Norsk skidskyttepamp pekas ut i jätteskandal

Norsk skidskyttepamp pekas ut i jätteskandal

Det stormar kring den tidigare presidenten för det Internationella skidskytteförbundet (IBU). Anders Besseberg har genom åren anklagats för korruption och för att hjälpa det ryska laget att dölja doping. 

Sedan 2018 har den österrikiska och norska polisen undersökt anklagelser om doping, bedrägeri och grov korruption inom IBU. 

I dag presenterade IBU:s oberoende utredningskommitté (ECR) en rapport med en lång lista av kritik, bevis och anklagelser mot Anders Besseberg. 

Kommissionen har kommit fram till att Besseberg, som tjänstgjorde som president mellan åren 1993 till 2018, inte hade något intresse för att skydda sporten från fusk. Norrmannen sägs också ha brutit mot flera interna regler och etiska riktlinjer. 

Anklagas för att ha mutats med prostituerade 

Rapporten är skriven på 200 sidor och har behandlat 70 000 dokument och elektroniska filer och menar att mycket tyder på att Besseberg har låtit sig mutats av ryska ledare med gratis prostituerade, lyxklockar och jaktresor i Ryssland. 

Norska NRK var i kontakt med Basseberg under onsdagskvällen. Han ville inte kommentera anklagelserna, men hänvisade till sin advokat, Norbert Wess. Advokaten har läst rapportens innehåll, men känner inte igen det. 

– Jag vill betona att polisutredningen fortfarande pågår, att inga anklagelser har gjorts och att Besseberg förnekar alla anklagelser som har kommit från myndigheterna och IBU-kommissionen, säger Wess. 

Presidenten: ”Jag är chockad”

Rapporten målar en bild av att Basseberg inte har gjort sitt bästa för att hålla sporten ren från doping, samt att han har givit det ryska laget fördelar. 

– Vi tror att Besseberg har brutit mot reglerna för att skydda och gynna ryska intressen. Det finns ett mycket tydligt mönster där, säger mannen bakom rapporten, Jonathan Taylor, till NRK.

Basseberg tar även avstånd från dessa anklagelser genom sin advokat. 

Olle Dahlin, nuvarande president för IBU, kommenterar anklagelserna mot norrmannen. 

– Vi är chockade över felaktigheterna som beskrivs i kommissionens rapport. Men vi är tacksamma över att det har förts fram i ljuset, säger han.