Nu kan jag inte släppa taget, jag känner ett stort ansvar helt klart.

Alliance är framför allt synonymt med Dota 2-laget – som är ett av sex lag som bär den grönvita loggan i dag – och har imponerat under årets DPC-säsong. 

Men under majorn i Singapore gick det desto tyngre för laget, som enligt Loda inte nådde sin högsta nivå och hade svårt att hålla sig till de strategier som hade lagts fram.

– Jag känner fortfarande att vi utan tvekan kan vara topp två i Europa och kan med rätt fokus också bli bäst. Men det krävs att man lägger ner jobbet, så det var ett wake-up call för oss alla att vi måste tro mer på processen.

Valorant och Wild Rift

Svenska organisationen har i år expanderat till två nya spel av utvecklaren Riot Games. Dels CS-utmanaren Valorant och League of Legends mobilversion Wild Rift.

Loda är positiv till starten för Valorant-laget, som värvades ihop av general manager James Banks. Till skillnad från flera andra stora organisationer som satsade på stjärnnamn så var Alliances fokus att bygga frångrunden ”på rätt sätt”.

– Jag tror också mycket på Valorant, inte minst på grund av Riot men även allt det positiva de gör kring det. 

Han tror också att mobilspel som Wild Rift kommer ha en stor framtid inom e-sportscenen.

– Mobilspel har en nästan oändlig potential. I västvärlden är inte mobilspel riktigt lika stort än, men kollar du på Asien, Afrika och Sydamerika så är det många som inte växer upp med en dator och kanske inte får en till vuxen ålder. Men alla har mobiler, och de här spelen är gigantiska.

Nu när Alliance fyller åtta år, hur tror du Alliance kommer se ut om ytterligare åtta år?

– Oj… vad blir det, 2029… 

– Jag tror ju vi kommer vara ett topplag inom Europa, men vi kommer också fokusera mycket på att vara en vital del i att bygga stjärnor och professionalitet inom e-sport. Det är något jag brinner för och som jag tycker saknas dels i Sverige och även till viss del Europa. Spontant hade jag velat se mer arbete med att utveckla ungdomar till proffs. Det brinner jag för, att hjälpa människor nå sina drömmar.

I år ligger ett stort fokus på The International i Stockholm för Dota 2-laget. Loda lovar också att organisationen har mycket annat på gång under året.

Alliance vill bland annat utveckla sitt content- och streamernätverk för att skapa värde för sina fans och inspireras till viss del av de stora contenthusen i USA.

– Vi har alltid lite roliga grejer på G, säger han.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!