Coronakaos i Vancouver – krisen blir allvarligare

Coronakaos i Vancouver – krisen blir allvarligare

Covid-krisen i Vancouver har plötsligt fått akut krisstämpel över sig.

NHL-ledningen meddelade under lördagskvällen, svensk tid, att det tidigare beslutet om att Canucks skulle få öppna träningsarenan på tisdag och vara tillbaka i spel nästa torsdag, den 8 april, inte gäller längre.

 Det avslöjade hockeyinsidern Chris Johnston på kanadensiska Sportsnet i lördagens sändning av tv-magasinet Hockey Night in Canada.

– NHL säger nu att man befarar att halva spelartruppen hos Canucks kan komma att testa positivt efter att ha blivit utsatta för viruset. Klubben kommer inte att få tillstånd att öppna träningsrinken förrän huvuddelen av spelarna testat negativt flera dagar i rad.

 Canucks klubbledning har börjat återkalla spelare som varit utlånade till AHL för att de ska hinna gå igenom en veckas karantän om man måste använda dem för att få ihop ett fullt lag när det är dags att börja spela igen.

 Farhågor har också väckts om att Canucks kan ha spelat färdigt för säsongen.

– NHL tittar över hela situationen för att se vilka alternativ man har om klubben fortsätter att drabbas hårt av pandemin, kommenterade Chris Johnston.

 Sportsnets andre hockeyinsider, Elliotte Friedman, avslöjade att tanken på att upprepa fjolårets modell med att genomföra slutspelet i ”bubblor” också är något NHL tittar på nu.

Då lyckades man framgångsrikt genomföra både ”Play-in” och slutspelet om Stanley Cup i Edmonton och Toronto genom att isolera spelarna.

Efter att i fredags ha namngett de här sju spelarna i Vancouver Canucks för att ha testat positivt i veckan –  Travis Hamonic, Adam Gaudette, Alexander Edler, Braden Holtby, Quinn Hughes, Zack MacEwan och Antoine Roussel – kom i natt, svensk tid, sju nya namn:

De är Bo Horvat, Thatcher Demko, Travis Boyd, Jayce Hawyrluk, Tyler Motte, Tyler Myers och Brandon Sutter.

Enligt TSN:s Pierre LeBrun har också en spelare från Canucks ”Taxi squad” och tre tränare testat positivt. Dessa har inte namngetts.

En svensk finns på uppsatt i Canucks ”Taxi-gäng” och det är Loui Eriksson, 35, men om han drabbats vet vi inte.

Lagets två övriga svenskar – Nils Höglander och Elias Pettersson – ser ut att ha klarat sig så här långt.

Vancouver Canucks har sedan tidigare fått fyra matcher fram till och med den 6 april inställda.

Nu kan det bli tal om ytterligare matcher, som måste flyttas fram, och ligaledningen har redan räknat med att sista datum för seriematcherna måste flyttas fram från den 8 maj till den 11 maj.

Frågan är nu om det räcker.