Polisen: ”Det handlar om ett missförstånd”

Polisen: ”Det handlar om ett missförstånd”

Under söndagen tog Östersund en säker 3-0-seger borta mot Landskrona i svenska cupen.

Men matchen uppmärksammades framför allt för en händelse i den första halvleken då Östersunds mittfältare Isak Ssewankambo konfronterade en grupp åskådare vid kortsidan.

Ssewankambo hävdade att han hade blivit utsatt för rasism.

– Jag går ut för att ta hörnan och det är någon av dem (i publiken) som gör ett apljud och jag uppskattar inte det. Så jag sa det till dem, sa han till SportExpressen efter matchen.

– Det är tråkigt att man kan vara så outbildad och bara slänga ur sig grejer så där, det är det jag försökte säga till dem. Det hör inte hemma i fotboll. 

Polisens förklaring till apljuden

Senare under kvällen kom ytterligare negativa rubriker kring matchen. Östersunds spelare blev kvar på sitt hotell och klubbens vd Michael Schahine berättade varför.

– Jag kan bekräfta att bussen har blivit attackerad med stenar. Jag kan bekräfta att polisen är på plats. Vi jobbar just nu med att ta in extra säkerhetsbolag, sa Schahine.

Polisen var på plats efter händelsen och konstaterade att Östersunds spelarbuss inte hade fått några skador. Och nu hävdar Mats Lilja, supporterpolis i nordvästra Skåne, att allt rör sig om ett missförstånd.

Både de rasistiska ropen och stenkastningen.

– Det var en match utan publik och folk stod utanför staketet, det är allmän plats, så det stod folk runt hela planen och när bortaspelare nummer åtta ska lägga en hörna så hör han ett rasistiskt tillmäle från en gruppering. Då hör det till saken att i anslutning till den grupperingen så står tre poliser som var där för att lära känna supportrarna. Detta var poliser som inte var kommenderade dit egentligen utan de var där för att lära känna supportrarna inför säsongen, säger Lilja.

Han fortsätter:

– De har inte hört något rasistiskt tillmäle. Rasism ska absolut inte förekomma någonstans och absolut inte på en fotbollsplan heller. Jag pratade med en hel del människor på platsen och där var det ingen som hade hört någonting rasistiskt överhuvudtaget. Det är ingen spelare som ska ha hört det mer än just nummer åtta. Det är en person som har hört det och det är nummer åtta och det är ingen annan som hört det. Jag tolkar detta som att det är någon form av språkförbistring. Han tar den grova skånskan på något felaktigt sätt helt enkelt.

Isak Ssewankambo har efter matchen sagt att han hörde ett apljud.

– Det är ingen på plats som hört något rasistiskt ljud, varken med eller motspelare, utan det är bara nummer åtta som hört det. Hade det bara varit en enda person till som hade sagt att de hört något rasistiskt så hade vi kommit till ett annat läge och det är därför jag tror att det är ett missförstånd helt enkelt.

Kan ni vara helt säkra på att det är ett missförstånd?

– Helt säker kan jag inte vara. Men det går inte att bevisa att det har varit ett rasistiskt tillmäle eftersom att det bara är en person som har hört det. Jag har pratat med äldre supportrar som står intill och alla är lika ifrågasättande. Jag har varit med om en del som supporterpolis, trots att jag varit med i tre-fyra år, men jag kan inte påstå att klacken i Landskrona skulle vara rasistisk, det har jag inte uppfattat tidigare.

Även stenkastningen var ett missförstånd

Supporterpolisen berättar också att det är tre kilometer mellan Landskrona IP och den plats där Östersund tror att de fick sin spelarbuss stenad.

– Då känner de sig otrygga och ringer till polisen. Polisen tar upp detta söder om Landskrona. Jag har varit inne på stationen och tittat vad som ligger i anmälan. Det jag kan säga om den påkastningen efter att ha pratat med kollegerna som stått i den här folksamlingen där ljudet ska ha kommit ifrån är att när vi kör därifrån så kör vi samma väg som spelarbussen har kört ut. Då noterar jag och min kollega att det ligger en smal sträng rakt över vägen med is och snö från bron ovanför. När jag pratar med säkerhetsansvarig i Landskrona så har han pratat med matchdelegaten som körde strax efter bussen. Matchdelegaten uppfattar det som att det trillar ner snö och is från gångbron. Jag tror att allt detta är ett olyckligt missförstånd faktiskt.

Uppgifterna om stenkastning som Östersund redogjort för stämmer alltså inte?

– Jag kan inte se det. Jag varit nere i Landskrona och tittat i dag och det ligger ingen snö eller is kvar. Om det skulle varit stenkastning så borde det ha legat kvar någon sten kvar på vägbanan, men det kan ju fara väck, för det är rätt mycket trafik men där ligger inga stenar kvar. Så som jag förstår det efter att ha läst om det här i tidningarna så är det inga skador på bussen. Om jag har sett rätt? Jag tror att allt detta är ett tråkigt missförstånd men jag har inget med utredningen att göra heller om det nu blir en utredning. Jag kommer skriva mina iakttagelser i rapporter och mina tankar om detta och det är vad jag har sagt till dig.

SportExpressen har varit i kontakt med Östersunds FK som ännu inte vill uttala sig om de nya uppgifterna från polisen.