JUST NU: Sverige klart för kvartsfinal

JUST NU: Sverige  klart för kvartsfinal

Förutsättningarna var klara. Vinna, kryssa eller försvinna. Dessutom räckte en poäng för att vinna gruppen och därmed slippa Danmark i kvartsfinalen. Detta eftersom Egypten kryssade tidigare under söndagen med 25-25 mot Slovenien. 

Blågult inledde ödesmatchen klart bättre och drygade ut sin ledning, mycket tack vare ett par jätteräddningar från Andreas Palicka och en flygande Hampus Wanne. 

– De här tolvminuterna har varit sanslöst bra, konstaterade experten Claes Hellgren i TV6.

Undviker Danmark i kvartsfinalen

Om de 12 första minuterna var suveräna, så var resterande 18 ännu bättre. Efter den första halvleken var det en klar svensk ledning (17-8) och ena foten i kvartsfinal. 

– Det är överlägset det bästa vi har sett av Sverige hittills i den här turneringen, säger Hellgren. 

Andra 30 inleddes skakigt. Ryska förbundslaget rivstartade och satte tre snabba bollar. Samtidigt hade Blågult svårt att få det att lossna. Men Palicka storspelade i det svenska målet och Sverige tog sig tillbaka och när det återstod 15 minuter av matchen stod det 25-14. Ett faktum var att det Ryska förbundslaget var inte ens nära och matchen slutade med en överkörning – 34-20. 

– Det känns helt fantastiskt att kunna stå här en söndag i Kairo och säga att vi spelar kvartsfinal i VM. Det är fantastiskt kul. Vår insats var i princip fläckfri. Att vi står här med det här landslaget i en kvartsfinal är succé. Jag tror att svensk media och svensk publik är nöjda med oss, och vi är nöjda med oss själva också, säger Jim Gottfridsson. 

Resultatet innebar att Sverige vinner gruppen och undviker Danmark i kvartsfinalen. Blågult kommer antingen få möta Kroatien, Argentina eller Qatar från grupp två – som avgörs på måndag. 

– Det är skönt att slippa Danmark i alla fall. Nu handlar det om att vinna eller försvinna. Men Kroatien slipper man gärna med deras spelare, säger Gottfridsson.