70 plus och e-sportare: ”Vi blir behandlade som rockstjärnor”

70 plus och e-sportare: ”Vi blir behandlade som rockstjärnor”

EXTERN LÄNK: Utmana andra i quiz & fantasy 


Öivind ”Windy” Toverud har hunnit bli 78 år. Sedan drygt tre år tillbaka är han med i Silver Snipers. Det är världens första seniora proffslag i skjutspelet Counter-Strike: Global Offensive.

Tillsammans med Inger ”TriggerFinger” Grotteblad och tre andra pensionärer är han regerande seniorvärldsmästare.

De har varit i Ryssland, Ukraina och Frankrike och spelat turneringar. Och flera gånger på Dreamhack i Jönköping.

– Under resorna har vi blivit så älskade av alla ungdomar vi möter. De har behandlat oss som rockstjärnor. De vill ha våra autografer och bli fotade med oss, säger Inger Grotteblad, och fortsätter:

– Det känns ju väldigt roligt att få den uppmärksamheten och att kunna vara en förebild för andra äldre i det här sammanhanget. Vi kan också hålla på med datorspel. Det är en perfekt aktivitet för pensionärer.


Blivit snabbare i tanken

Hon har inte bara fått ett roligt intresse som har gett många nya vänner och upplevelser.

– Det är också ett bra sätt att hålla igång hjärnan. Jag spelar 15-20 timmar i veckan. Det har förbättrat min varseblivning, koordination och snabbhet i tanken. Jag märker det exempelvis när jag kör bil. Jag har blivit mycket mer uppmärksam. Jag har fått tillbaka mycket av det jag hade i yrkeslivet. Sättet att tänka och vara engagerad, och att vara lite envis. Och det är väldigt spännande att spela matcher. Pulsen stiger mycket.

Skeptiska akademiker

Öivind Toverud fascineras av hur CS:GO utmanar hjärnan.

– Det krävs stor tankeförmåga, planering och taktiskt tänkande. Detta måste kopplas ihop med fingerfärdighet och tajming. Och man ska koordinera allt med de andra i laget och utföra olika uppgifter. Det krävs ganska mycket för att bli relativt duktig på spelet.

Hur har omgivningen reagerat på din nya karriär?

– De har varit otroligt skeptiska, både familjen och vännerna. Jag umgås mycket med akademiker, och i de kretsarna är det ingen som har reflekterat över att man kan hålla på med datorspel, och än mindre ett spel som går ut på att döda motståndare. Men jag tycker att CS är en jättekul avkoppling och jag skulle sakna det om jag inte kunde fortsätta.


”Counter-Strike liknar golf”

För Öivind började allt med att han fick syn på en annorlunda annons. Datortillverkaren Lenovo sökte pensionärer med datorvana. De skulle skapa ett nytt e-sportlag.

– Jag har arbetat som handläggare på statliga myndigheter under större delen av mitt yrkesliv. Jag har jobbat med dator i princip hela dagarna. Men jag hade överhuvudtaget ingen erfarenhet av datorspel.

Ändå svarade han på annonsen.

– Jag tyckte det verkade vara en kul grej. En intressant utmaning på ålderns höst. Jag var 75 år fyllda, men det är aldrig för sent att börja med något nytt. Jag började spela golf när jag var 70.

Det kan tyckas vara stor skillnad mellan att svinga en klubba mot en boll och att skjuta ner animerade motståndare på en bildskärm. Men Öivind Toverud ser tydliga paralleller.

– Båda handlar om taktik och precision. Det gäller att sikta och koordinera tanke och armar. Det finns ganska många likheter mellan golf och CS:GO.


Barnbarnen sa nej

Inger hade inte heller spelat innan hon attraherades av annonsen.

– Jag hade blivit nyfiken när jag sett mina barnbarn spela CS:GO. Jag frågade om jag fick testa men de tyckte inte att det var någon bra idé. De var rädda att jag skulle förstöra deras status om jag spelade på deras inloggning. Men de tyckte att jag skulle söka.

Det var i början av 2018 och Lenovo behövde en ny kvinnlig spelare till Silver Snipers eftersom en av de ursprungliga hade lämnat laget.

– Jag var en av fem kvinnor som blev kallade till en try-out. När jag sen fick reda på att det var mig de hade valt ut började jag gråta av lycka. Barnbarnen tyckte att jag var jättecool när jag hade kommit med. Spelintresset har gett mig en starkare gemenskap med barnbarnen. De kan lära mig lite knep i spelet och jag kan ge dem tips om saker i livet som kanske är lite tuffa.


Coachen minns tårarna

Silver Snipers tränas av Fredrik ”JAEGARN” Andersson. Han är tidigare svensk landslagsspelare i Counter-Strike och nu proffscoach i CS:GO.

– Det är en härlig grupp som värnar mycket om varandra, men också om sina motståndare och andra äldre kamrater. Att få dela lite av deras vardag har skänkt mig väldigt mycket glädje, säger ”JAEGARN” och fortsätter:

– Det har också gett mig nytänk i att utbilda en äldre generation i detta, allt från tangentbordshantering till att man måste ta det steg för steg och att det kanske inte går lika snabbt för dem. Men de tycker också att saker är dubbelt så kul att lära sig.

Vilken utveckling har du sett?

– Ett exempel är när vi vann guld i seniora VM på Dreamhack. Vi hade haft svårt mot ett finskt lag tidigare, men inför turneringen hade vi jobbat mycket på hur vi skulle positionera oss och spela. Allt satt verkligen perfekt i den turneringen. Allt gick rätt. Glädjen och tårarna som rann efter segern är bland det absolut finaste jag upplevt och ett minne jag alltid kommer att bära med mig.

Öivind Toverud ser gärna tillbaka på VM-guldet.

– Det var en väldigt unik och speciell upplevelse att stå där med pokalen och ta emot folkets jubel, säger ”Windy”.


”Kommit ur garderoben”

Inger ”TriggerFinger” Grotteblad berättar att hon var ”vansinnigt nervös” inför VM-finalen.

– Det gick nästan inte att få kontakt med mig. När jag väl satte mig framför datorn spelade jag otroligt koncentrerat. Jag var helt fokuserad på vad vi gjorde. Jag ville vinna och kände att det skulle vara skämmigt att förlora. Jag spelade mitt livs match. Efteråt brast allt.

Under pandemiåret har Inger jobbat för att bryta äldres isolering och få fler engagerade i e-sport.

– Jag har startat facebookgruppen Gaming Senior. Den ökar och ökar. Nu är vi cirka 200 personer. Jag lär andra att spela CS:GO. Och det har kommit in personer som är bra på andra spel. Alla hjälper alla och det är fascinerande att se utvecklingen. Många äldre har kommit ur garderoben nu efter att ha suttit hemma på sin kammare och spelat för sig själva.


EXTERN LÄNK: Utmana andra i quiz & fantasy 


Foto: Lenovo

Silver Snipers

Laget: Världens första seniora proffslag i e-sporten Counter-Strike: Global Offensive, grundat 2017.


Spelare: Inger ”TriggerFinger” Grotteblad (69 år), Monica ”TeenSlayer” Idenfors (66), Öivind ”Windy” Toverud (78), Rick ”CrazyB00mer” La Roche (73), Anders ”BigBang” Nyström (71).


Coach: Fredrik ”JAEGARN” Andersson.